EVROPA ULAŽE U PROIZVODNJU ČIPOVA: Mnogo ih koristimo, a malo pravimo | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVROPA ULAŽE U PROIZVODNJU ČIPOVA: Mnogo ih koristimo, a malo pravimo

Napravljen je plan za pojačanu proizvodnju računarskih čipova u EU

  Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd

Evropska Komisija je postavila ambiciozni cilj da značajno pojača proizvodnju najmodernijih računarskih čipova u narednih deset godina. Preciznije, plan je da do 2030. godine EU proizvodi 20% ukupne količine čipova, što je duplo u odnosu na proizvodnju iz 2020. godine.

Jedan od razloga za kreiranje ovako ambicioznog plana je trenutna nestašica čipova na globalnom nivou, koja posebno pogađa proizvođače automobila i druge industrije, čiji pametni proizvodi koriste čipove nove generacije. Otežavajuća okolnost je činjenica da i SAD i Kina imaju slične planove, dok najveći deo proizvodnje trenutno dele tajvanski TSMC i južnokorejski Samsung, jedine dve kompanije koje su razvile tehnologiju potrebnu za pravljenje 5 nm čipova.

Možda će vas zanimati:

Ovo uopšte nije nepoznato polje za evropske kompanije, sa i dalje aktivnim proizvođačima poluprovodnika: holandskim NXP Semiconductors i nemačkim Infineon Technologies. Na žalost, zbog smanjenja trškova i ove kompanije su pribegle outsource strategiji, pa im dobar deo komponenata proizvode drugi proizvođači.

Sa druge strane, pravljenje fabrike za proizvodnju poluprovodnika je veoma skup posao, sa cenom koštanja od oko 20 milijardi dolara za jednu fabriku, i bar nekoliko godina dok fabrika ne počne da generiše profit. Ne treba zaboraviti ni to da su sitniji, odnosno moderniji proizvodni procesi uvek skuplji za implementaciju, što je i evidentno kroz porast cene koštanja samih čipova svake godine.

Jedan od planova mogao bi i da uključi olakšice velikim proizvođačima kao što su Samsung, TSMC ili Global Foundries, kako bi oni jedan deo svojih fabrika napravili u Evropi, jer se ipak radi o velikim investicijama.

Ako u celu priču ubacimo i trenutne zategnute odnose između Kine i SAD, te sankcije na korišćenje tehnologija koje sadrže američku intelektualnu svojinu, EU ima razlog više da investira u svoju proizvodnju poluprovodnika.

Podsetićemo i da je pre desetak dana i Peking najavio velike investicije u domaću industriju poluprovodnika, kako bi se smanjila zavisnost domaće proizvodnje od uvoznih komponenata.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA