KAKO DA ZAŠTITITE SVOJE PODATKE: Kompletno uputstvo za početnike i napredne korisnike | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA ZAŠTITITE SVOJE PODATKE: Kompletno uputstvo za početnike i napredne korisnike

Ako vam neko kaže da su vaši podaci na računaru ili u cloudu sigurni, slagao vas je. Svaki put kada se povežete na internet rizikujete da neko pristupi vašem računaru, a od cloud naloga dobrog hakera dele samo loša šifra i malo slobodnog vremena.

 Čovek sa maskom pruža ruku Izvor: SmartLife / Unsplash / Luther M E Bottrill

Morate biti svesni da kada ste povezani na Internet, kako i vi zurite u veliko prostranstvo sajtova i podataka, tako ste donekle otvoreni za pristup kriminalcima i hakerima, virusima i različitim opasnim stvarima. Jedina dobra stvar u svemu tome je što su svima njima mnogo interesantnije banke i institucije čiji su podaci vredniji od prosečnog Petra Petrovića iz Petrovca na Mlavi.

Možda će vas zanimati

Dodajte u miks koronu i kriptovalute i jasno vam je da je danas mnogo više korisnika pred računarom nego što je to bilo prethodnih godina, kao i da mnogo korisnika investira u kriptovalute, što im dodatno stavlja metu na leđa. Ukoliko želite da svoj online život učinite privatnim i bezbednim (ili bar bezbednijim nego što sad jeste), predložićemo vam nekoliko osnovnih načina da to uradite:

Budite u toku

Ovo je jedna od osnovnih stvari. Kada izađe update, odnosno ažuriranje za neku aplikaciju ili operativni sistem, uglavnom je to zbog nekih novih funkcionalnosti i zbog unapređenja bezbednosti. Iako ovo nervira mnoge korisnike, kada vam se javi mali ekrančić u donjem desnom uglu pored sata, sa narandžastom strelicom, nemojte ga ignorisati i ažurirajte Windows. Slično je i sa telefonom i sa browserom, vašim prozorom u online svet. Ne budite lenji, ažurirajte svoje uređaje i softver koji najčešće koristite!

 Podaci na monitoru
Podaci na monitoru
Izvor: SMARTLife / Unsplash / Markus Spiske

Aktivirajte dvofaktorsku autentifikaciju (2FA)

Šifra kojom štitite neki nalog je bazični nivo zaštite. Aktivacijom dvofaktorske autentifikacije bukvalno ćete duplirati bezbednost svojih naloga i podataka i sprečiti da im neko pristupi bez vašeg znanja. U suštini 2FA osigurava da jedino vi imate pristup svom online nalogu, bilo da se radi o društvenim mrežama, cloud servisu ili emailu. 2FA može biti SMS kod koji vam se šalje da potvrdite da zaista vi pristupate nalogu, biometrijski identifikator (lice ili otisak prsta) ili aplikacija za autentifikaciju koja generiše nasumični niz brojeva kako bi se osigurala bezbednost i potvrdio identitet onoga ko želi pristup zaštićenim podacima.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nele

Kako me ne bi nerviralo ažuriranje na windowsu svaki dan, eventualno svaki drugi, jer osim gubljenja vremena računar se mora restartovati, a time se duplira broj pokretanja svakog hard diska, znači ako sam ga uključio 500 puta, prikazivaće da je pokrenut 900 puta. Kod androida se google apk ažuriraju svaka 2 ili 3 dana, ne može niko da me ubedi da su poboljšanja u pitanju svaki put, to je čisto smaranje, kako ih ne mrzi da to rade i šta dobijaju time