BITCOIN RUDARENJE ĆE BITI JEFTINIJE? Lakše do kriptovaluta uz novi Intel čip | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BITCOIN RUDARENJE ĆE BITI JEFTINIJE? Lakše do kriptovaluta uz novi Intel čip

Dosadašnja oprema za iskopavanje kriptovaluta ne može da se pohvali prevelikom efikasnošću, jer troši ogromne količine energije, a do profita mogu da dođu samo oni koji imaju dovoljno novca za opremu i račune za potrošenu struju.

 Intel Izvor: Smart Life/ Intel Technology

Nestašica čipova i velika potrošnja energije za rudarenje kriptovaluta su poslednjih godina postali ozbiljan problem, a Intel je odlučio da pokuša da tome stane na put.

Kompanija ulazi na blockchain tržište, s novim čipom koji je specijalizovan za rudarenje Bitcoin valute.

Možda će vas zanimati

Tvrdi se da bi tim potezom mogla da se ublaži nestašica čipova koja je počela s popularizacijom rudarenja digitalnih valuta, te se pogoršala s početkom pandemije.

Cilj je, kako kažu, da se kreira efikasnija oprema za rudarenje, mada kompanija izbegava termin „rudarenje“, već radije koristi reč „blockchain akceleratori“.

Očekuje se i da inovacija utiče na smanjenu potrošnju energije od tradicionalnih procesora koji služe ta rudarenje koje se zasniva na SHA-256 (sigurnosni algoritam haširanja koji se koristi za generisanje Bitcoin valute), te da novi čip bude hiljadu puta efikasniji od postojećih.

Vesti o tome da se Intel interesuje za rudarenje kriptovaluta su počele još u januaru, s prezentacijom pod naslovom Bonanza Mine: An Ultra-Low-Voltage Energy-Efficient Bitcoin Mining ASIC - integrisano kolo specifične namene ili ASIC (Application-specific integrated circuit) je čip prilagođen posebnoj nameni, umesto opštoj upotrebi – na primer rudarenju Bitcoin valute.

Intel novi čip
Izvor: Smart Life/ @CoinDesk

Kompanija je najavila i da planira bolju saradnju s klijentima koji se interesuju za održivost blockchain tehnologije i smanjivanje štetnog uticaja rudarenja na životnu sredinu. Dosadašnja oprema za iskopavanje kriptovaluta ne može da se pohvali prevelikom efikasnošću, jer troši ogromne količine energije, a do profita mogu da dođu samo oni koji imaju dovoljno novca za opremu i račune za potrošenu struju.

Intel planira da blockchain čipom ublaži problem, a o proizvodu se još uvek ne zna mnogo, osim da bi trebalo da omogući proizvodnju efikasnijeg hardvera za rudarenje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA