WHATSAPP PROPUST KOJI POGAĐA SVE KORISNIKE: Ne možemo da uradimo ništa, ali bi trebalo da povedemo računa o par stvari | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WHATSAPP PROPUST KOJI POGAĐA SVE KORISNIKE: Ne možemo da uradimo ništa, ali bi trebalo da povedemo računa o par stvari

Novi sigurnosni propust WhatsApp aplikacije.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ ColdFusion

Ukoliko ste dobili neočekivanu poruku od WhatsApp-a koji želi da potvrdi da vi zaista želite da uđete u tu aplikaciju, sasvim je moguće da neko želi da ugasi vaš nalog.

Novi sigurnosni propust dozvoljava napadačima da suspenduju nalog korisnika ukoliko poseduju broj telefona tog korisnika.

Možda će vas zanimati:

Dešava se to da WhatsApp koristeći autorizaciju u dva koraka (2FA), pokušava da verifikuje da ste vi upravo aktivirali WhatsApp uslugu na drugom telefonu. Budući da to niste vi, ovaj postupak će iznova i iznova propadati, a ako se uradi neuspešno više puta, rezultiraće suspendovanjem vašeg naloga na 12 sati. Nakon toga, napadač šalje mejl WhatsApp podršci navodeći da je njegov broj telefona (koji je zapravo vaš) ukraden ili izgubljen i traži da se WhatsApp nalog povezan sa tim brojem isključi.

Nakon ovog zahteva, WhatsApp šalje mejl u kojem potvrđuje da je nalog suspendovan bez traženja bilo kakvih informacija od napadača, koje bi mogle da budu dokaz da je zahtev za obustavu naloga došao od legitimnog vlasnika. Na kraju, ovaj postupak će se verovatno ponavljati mnogo puta zaredom, što će vas zapravo sprečiti da koristite svoj WhatsApp nalog normalno.

Luis Markez i Ernesto Kanales Perena, koji istražuju ovakve sigurnosne propuste, su pokazali kako ovaj napad funkcioniše i kako može da blokira naloge korisnika na WhatsApp aplikaciji. Na sreću, ovakvim napadom se ne može pristupiti nalogu i porukama u samoj aplikaciji. WhatsApp se nije oglašavao povodom ovog propusta u sistemu

Džejk Mur iz kompanije ESET (poznata po antivirusima i bezbednosti) se nadovezao na ovaj problem: "Ovo je još jedan uznemirujuć napad koji može da utiče na milione korisnika koji mogu postati meta istog. Kako se veliki broj ljudi oslanja na WhatsApp kao primarni način komuniciranja, kako za društvene tako i za poslovne potrebe, veoma je alarmantno što tako nešto može da se dogodi!"

Nema mnogo toga što možete da uradite povodom ovog problema, potrebno je da obratite pažnju na sve notifikacije/poruke koje dobijate od same aplikacije, kao i na mejlove, a ukoliko se pojavi nešto kojim slučajem, što brže moguće kontaktirajte tehničku WhatsApp podršku.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA