TUŽNE ANDROID BROJKE: Čuveni grafik otkriva koliko još Google i svi proizvođači moraju da se trude da stignu iPhone | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TUŽNE ANDROID BROJKE: Čuveni grafik otkriva koliko još Google i svi proizvođači moraju da se trude da stignu iPhone

Neki su novu Android pitu preneli i sa epitetima sramotni i sumorni, ali ne mislimo da je situacija toliko teška.

 TCL Project Chicago savitljivi telefon 11 Izvor: SmartLife / YouTube @MrMobile

Android nikad nije imao veliku stopu prihvatanja novog sistema, jer proizvođači nisu bili u stanju da isporuče veliki broj ažuriranja odjednom za značajan broj uređaja.

Za razliku od iOS sistema Android je vrlo razuđen i svaki proizvođač u svakom trenutku ima makar 20-ak aktivnih modela za koje treba da razvija softver - koji uglavnom ne razvija...

Možda će vas zanimati

Ovo je i dovelo do tužne situacije s distribucijom novih verzija Android operativnog sistema - osim Nokia, Sony i eventualno Samsung telefona nijedan drugi proizvođač ne uspeva da donese novu verziju OS-a na najveći broj svojih uređaja, zbog čega novi sistem dobijaju uglavnom najskuplji telefoni.

U Android okruženju i danas, gotovo deceniju i po nakon debija sistema, postoji veliki broj uređaja koji nikad nisu dobili NIJEDNU OS NADOGRADNJU!

Verovatno zbog svega ovoga Google je na nekoliko godina povukao čuvenu Android pitu, grafik koji pokazuje distribuciju Android OS verzija na aktivno korišćenim uređajima. Ove godine tj. tromesečja pita se vratila i ne uliva previše poverenja - situacija je i dalje tužna i mislimo da je to pravi izraz za stanje u kojem se Android distribucija softvera nalazi.

Android grafik distribucije vratio se posle tri godine pauze!

Više od godinu dana u etru najnoviju, Android 11 verziju sistema ima samo 24,3% uređaja. Najpopularniji je Android 10 sa 26,5%, a sledi Android Pie sa 18,1% tržišnog udela.

Nedavno smo pisali da će WhatsApp prestati da radi na 43 telefona i tada su mnogi komentarisali kako je taj broj zanemarljiv, a ispada da nije tako - Android Jelly Bean koristi preko dva procenta uređaja (na nekoliko milijardi aktivnih telefona i tableta to je izuzetno visok procenat).

Gde je iPhone u ovo trenutku

Apple je iOS 15 pustio za više od 20 uređaja 20. septembra 2021. godine i do sada ga je instaliralo nešto ispod 50% aktivnih korisnika. Drugu polovinu čine iOS 14 korisnici, a tu je i deo tržišta koji i dalje koristi neku drugu verziju sistema - ispod 4,5%.

Korisnici su reagovali nešto slabije na iOS 15, nego na iOS 14, pa je usvajanje novog sistema i dalje niže od očekivanja i u odnosu na prethodnu verziju OS-a. Stručnjaci smatraju da su dva najvažnija razloga za to - loš start iOS 15 sistema, koji je imao nekoliko značajnijih bagova, ali i zadovoljstvo korisnika iOS 14 sistemom, koji ne žure da pređu na novi OS.

Fragmentacija nije problem za iPhone, jer i pored velikog broja uređaja tokom godina Apple i dalje kontroliše i hardver i softver i uspeva da za gotovo sve uređaje pusti nadogradnju softvera u isto vreme i svuda. Takođe, Apple uspeva da isporuči novi operativni sistem i na uređaje stare pet ili šest godina, što je u Android sistemu nezamislivo i dalje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 20

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slobiša

Da li vi 'ladno poredite statistiku za update 50ak Apple uređaja i preko 10.000 Android uređaja?

Jokiša

@Slobiša Za tvoju informaciju, trenutno podržanih Apple iOS modela ima 30-ak (sa sve tabletima). Ali to i jeste poenta. Proizvođači drndoida zapravo nemaju što da naprave šurnjaest modela, nadajući se da če svi zajedno da im donesu deseti deo profita koji Apple ostvaruje. Amateri.

Baltazar

IOS je zatvoren sistem android nije I zbog toga za uvek biti ispred IOS nekoliko koplja. Treba apple jos da uci. Ja skinem custom ROM I dobije 12 sati ekrana, iPhone moze samo da ...