SVETSKI DAN LOZINKE: Šifra može da dospe u pogrešne ruke ukoliko se ove 3 nesmotrene greške ponove | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVETSKI DAN LOZINKE: Šifra može da dospe u pogrešne ruke ukoliko se ove 3 nesmotrene greške ponove

Podaci korisnika se više nego ikada eksponiraju, evo na šta treba obratiti pažnju!

  Izvor: SMARTLife/ Unsplash/ Dan Nelson

Neke naizgled banalne, ali lako ispravljive greške mogu da uzrokuju da se lični podaci nađu u tuđim rukama. 

Tako ističu poslednji podaci kompanije McAfee, za koju verujemo da ste čuli po onom dosadnom antivirusu, ili ste prosto upoznati sa radom Džona Mekafijakoji se trenutno nalazi u zatvoru u Španiji.

Možda će vas zanimati:

Kako se danas obeležava World Password Day (Svetski Dan lozinke 6. maj 2021. godine), oni su rešili da podele svoje prikupljene informacije sa ostalima kako bi ukazali na značaj jake i dobro smišljene lozinke. Pisali smo nekoliko puta o tome, a verujemo da ste i sami svesni da je upotreba jedne iste lozinke na više naloga katastrofalna ideja, te da nikada ne biste trebali da uradite tako nešto, jer ukoliko to radite uslediće "domino efekat" gde će jedan probijen nalog značiti i da ostali više nisu sigurni.

Poželjno je da izbegavate da koristite u svoje lozinke i lične informacije iz vašeg života, kao što su datumi rođendana, imena kućnih ljubimaca, itd... I pored svega toga, mnogi ponavljaju iste greške prilikom otvaranja novog naloga kako bi se probao novi online servis ili aplikacija.

U nastavku možete da vidite šta McAfee savetuje da uradite, odnosno šta da ne radite sa svojim šiframa.

Deljenje lozinke: Nikad ne biste trebali da delite svoje lozinka, čak iako verujete toj osobi, pa ni porodici i prijateljima. Pogotovo izbegavajte da iste šaljete preko tekstualnih poruka, mejlova i drugih sredstava za komunikaciju. Ukoliko niste sigurni da vaši prijatelji vode računa o svojoj "internet higijeni", McAfee savetujete da izbegavate da delite svoje šifre, odnosno da iste držite samo za sebe.

Ništa lično: Lozinke koje sadrže lične informacije kao imena, adrese, datume i slično, se lakše pogađaju. To je pogotovo slučaj kada delimo te lične informacije preko interneta. Ipak, možete da upotrebite neke vaše lične preferencije koje nisu poznate i za koje znate da niste spominjali na internetu ili svoj uređaju, kako bi napravili jaku šifru. Dobra ideja je da u svoje šifre ubacite i ovakve karaktere “#, “$, & i druge slične”.

Možda će vas zanimati:

Nikad ne koristi istu šifru: Kao što smo napomenuli, ukoliko se jedan nalog probije, sasvim je moguće da ćete izgubiti pristup i drugim nalozima sa istom šifrom. Kako se u poslednje vreme sve više događa curenja podataka velikih kompanija, a kao što možete da pretpostavite to su uglavnom podaci korisnika, ovakva praksa je postala još opasnija, prenosi Express. Samo sa jednom šifrom, hakeri mogu da urade mnogo štete!

Nabavite password manager: Ukoliko imate problem da napravite jake i različite šifre za vaše naloge, a pritom morate iste da zapamtite, postoji nešto što se zove Password manager, a on će vam čuvati sve vaše lozinke. Za ovakve usluge je potrebno izdvojiti određen novac, uglavnom to bude pretplata, ali postoje i solidne besplatne alternative kao što je na primer Bitwarden.

Omogućite višefaktorsku autentifikaciju: Čak i kada bi vaša lozinka dospela u tuđe ruke, sa opcijama kao što je dvostruka verifikacija ćete se postarati da niko ne može da pristupi vašem nalogu bez vašeg odobrenja.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA