MAŠINA OD 300 MILIONA DOLARA: Bez nje nema boljih i moćnijih telefona, gedžeta, ali ni automobila | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAŠINA OD 300 MILIONA DOLARA: Bez nje nema boljih i moćnijih telefona, gedžeta, ali ni automobila

ASML High NA mašina druge generacije ključna je za izradu čipova u tehnologiji od tri nanometra.

 EUV mašina za proizvodnju čipova ASML kompanija Izvor: SmartLife / ASML

Možda nikada niste razmišljali o tome, ali - što je manja veličina tranzistora koji se koriste u čipovima, to su tanje oznake na pločicama koje pokazuju gde će biti postavljeno kolo čipa.

Proizvodnja čipova je uzletela onog trenutka kad je kompanija iz Holandije, mnogima apsolutno nepoznata ASML, konstruisala ekstremnu ultraljubičastu (EUV) mašinu, koja je sposobna da na isti prostor pločice budućeg čipa upisuje tj. postavlja veći broj tranzistora.

Možda će vas zanimati

Takozvano štampanje čipova je proces prenošenja tranzistora na posebno izrađenu pločicu, koja će se kasnije koristiti kao čipset za najrazličitije uređaje - od mobilnih telefona i tableta, preko raznoraznih gedžete proste i složenije građe, sve do automobila, računara i superkompjutera.

ASML High NA mašina druge generacije biće sposobna da proizvede čipove u tehnologiji ispod tri nanometra, što će omogućiti do sada neslućene mogućnosti čipova.

Intel je prva kompanija koja će koristiti ove mašine, a nabavku je potvrdio CEO kompanije, Pat Gelsinger, koji je i otkrio da će se mašina zvati High NA. High se odnosi na reč visoko, a NA na numerical aperture. Trenutno se upotrebljavaju mašine sa NA brojem 33, ali su ASML i ZEISS uspešno testirali i mašinu NS 55. Pritom, veći NA broj označava višu rezoluciju matrice, koja može biti prenesena na pločicu budućeg čipseta.

Ovakav pristup bi mogao da omogući kupcima da jednostavno povećavaju samo NA oznaku svoje mašine, ali da ne moraju da kupuju novu. Trenutno, prvu generaciju ASML mašine koriste kompanije TSMC, koja je pod sve većim pritiskom zbog nedostatka komponenti i konkurencije među proizvođačima i Samsung. Huawei je pokušao da nabavi istu takvu, ali su to sprečile SAD.

Ove mašine fokusiraju uske snopove svetlosti na gorepomenute pločice nakon što su tako tretirane da budu svetlosno rezistentne, materijalom koji je osetljiv na svetlost. Portparol ASML-a je za CNBC rekao za High NA: "Mašina uključuje novi dizajn optike i zahteva znatno brže faze".

Viša rezolucija će omogućiti 1,7 puta manje čipove i 2,9 puta veću gustinu na njima.

Prve ASML High NA mašine biće dostupne tek tokom 2023. godine, a cena će im biti čak 300 miliona dolara. Mašina će se sastavljati nedeljama, a ima ukupno preko 100.000 delova, koji se od fabrike dopremaju u čak 40 kontejnera i potrebna su četiri leta džambo džet avionima da bi se iz fabrike isporučila kupcu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Eeee. Sreća u nas Srbe! Da mi to nismo sve izumeli i izmislili još od Tesle, svet bi i danas bio slep! Nevolja je samo u tome što mi i ne znamo šta je čip, i ne znamo da sačuvamo ni dve nacrtane ovce! Sreća je da smo u poslednjoj deceniji uspeli da ukapiramo kako se plete crvena žica oko zakucanih eksera na tabli, i mota izolir traka, inače bi i svetska industrija automobila koje smo po po difoltu mi Srbi izumeli, propala zbog nedostatka setova kablova!

Milan

@Dušan haha tako je.

Jox

Kako znamo buducnost??? Rekla nam gatara?