KAZNA OD 27 MILIJARDI DOLARA? Apple tvrdi da nije monopolista, nego da drugi žele da je iskoriste?! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAZNA OD 27 MILIJARDI DOLARA? Apple tvrdi da nije monopolista, nego da drugi žele da je iskoriste?!

Da li će Apple morati u potpunosti da promeni poslovni model?

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ Tech Vision

Članovi regulatornog tela Evropske unije su podigli optužbu protiv kompanije Apple za narušavanje tržišta putem restriktivnih pravila AppStore prodavnice.

Član te komisije, Margret Vestager je na svom Twitter nalogu napisala da "potrošači najviše gube" zbog tih pravila.

Možda će vas zanimati:

Naime, sistem koji je Apple ugradio u svoju prodavnicu aplikacija je takav da uzima 30% provizije od prodaje digitalnog sadržaja programera različitih kompanija, a čije se aplikacije nalaze na AppStore-u. Komisija ističe da takvo poslovanje povećava cene i limitira izbor potencijalnih potrošača.

Nove vesti imaju veze i sa optužbom od pre dve godine kada je popularna striming platforma za muziku Spotify tvrdila da Apple "guši inovacije". Pred kompanijom Apple su velike kazne, a kako prenosi BBC moguće je čak da će biti naterana da promeni svoje poslovanje ukoliko njihovo obrazloženje ne uveri regulatorna tela.

„Apple krši EU zakon o konkurenciji, Apple Music se takmiči sa brojnim muzičkim striming uslugama, ali Apple naplaćuje visoku proviziju samo konkurenciji i nedozvoljava im da naprave alternativne opcije za preplatu. Potrošači su na gubitku" Vestager je objavila na svom Twitter nalogu.

Možda će vas zanimati:

Ona je dodala da kompanija Apple ima centralnu ulogu u današnjoj digitalnoj ekonomiji, te da su njihovi preliminarni rezultati otkrili da je Apple „vratar' korisnicima iPhone i iPad uređajima na App Store prodavnici". U međuvremenu su se oglasile kompanije Apple i Spotify, kao što možete da pretpostavite reakcije su bile drugačije.

„Spotify je postao najveći muzički servis koji radi na pretplatu u svetu, a mi smo ponosni što smo imali ulogu u ostvarivanju tog cilja. Oni još jednom žele sve benefite App Store prodavnice i misle da ne moraju da plate ništa za to! Argumenti komisije na račun Spotify-a su potpuno suprotne fer konkurenciji" - istakla je kompanija Apple u svom saopštenju.

Spotify je sa druge strane pozdravio potez EU: „To je kritičan korak ka držanju kompanije Apple odgovornom za antikonkurentsko ponašanje, ali i obezbeđivanju smislenog izbora za sve potoršače i jednake uslove za sve programere aplikacija".

Regulatorna tela EU bi mogla da kazne Apple sa 10% godišnje zarade, što je oko 27 milijardi dolara, pošto je godišnji prihod te kompanije 274,5 milijardi u protekloj godini, ukoliko se ispostavi da je kompanija iz Kupertina kriva za antikonkurentsko ponašanje, prenosi Reuters. Ono što je još važnije i što može da napravi dugotrajnu štetu je i činjenica da će Apple morati da promeni poslovni model.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandar

Propade nam Time Kuče, jutros spava na česmi kod Bajlonija.

Unix Racionalista

Apple ima svoju platformu i potpuno pravo da od nje pravi šta želi i daje aplikacije koje on želi, ba razliku od Google i Microsoft, Apple ne prodaje lične podatke svojih korisnika i zbog toga će sa razlogom biti više poštovan od ostalih. Jedini monopolista trenutno je Microsoft, ali dobiće i on hladan tuš kao i intel.

Dino

Nisu hteli da podrže Windows Phone kao ozbiljnu alternativu iPhone i naprave aplikacije za njega. Sad su im ostali samo iOS i drndoid. Iako korisnika kršdroida ima više, prosečna platežna moć im je ozbiljno niža. Zato veći deo prihoda ostvaruju preko iOS aplikacija, ali pri tome Apple uzima svojih 30%.