DUPLO BOLJE PERFORMANSE I 75% MANJA POTROŠNJA: IBM najavio novu generaciju čipova u 2 nm | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DUPLO BOLJE PERFORMANSE I 75% MANJA POTROŠNJA: IBM najavio novu generaciju čipova u 2 nm

Prošle godine su Samsung i TSMC otpočeli proizvodnju čipova u 5 nm proizvodnom procesu, sa očekivanjem sitnijih čipova od 3 nm 2022. godine. Međutim, IBM je u svom današnjem saopštenju najavio tehnološki prodor, sa prvim čipovima izrađenim u 2 nm nanosheet tehnologiji.

IBM otkrio 2 nm proizvodni proces
Izvor: YouTube / IBM News

Svaki novi proizvodni proces poluprovodnika se dešava na dve do tri godine i predstavlja usitnjavanje koje sa sobom donosi bolje performanse čipova i manju potrošnju.

Možda će vas zanimati

Bolje performanse su omogućene zahvaljujući fizički većoj količini tranzistora na istom prostoru od prethodne generacije, dok fizičko usitnjavanje i tehnološka unapređenja uvek sa sobom po pravilu donose manju potrošnju.

Upravo zbog toga je IBM-ovo saopštenje koje je danas stiglo prava mala revolucija, jer je 2 nm proizvodni proces bio planiran najranije za 2023. godinu. Prema saopštenju koje je IBM objavio ovo su polja na kojima 2 nm čipovi donose najveće prednosti: 

  • Četvorostruko bolji životni vek baterija telefona, gde će korisnici morati da pune telefon svaka četiri dana.
  • Manje zagađenje data centara, koji ukupno troše 1% ukupne potrošnje struje na svetu. Prelazak većine servera na 2 nm je malo verovatan u skorijoj budućnosti, ali će čak i sukcesivni prelazak značajno smanjiti potrošnju.
  • Drastično brže funkcije laptopova, od brže obrade podataka u aplikacijama do pomoći sa prevodima i bržem pristupu internetu.
  • Brža detekcija objekata i kraće vreme reakcije kod autonomnih vozilla. 

IBM-ov direktor razvoja je izjavio: „IBM-ove inovacije koja se ogledaju u 2 nm proizvodnom procesu su ključni za celu IT i industriju poluprovodnika. Ona je proizvod IBM-ovog pristupa u savlađivanju teških tehnoloških izazova i demonstracija kako revolucionarni proboj može da bude posledica stalnih investicija i zajedničkog pristupa istraživačkom i razvojnom ekosistemu“ 

IBM je kompanija koja je prethodno razvila prvi 7 nm i 5 nm proizvodni proces, sa trendom koji se nastavlja, i sve kraćim periodom između novih tehnoloških inovacija. Naravno, nije realno očekivati da se prvi procesori i čipovi izrađeni u 2 nm tehnologiji brzo nađu na tržištu, a konkurenti i veliki proizvođači kao što je TSMC i dalje rade na svom razvoju 2 nm proizvodnog procesa. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA