100 MILIJARDI DOLARA INVESTICIJA za proizvodnju čipova i revitalizaciju industrije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

100 MILIJARDI DOLARA INVESTICIJA za proizvodnju čipova i revitalizaciju industrije

Tajvanski proizvođač poluprovodnika TSMC ulaže četiri puta više od planiranog kako bi išao u korak sa rastućom potražnjom čipova na globalnom nivou.

  Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Umesto planiranih 25 do 28 milijardi, koliko je bilo predviđeno za proizvodnju naprednih čipova ove godine, TSMC je objavio da će investicije obuhvatiti tri godine i da će iznositi 100 milijardi dolara. Kako bi odgovorili na potražnju koja ja u porastu, TSMC planira da iskoristi fondove da poveća kapacitet proizvodnje i istraživanje i razvoj naprednih tehnologija poluprovodnika.

Predstavnici kompanije su izjavili da su industrijski mega trendovi poput 5G i računara visokih performansi uzrokovali ogromnu potražnju za poluprovodnicima, kao i da će ta potražnja nastaviti da bude sve veća u narednih nekoliko godina. Ako tome dodate i da je pandemija kovid virusa ubrzala digitalizaciju u svakom smislu, jasno je da će potražnja znatno da raste.

 AMD procesor sa čipovima
AMD procesor sa čipovima
Izvor: SmartLife / Pexels

Kapaciteti proizvođača čipova su na 100% i TSMC ima problem da napravi potrebne čipove, jer je globalna nestašica napravila ozbiljne probleme, od auto do računarske industrije, koje su najviše pogođene.

Proizvođači čipova su samo jedna karika u dugom lancu snabdevanja koji trenutno ima problema

Prošle nedelje je i Intel najavio investicije od 20 milijardi dolara u bza pravljenje čipova u Americi, pozicionirajući se visoko u industriji poluprovodnika. Intel je do skoro stajao rame uz rame sa proizvođačima poluprovodnika TSMC i Samsung, ali je kašnjenje u proizvodnji naredne generacije čipova omogućilo konkurenciji da ga prestigne.

Možda će vas zanimati:

 Da bismo naglasili značaj pomenutih TSMC investicija sa početka, napomenućemo da je ova kompanija 2020. investirala 17 milijardi dolara, a da je planiranih 25 do 28 milijardi već bio značajni skok. Sad na to dodajte novu cifru od 100 milijardi dolara, doduše, podeljenu na period od tri godine, ali svakako značajno veću od planirane.

Proizvođači poluprovodnika ulaze u još jedan period značajnog rasta koji je neophodan da bi se postigao projektovani proizvodni kapacitetdovoljan da se isprati potražnja za čipovima na globalnom nivou,.

Ono što treba razumeti je da su proizvođači čipova samo jedna karika u dugom lancu snabdevanja koja je zakazala, te da je za potpunu revitalizaciju privrede potrebno da svi učesnici vrate svoje kapacitete na pređašnji nivo, ili ih značajno povećaju. Usled pandemije veliki broj kompanija je preventivno "povukao ručnu", uzrokujući posledice u lancu snabdevanja za one ispred i iza njih, pa je za normalizaciju potrebno da se svi vrate u normalu, kako bi cela mašinerija ponovo funkcionisala na optimalnom nivou.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

A zasto ih mi ne pravimo? 😁😁😁