NAJVEĆE SPAJANJE DVE KOMPANIJE IKAD: Najmanje 40 milijardi dolara je u igri i to će promeniti tržište zauvek! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJVEĆE SPAJANJE DVE KOMPANIJE IKAD: Najmanje 40 milijardi dolara je u igri i to će promeniti tržište zauvek!

O spajanju dve velike tehnološke kompanije priča se već nekoliko meseci, a sad je nikad bliže!

  Izvor: MONDO / nVidia

Već do kraja nedelje kompanija SoftBank trebalo bi da proda ARM proizvođača čipova nVidia kompaniji u jednom od najvećih spajanja dva kompanije ikad!

O spajanju tj. kupovini ARM kompanije priča se od jula, prema izveštajima The Wall Street Journa dnevnika nVidia je jedini zainteresovani kupac od SoftBank-a.

Možda će vas zanimati:

Ukoliko se ovo ispostavi tačnim regulatorna tela će sigurno reagovati svojim istraživanjima, s obzirom na to da bi na tržištu došlo do značajnih promena. ARM je deo SoftBank imperije od 2016, kad je kupljen za 31 milijardu dolara, a danas ta britanska kompanija za proizvodnju čipova sarađuje sa najvećim kompanijama na svetu, uključujući Apple, Samsung i Qualcomm.

Vrednost ARM kompanije drastično je skočila od trenutka kad je sa kompanijom Microsoft napravljena ARM verzija Surface Windows 10 tableta-kompjutera, nakon čega je i Apple odlučio da proizvodi ARM bazirane računare i laptop uređaje.

nVidia kompanija je, s druge stane, najveći svetski proizvođač grafičkih karti, ali osim Tegra linije mobilnih čipsetova korišćenih u uređajima kakav je Nintendo Switch, nVidia ne radi gotovo više ništa u domenu dizajna ili razvija procesora i mobilnog hardvera. To će se značajno promeniti, ako ta američka kompanija kupi ARM.

Kompanija ARM reagovala je još u avgustu na priču o prodaji nVidia kompaniji, čime je samo dolila ulje na već ionako razbuktalu vatru u IT i tržišnim krugovima, koji prate ovakve stvari, čime je praktično potvrdila da se o prodaji ARM-a zaista već tad razmišljalo.

Jedan od osnivača ARM-a, Herman Hauzer, izjavio je za BBC, da bi prodaja te kompanije “Zelenom timu“ bio loš potez po industriju. “Jedan od temelja poslovanja ARM kompanije jeste činjenica i mogućnost da može da prodaje svoje proizvode, servise i usluge svima i ono za šta SoftBank zaslužuje pohvalu jeste što je ovu neutralnost od 2016. zadržala. Ako bi ARM postao deo nVidia sistema, brojni njeni konkurenti, koji su vlasnici licenci potražiće alternative. Takođe, sve upravne odluke donosile bi se u SAD-u, ne u Kembridžu”, istakao je Hauzer.

Optimalno razrešenje, on vidi na Londonskoj i Njujorškoj berzi, gde bi, uz pomoć Ujedinjenog kraljevstva, ARM mogao ponovo da se vrati u britanske ruke. U svakom slučaju najavu spajanja vrednu najmanje 40 milijardi dolara očekujemo u narednim danima, a onda i reakcije regulatornih tela o spajanju.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

nVidia AMPERE GeForce RTX 3080 kartica video (MobIT)
Izvor: NVIDIA GeForce

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA