OVIH 8 STVARI NI SLUČAJNO NEMOJTE DA DRŽITE U TELEFONU: U suprotnom će vam se isti obiti o glavu! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVIH 8 STVARI NI SLUČAJNO NEMOJTE DA DRŽITE U TELEFONU: U suprotnom će vam se isti obiti o glavu!

Koristite telefon za čuvanje ličnih podataka? Ove stvari morate znati!

  Izvor: Youtube / Printscreen/ Mrwhosetheboss

Pre nego što su pametni telefoni postali popularni, kada ste napuštali kuću verovatno ste sa sobom nosili vaš novčanik koji je sadržao vaše lične podatke, radi identifikacije, nešto novca i kreditne kartice, fotografije vaših voljenih, a možda i po koji ček.

Ovih dana, ulogu novčanika može da obavlja i telefon, te se nekad sigurno zapitate da li vam je novčanik uopšte i potreban.

Možda će vas zanimati:

Verujemo da baš kao i mnogi korisnici pametnih telefona držite neke lične podatke na svom uređaju. Ipak, u vremenu gde su sajber napadi sve učestaliji, a prvi put je jedan takav odneo i život, ne bi trebalo da se u potpunosti oslanjate na vaš telefon, jer ćete biti podložni takvim napadima zbog kojih neko može da vam nanese veliku štetu kao što su krađa identiteta ili sasvim najobičnija krađa podataka. O ovim stvarima razmislite dva puta pre nego što ih sačuvate na vaš uređaj.

Šifre

Ironija šifri je ta što one trebaju vaše podatke da sačuvaju, te tako nas savetuju kako je potrebno da napravimo složene šifre koje ne smemo dva puta da iskoristimo. Rezultat tih stvari je poteškoća da se sve te šifre zapamte, zbog čega mnogi korisnici ih zapisuju. Ukoliko čuvate vaše šifre u aplikacijama telefona kao što su notes ili dokument, svoje lične podatke stavljate pod veliki rizik. Ako izgubite vaš uređaj sasvim je realna mogućnost da će taj neko kopati po vašim podacima, ili ukoliko vaš telefon otpremljuje podatke za cloud, stavljate u rizik vaše naloge koje čak nisu ni vezani za vaš telefon. Umesto da držite listu vaših šifri na telefonu, ili da se oslanjate na automatsko prijavljivanje što može biti veoma opasno, razmotrite opciju da nabavite "password manager", aplikacije sa kojim ćete moći da pristupite vašim šiframa uz jednu glavnu šifru. Pojedine takve aplikacije su Keeper, Dashlane ili LastPass, ali one znaju da koštaju.

Otisak prsta

Ukoliko želite da vaš telefon bude bezbedan, nemojte da vas namame opcije kao što su identifikacija prsta sa kojom otključavate telefon ili pristupate aplikacijama i svojim nalozima. Postoje scenariji gde čak i u vašem prisustvu neko može da nasilno otključa vaš uređaj, pogotovo ukoliko imate nešto da krijete, a taj neko želi da zna šta. Svakako, vaš otisak prsta može da bude i ukraden, odnosno da postane javan, iako je manji rizik, taj gubitak bi mogao da bude ogroman. Koristite jednostavnije opcije kao što su PIN ili šifre.

Lice

Svi oni koji su se mučili da otključaju svoj telefon uz pomoć opcije prepoznavanja lica će vam reći da je ona sigurnija alternativa za otključavanje u odnosu na otisak prsta. Iako to može da bude istina, obe opcije su manje sigurne od obične lozinke!

Lične fotografije i snimci

Veliki broj poznatih ličnosti se opeklo jer čuva eksplicitne fotografije i snimke na svojim uređajima, verujemo da je i sa "običnim svetom" takav slučaj, ali kako nisu poznati, manje se pročulo za to. Svakako je bezbednija alternativa takve podatke čuvati na računaru ili zaštićenom albumu. Kako telefon nekada sam uzme da otpremljuje fotografije na Cloud servisima, nikad ne znate ko će susreti takve podatke.

Fotografije koje sadrže lične podatke

Verujemo da vam se dešavalo da izgubiti novčanik, te da ste morali da otkazujete sve kartice, da idete po nova dokumenta i slične probleme uzrokovane gubitkom vašeg kožnog kompanjona. Pojedini korisnici telefona su u potpunosti prestali da nose novčanike, te drže u svojim telefonima fotografije koje sadrže lične podatke. Iako vam to olakšava da nosite sa sobom dokumenta, to je katastrofalna odluka koju možete doneti. Vaše lične informacije bivaju podložne hakerima, pogotovo ako se te slike otrpemaju preko cloud platformi. Isti slučaj kao i sa fotografijama za koje ne želite da drugi ljudi pogledaju!

Bilo šta lične prirode ukoliko koristite telefon poslodavca

Ne postoji besplatan telefon, platili ste ga nečim vrednijim od novca, privatnost skupo košta! Ne očekujte sigurnu privatnost ukoliko koristite te uređaje za bilo šta sem za posao. Kako postoje veoma jeftini telefoni i pristojne pretplate, nemojte da rizikujete svoju privatnost, ali i posao.

Online bankovni račun

Ukoliko mislite da je to najbolja stvar što su uveli, niste jedini, više ne morate da čekate i da se gurate kako bi platili račune! Ipak, nošenje takvih informacija sa sobom uvek predstavlja rizik gubitka istih, pogotovo ako menjate stari uređaj za novi, pa u potpunosti zaboravite na te podatke. Bolja opcija vam je da takve transakcije obavljate na svom računaru, jer on ostaje kod kuće, dok telefon uvek nosite sa sobom. Ukoliko ipak imate potrebu da plaćate preko telefona, koristite jake i jedinstvene šifre, te obezbedite vaš uređaj. Ako izgubite vaš telefon, obavestite banku, ali i ispratite ova upustva kako da ga pronađete!

Vaša kućna adresa

Ukoliko koristite aplikacije za navigaciju kao što je Google Maps, trebalo bi da obratite pažnju na to da li je vaša kućna adresa ukucana u istu, pošto takva informacija može da "procuri". Naravno tu postoji opcija da izgubite telefon, a teško da će neko koristiti vaš GPS kako bi vam ga vratio. Vodite računa kakve lične podatke skladištite na takvim uslugama.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / Readers Digest)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi