FIREFOX GORI NEGO CHROME: Vaša lokacija i sve što kucate u pretrazi se šalju do Mozilla servera | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIREFOX GORI NEGO CHROME: Vaša lokacija i sve što kucate u pretrazi se šalju do Mozilla servera

Da li ste sigurni da ste pristali na ovo prikupljanje podataka kada ste instalirali Firefox?

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Fuu J

Dok najveći broj korisnika smatra da su vaši podaci bezbedniji kada koristite Firefox, nego Chrome ili Edge pregledač, ispostavilo se da vatrena lisica vrlo redovno šalje podatke o svemu što kucate u pretragama, zajedno sa informacijama o vašoj lokaciji nazad do svojih servera.

Firefox Suggest

Da bi nova opcija nazvana Firefox Suggest, implementirana 5. oktobra 2021. godine u Firefox, mogla da radi kako treba, Firefox prikuplja sve podatke o pretragama koje kucate, zajedno sa vašom lokacijom. Ukoliko imate Firefox 93, dobili ste i Firefox Suggest, novu opciju pretrage koja u polje sa pretragama ubacuje reklame.

Možda će vas zanimati

Mozilla se pravda da je Firefox Suggest alat koji će vam pomoći da bolje pretražujete Internet, brže vas dovodeći do onoga što ste želeli da pronađete. Ovo suštinski funkcioniše tako što kada kucate neku pretragu, nećete dobiti samo standardne Google predloge kako da završite pretragu, već i Firefox Suggest rezultate koji vas usmeravaju na određene stranice.

Neki od tih predloga su sponzorisani, ali se, srećom, mogu jednostavno isključiti. Potrebno je da odete u podešavanja, “Privacy & Security” i u delu “Address Bar — Firefox Suggest” isključite opcije “Contextual Suggestions” i “Include occasional sponsored suggestions.” Kada isključite Firefox Suggest, Mozilla više neće prikupljati podatke o vašim pretragama i lokacijama.

Automatski uključena opcija

Sa ažuriranjem Firefox pregledača na najnoviju verziju, Firefox Suggest je automatski aktiviran, doduše samo na području SAD, za sada. Suštinski, Firefox ono što kucate, osim do Google, šalje i do svojih servera, kako bi se dobile preporuke za bržu i efikasniju pretragu. Kontekstualna pretraga koju koristi Firefox zahteva što više podataka, kao i vašu lokaciju, kako biste dobili bolje preporuke. Međutim, za šta se još sve koriste ti podaci, za sada nije poznato.

Firefox redizajn 2021
Izvor: YouTube / Firefox

Mozilla kaže da podatke koje prikuplja koristi samo za rad i unapređenje Firefox Suggest pretrage, kao i da će biti “potpuno transparentni oko toga koje podatke prikupljaju od vas, kako ih koriste i šta novo možete očekivati u budućnosti”. Da je to zaista istina, da li biste o Firefox Suggest funkciji saznali od nas ili bi vas Firefox o tome obavestio pre ili posle ažuriranja? Za svaki slučaj, evo kratkog uputstva o tome kako zaštiti svoje podatke od neželjenih očiju.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ponosni korisnik Mozile

Pa sta ima veze taman ce da mi neko dodje u poseti i onako mi je dosadno sto sam ovoliko privatan i sa bitcoin minerom u chrome-u, a i nema se rama na izvoz :)

Mike Pence

Zato koristite Opera GX :)

Miško

Nikad Chrome nit Android, te špijunske sprave i softvere. Firefox i Edge, čak i Vivaldi ili Opera, sve samo ne Chrome. Google je najgori špijun na Internetu.