GLOBALNA NESTAŠICA ČIPOVA POGAĐA TELEFONE: Uskoro ozbiljni problemi u proizvodnji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GLOBALNA NESTAŠICA ČIPOVA POGAĐA TELEFONE: Uskoro ozbiljni problemi u proizvodnji

Malo ko se nadao da će globalna nestašica čipova trajati i tokom cele 2022. godine, a izgleda da su telefoni industrija koja je sledeća na udaru.

  Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Pandemija je poremetila proizvodnju čipova u prvom kvartalu 2020. godine, uzrokujući prekid u investicijama i velike fluktuacije u procesu snabdevanja, praćene velikim rastom cena. U isto vreme, opala je i potražnja za proizvodima kao što su automobili, jer su ljudi uglavnom bili kod kuće, a porasla potražnja za računarima i komunikacionom opremom.

Možda će vas zanimati

Tokom 2020. godine industrija automobila se oporavila i zahtevala velike količine čipova, koje nije bilo moguće isporučiti jer su se proizvođači preorijentisali na druge proizvode, praveći usko grlo u celom lancu snabdevanja, a samim tim i kašnjenja u isporuci. Iako se lanac snabdevanja polako vraća u normalu, nagomilana kašnjenja u različitim industrijama prave probleme i onemogućavaju isporuku proizvoda u obimu koji tržište to zahteva. Zbog toga postoje kašnjenja u isporuci računara, konzola, automobila, a uskoro ih možemo očekivati i kod pametnih telefona.

Možda će vas zanimati

Sa druge strane, viđamo ogromne investicije u nove fabrike, kako u Kini, na Tajvanu i Americi, tako i u Evropi, kako bi u narednoj dekadi bilo dovoljno čipova za sve industrije.

Fokusiranje na rešavanje problema auto industrije koja je jedna od onih kojima je pandemija teško pala će sigurno generisati probleme na drugim stranama.

Nestašica čipova
Izvor: YouTube / DW Shift

Iako tajvanske kompanije koje prave poluprovodnike rade non-stop, prosto je potrebno da prođe vreme dok se ne postigne obim od pre pandemije. Preorijentacija velikog dela proizvodnje na čipove za automobile će napraviti problem kod novih modela pametnih telefona, a analitičari upozoravaju da će kriza nastaviti da pogađa industriju i u drugoj polovini naredne godine kada su u pitanju novi čipovi i komponente.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA