INTEL IGRA NA SVE ILI NIŠTA: Kreće bitka za najtraženiju mašinu na svetu! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INTEL IGRA NA SVE ILI NIŠTA: Kreće bitka za najtraženiju mašinu na svetu!

U trci za čipove koja poslednje dve godine ozbiljno drma nekoliko grana industrije, Intel se odlučio na proaktivan korak i poručio ASML mašine za pravljenje čipova i rezervisao model naredne generacije.

 TSMC poluprovodnici i čipsetovi proizvodnja 2.jpg Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Da podsetimo ASML je proizvođač mašina za pravljenje čipova u naprednom (sitnom) proizvodnom procesu, i ova kompanija je postala veoma popularna kada je konstruisala ekstremnu ultraljubičastu (EUV) mašinu, koja je sposobna da na isti prostor pločice budućeg čipa upisuje tj. postavlja veći broj tranzistora.

Možda će vas zanimati

Da podsetimo, sitniji proizvodni procesi omogućavaju smeštanje više tranzistora u čipove, što omogućava da čipovi rade brže i troše manje struje od svojih prethodnika. Mašine za proizvodnju "štampaju" čipove, tako što prenose tranzistore na unapred pripremljenu ploču, kreirajući ono što danas zovemo čipset ili procesor.

Čipovi su svuda oko nas

Ne treba naglašavati da su moderni čipovi deo najrazličitijih uređaja: od automobila, preko televizora i tableta do računara, telefona i super-kompjutera, te da je potražnja za njima danas veća nego ikada. 

Intel, koji već ima svoje pogone za proizvodnju čipova, odlučio je da se pridruži najvećim proizvođačima i da od naredne generacije bude jedna od vodećih kompanija. Oni su od holandskog ASML poručili mašinu za čipove naredne generacije, kao i novi model koji postoji samo na papiru i još je u procesu dizajna.

Opremanje fabrike

Nova fabrika za pravljenje čipova zahteva bar 9-18 obih mašina kako bi imala svoju proizvodnju, a Intel je u prvoj porudžbini poručio čak pet najnaprednijih ASML mašina. Pored kompanije Intel, koja trenutno pravi čipove u nešto krupnijem proizvodnom procesu, najveći proizvođači čipova na svetu su tajvanski TSMC i južnokorejski Samsung. Nova, 12. generacija Intel Alder Lake procesora pravi se u 10 nm proizvodnom procesu u Intel fabrikama koje Intel zove "Intel 7", jer kažu da se gustina tranzistora može porediti sa konkurentskim 7 nm čipovima.

Možda će vas zanimati

Nove ASML EXE:5000 mašine koje Intel kupuje trebale bi da budu zlatni standard za proizvodnju čipova u 3 nm do kraja ove dekade. Isporuka prvog prototipa se očekuje 2023. A puštanje u pogone ne pre 2025. godine. Naravno, pored kompanije Intel za ASML mašine zainteresovani su i konkurenti – TSMC i Samsung.

ASML EUV mašina VIDEO
Izvor: ASML

Širenje na nova tržišta

S obzirom na to da Qualcomm izrađuje mobilne čipove u Samsung fabrikama u 4 nm proizvodnom procesu, Intel bi sa svojim fabrikama za proizvodnju sitnijih čipova mogao značajno da se približi vodećim proizvođačima i da ostvari značajnu prednost u odnosu na svog najvećeg konkurenta, kompaniju AMD. Intel je nedavno najavio i svoju novu generaciju grafičkih karti - ARC, stajući tako na žulj kompanijama AMD i NVIDIA, šireći svoje poslovanje na još jednu stranu.

Pored velikih investicija i širenja poslovanja, još jedna od tektonskih promena iznenadila je sve kada je poznati ovekloker der8auer objavio da nova generacija Intel procesora podržava overklokovanjekod modela koji nisu za to namenjeni (nemaju K u nazivu), omogućavajući procesorima srednje klase da po performansama stignu najskuplje modele.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA