10 STVARI PO KOJIMA JE DIMENSITY 900 PRVI NA SVETU: Mobilni čip koji je preko noći prestigao Samsung, Qualcomm i Apple | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 STVARI PO KOJIMA JE DIMENSITY 900 PRVI NA SVETU: Mobilni čip koji je preko noći prestigao Samsung, Qualcomm i Apple

Na konferenciji koja je održana 19. novembra MediaTek, tajvanski proizvođač čipova, predsatvio je svoju novu generaciju Soc rešenja koja će pokretati pametne telefone u 2022. godini.

 MediaTek Dimensity 5G Izvor: SMARTLife / MediaTek

Ruku na srce, Samsung i Snapdragon tek treba da predstave nove generacije svojih čipova, ali MediaTek je sa svojom novom generacijom već podigao lestvicu dovoljno visoko. Već prema prvim nezvaničnim testovima, čuvena aplikacija Antutu moraće da implementira novo skaliranje rezultata, jer MediaTek serija u startu prebacuje milion poena na ovom testu performansi.

Možda će vas zanimati

Već smo vam detaljno pisali šta sve sa sobom donosi MediaTek 9000, ali nismo pomenuli deset kategorija po kojima je ovaj čipset pomerio granicu i postao prvi na svetu. Prema dosadašnjim rezultatima, izgleda da će Dimensity 9000 imati sasvim dovoljno snage da se "bije" sa novim Snapdragon, Bionic i Exynos čipovima.

Najbolji u 10 kategorija

Iako smo svi očekivali da će MediaTek da nastavi dosadašnju nomenklaturu i novi čip nazove Dimensity 2000, oni su to promenili, verovatno kako bi i kroz naziv označili kolika je razlika u performansama između nove i prethodne generacije njihovih čipova. Evo deset stvari po kojima je MediaTek Dimensity 9000 prvi na svetu:

  1. Prvi 5G čipset na svetu koji koristi TSMC 4 nm proizvodni proces
  2. Prvi 5G čipset na svetu sa Cortex-X2 CPU jezgrima
  3. Prvi 5G čipset na svetu sa Mali-G710 GPU-om
  4. Prvi 5G čipset na svetu koji podržava LPDDR5x 7500 Mbps
  5. Prvi 5G čipset na svetu koji podržava 320 MP kameru
  6. Prvi 5G čipset na svetu koji podržava 18-bitni HDR sa 3 kamere i 3 ekspozicije
  7. Prvi 5G čipset na svetu koji podržava 8K AV1 video reprodukciju
  8. Prvi 5G čipset na svetu koji podržava agregirano preuzimanje podataka 3 x 100 MHz sa tri provajdera
  9. Prvi 5G čipset na svetu koji podržava 3GPP R16 uplink unapređenje
  10. Prvi 5G čipset na svetu koji podržava Bluetooth 5.3

Sve kreće od 4 nm

Već smo pisali o svemu šta može novi MediaTek Dimensity 9000, ali nije na odmet malo se podsetiti. On je napravljen korišćenjem novog TSMC 4 nm proizvodnog procesa, što znači od 11 do 22% bolja energetska efikasnost i 6% veća gustina tranzistora u odnosu na 5 nm proizvodni proces. Tu je i novo Cortex X2 super-jezgro koje je znatno veće i ima 16% bolje performanse u radnjama sa celobrojnim vrednostima od Cortex X1, te duplo bolje AI performanse, što je posebno bitno za nove pametne telefone i laptopove.

Možda će vas zanimati

Coretx X2 radi na 3,05 GHz, dok ostala tri brza Cortex A710 jezgra imaju 2,85 GHz maksimalni radni takt. Prema brojkama koje je MediaTek pokazao na predstavljanju svog novog čipseta Dimensity 9000 ima 35% bolje performanse u odnosu na najjače Android pametne telefone zajedno sa 37% boljom potrošnjom.

MediaTek Dimensity 9000 5G VIDEO
Izvor: MediaTek

Novi GPU i memorija

Mali-G710 GPU je najmoćniji GPU koji je ARM ikada napravio i prema informacijama kompanije ARM možemo očekivati oko 20% bolje performanse od Mali-G78, uz 20% bolju energetsku efikasnost i 35% bolje performanse kada su u pitanju AI i mašinsko učenje.

LPDDR5X 7500 Mb/s memorija je predstavljena u julu ove godine kao JEDEC standard koji je fokusiran na bolje performanse, potrošnju i jednostavniju arhitekturu. I Samsung i Micron su predstavili svoju LPDDR5X memoriju, koja koristi 14 nm proizvodni proces, smanjujući potrošnju za dodatnih 20% i sa 1,3x većim brzinama u odnosu na prethodnu generaciju LPDDR5.

MediaTek Dimensity 9000 5G 4 nm VIDEO
Izvor: MediaTek

Da li je konkurencija spremna?

MediaTek Dimensity 9000 nećemo pamtiti samo kao čip koji nas je sve iznenadio sa imenom, već kao prekretnicu i veliko iznenađenje kada su nove generacije mobilnih čipova u pitanju. Velika unapređenja arhitekture, poboljšanja na svim poljima znači da se velikoj trojci: Exynos (Samsung), Snapdragon (Qualcomm) i Bionic (Apple) pridružuje novi podjednako dobar konkurent koji će malo osvežiti ovo tržište koje već godinama ne donosi očekivana poboljšanja koja su preko potrebna.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Shamu

Au Marko, bas se nasmejah 😃 Pozdrav iz Qualcomm-a!!

haha

to sada treba da bude jeftino i svima dostupno inače džaba trud