ZAŠTO BI TREBALO DA RESTARTUJETE TELEFON SVAKI DAN: Naravno, Android je u pitanju… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO BI TREBALO DA RESTARTUJETE TELEFON SVAKI DAN: Naravno, Android je u pitanju…

Nekad je puko isključivanje telefona najefikasnije rešenje.

 Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Znate onu situaciju kad nešto na kompjuteru krene po zlu, pa vas neko kome verujete da zna kako da vam pomogne posavetuje da ga isključite i uključite?

Upravo takva banalna preporuka može biti od pomoći i za Android telefone.

Možda će vas zanimati

Greške se dešavaju čak i najboljim telefonima, jer Android je takav - vremenom zaista može da se uspori sam od sebe i bez posebnog razloga.

U situacijama kad problem nije očigledan pravo rešenje je gašenje aplikacija i restartovanje telefona. Ne misli se na hardverski reset i na brisanje podataka, nego na puko restartovanje sistema, znate ono - isključeno, uključeno.

Najčešći znak da je telefon na neki način preopterećen je kašnjenje prilikom odziva na komande, piše Android Central. Recimo, pritisnete dugme za utišavanje zvuka, a ono reaguje posle par sekundi. Takođe, ekran može da pošašavi ili da se aplikacije učitavaju sporo. U tim situacijama ne mora da znači da je problem hardver ili nešto veliko, jednostavno, Android je zabagovao, da se tako izrazimo i pokretanje iznova će u najvećem broju slučajeva rešiti stvar.

Sve više aplikacija non-stop želi da radi u pozadini i to može da pravi problem. Neke aplikacije ne rade najbolje na svim verzijama operativnog sistema, a neke čak rade bolje na određenim brendovima telefona i to sve zajedno može da izazove povremene probleme, koji se lako reše restartovanjem uređaja.

Možda će vas zanimati

Neke aplikacije su takve da koriste memorijske resurse dok god ih ima i tu se misli na radnu RAM memoriju pre svega. Takve aplikacije proizvode tzv. memory leak problem, koji se rešava dnevnim restartovanjem telefona i praktično otimanjem zauzetog dela RAM i druge memorije od takvih aplikacija. Pravo rešenje za ovaj problem jeste to da aplikacija bude popravljena tj. da je programer ažurira, ali do tada je restart telefona jednom dnevno sasvim prihvatljiva alternativa.

Kad se telefon isključi, pa uključi sve što radi u pozadini se primorava da krene ispočetka, a to ne uključuje samo sistemske procese, nego i aplikacije sa dozvolom da rade non-stop u pozadini. Ovde se ne radi ni o jednoj posebno aplikaciji niti brendu telefona, nego o situaciji, koja je realan Android problem.

Restartovanjem se osvežava i relocira tj. premešta VRAM memorija koju koristi GPU tj. grafička jedinica čipseta, a dolazi i do ponovnog pokretanja komunikacionih servisa, kao i rasterećenja hardverskih resursa telefona.

Zbog svega ovoga par minuta dnevno za restart će biti dobra terapija za bolji rad mnogih Android telefona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fale

Ko je lud da resetuje uredjaj svaki dan, restart moze.

Rasha

Uvek mozete zameniti za Iphon

Dušan

Resetovanje je sastavni deo prošlosti kako u windowsu, tako i u androidu. Za i pod ne znam. Davno su programeri radili na razvoju operativnih sistema i njihovoj stabilnosti. Sad su gotovo stoprocentno uspeli u tome! Samo je stvar vašeg znanja na radu sa računarom, tabletom ili mobilnin telefonom, da bi sve super funkcionisalo, naravno bez resetovanja, koje nikako ne može da pomogne, ako je počeo sistem da se tegli ili zamrzava! Windovs je u tome otišao veoma daleko, ali i android 10 i 11. Ko dođe do toga da mu je za dobar rad bilo windowsa, bilo androida potrebno restavtovanje, pravi je i jedini znak, da mora da baci uređaj jer je zastareo. Oba operativna sistema su hardverski limitirana, tako da dođe vreme da je "budženju" kraj! Vreme je za prodavnicu i što više odrešiš kasu, bićeš zadovoljniji, i tvoja mašina će da leti. Naravno bez resetovanja! Win10 je najstabilniji, ali je ujedno totalno glup, tako da je moj zakon win7, naravno bez resetovanja. Ako je potrebno to uraditi, onda sam nešto zajebao, i potrebno je ponovo instalisati čist sistem! Restart ne pomaže! Kod androida je slična stvar, s tim da NE MOŽETE instalisati android po svojoj želji, jer apdejt radi proizvođač uređaja, s tim što je i to limitirano hardverom vašeg uređaja, tj važan je model i cenovni rang (procesor, čip set i naravno sistemska memorija, što apple često krije da bi poturio npr tablet sa 3 Gb rama, što je MALO).

Najnovije

Uređaji

Testovi