IZBRIŠITE SVE ŠTO GOOGLE ZNA O VAMA: Da li ste primetili da uvek zna šta vam je potrebno? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZBRIŠITE SVE ŠTO GOOGLE ZNA O VAMA: Da li ste primetili da uvek zna šta vam je potrebno?

Nemojte to da vas čudi, Google dobro zna za vaša interesovanja, šta tražite, koje stranice posećujete, i još mnogo toga.

  Izvor: MONDO / Wiko

Ponajviše zahvaljujući podacima koje vi delite sa tom kompanijom!

Svakim klikom, porukom, zahtevom, vi hranite Google sa još više informacija. Isto to važi i za klipove koje gledate na YouTube platformi, pitanje koje postavite Google Assistant aplikaciji ili informaciji koje dodate na vašem profilu.

Možda će vas zanimati:

Strašno kao što to i zvuči, prikupljanje podataka je jedan veliki problem od kog velike kompanije beže da preuzmu odgovornost. Ipak postoji dobra stvar, možete izbrisati sve podatke koje ste podelili sa Google kompanijom i da povratite deo vaše privatnosti.

Nađite i uništite

Google koristi vašu istoriju kako bi napravili detaljan profil o vama koji potom prodaju oglašivačima. To su te personalizovane reklame i sadržaj koje možete videti. To je jedan od najvećih razlioga zašto su podaci važni za te velike kompanije.

Ukoliko želite da počnete da uklanjate informacije iz Google-a, treba krenuti od vaše istorije.

1.Idite na myaccount.google.com i prijavite se ili se prosto prijavite na google.com i kliknite na okruglu ikonicu gde stoji vaša fotografija ili inicijali. Potom kliknite na Manage your Google Account.
2.Kliknite na Manage your data and personalization, ona se nalazi ispod Privacy and Personalizaton
3. Pod panelom Activity controls videćete kvačice pored Web and App activity tracking, Location History i YouTube History. Isključite ih kako bi sprečili da vas i dalje prate.
4.Ispod Activity controls, kliknite na My Activity
5. Na meniju koji se pojavi sa leve bočne trake kliknite na Delete activity by, pa potom izaberiti koliko unazad želite da izbrišete istoriju! Kliknite Delete da potvrdite!

Jednom kada to uradite, ne samo da ste izbrisali vašu istoriju pregledanja, već ste ugasili da vas prate preko aplikacije, istorije vaše lokacije i YouTube pregleda!

Recite ne DATA STORAGE

Da li koristite Google Assistant? Nema sumnje da ona dosta pomažete da nađete brz odgovor i mnogo toga drugog. Ali znajte da Google prati sve što ste tražili od istog. Ipak, možete i tu istoriju da izbrišete.

1.Otvorite istu stranicu kao u pređašnjem prvom koraku.
2. Sa leve strane ćete primetiti Data and personalization
3. U Activity control panelu potom kliknite na Web and App Activity, a onda i na Manage Activity, tu ćete videti vašu istoriju aktivnosti, kao i predmete koji su koristile vaš mikrofon, što verovatno znači da su vas snimali!
4. Sve što hoćete da izbrišete, kliknite na ikonicu sa tri tačke i potom na Delete

Blokirajte personalizovane reklame!

Lične reklame možda zvuče super na papiru, ali nekima zvuči jezivo da ono o čemu ste pričali da se pojavi na telefonu samo nekoliko minuta kasnije! Ovako možete isključiti reklame.

1.Ponovite prvi korak kao u prethodnom savetu.
2. Sa leve strane će se pojaviti opcija Data and personalization
3. Nađite Ad personalization i kliknite na Go to ad settings
4. Promenite Ad personalization sa ON na OFF.

Sa ovim savetom nećete blokirati sve reklame, ali hoćete one koje ciljaju baš vas! Tu su naravno i ekstenzije kao što su adblokovi koje u potpunosti blokiraju reklame.

Drevna istorija

Ukoliko koristite Google Chrome, vi dajete toj kompaniji pregled vašoj istoriji internet pretraživanja. Da biste izbrisali istu pratite sledeće korake.

1.Kliknite na tri tačke u meniju (gornji desni ugao)
2. Potom pređite na History i potom kliknite na History kod novog menija koji se pojavi
3. Izbrišite istu tako što kliknete na Clear browsing data i izaberite period od kog hoćete da vam vaša internet pretraga bude izbrisana

Odatle možete izbrisati istoriju, kolačiće (cookies) i keš memoriju.

Slika vredi hiljadu reč, a koliko podataka?

Google Photos je lako koristiti, donedavno je bila potpuno besplatna. Ipak i ona može uticati na vašu privatnost. Google skenira vaše fotografije koristeći tehnologiju prepoznava lica kako bi ih sortirao u albume. Ona može da utvrdi i lokaciju tako što skenira znamenitosti u pozadini.

Kako biste uklonili pristup potrebno je da ispratite sledeće korake.

1.Otvorite Google Photos aplikaciju na vašem telefonu. Kliknite na vaše inicijale ili na fotografiju skroz desno u vrhu i izaberite Photo Settings, pa potom Backup & sync. Ta opcija treba da vam bude isključena!Ž
2. Otvorite Google Photos na vašem računaru putem internet pregledača i prijavite se preko vašeg Google naloga.
3. Izaberite sve fotografije koje želite da izbrišete i potom kliknite na ikonicu kante. Postarajte se da izbrišete fotografije koje ste prethodno sačuvali na nekom hard drajvu ili nečem slično.

Da li su vam ovi saveti pomogli?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / Komando)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA