ZAŠTO TELEFONI USPORAVAJU S VREMENOM: Zastarevanje hardvera, novi OS ili to proizvođači rade namerno | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO TELEFONI USPORAVAJU S VREMENOM: Zastarevanje hardvera, novi OS ili to proizvođači rade namerno

Kao po običaju odgovor nije toliko jednostavan i stvar se mora posmatrati iz više uglova da bismo mogli da donesemo dobar zaključak.

 iOS 15 Izvor: SmartLife / Apple.com / Printscreen

Pred kraj svake godine proizvođači Google i Apple predstavljaju nove verzije operativnih sistema za pametne telefone. Otprilike nekoliko dana kasnije kreću komentari korisnika da njihovi stari telefoni počinju da rade sporije. Taman u vreme novogodišnjih/božićnih rasprodaja. Da li je u pitanju samo slučajnost ili proizvođači namerno usporavaju vaše telefone, kako biste ih zamenili za nove?

Najava na leto, a pred kraj godine - novi OS

Sredinom godine proizvođači operativnih sistema za pametne telefone, Apple i Google obično najave nove iteracije svojih OS-ova i datume kada će oni biti predstavljeni javnosti. Fokus je skoro uvek na nove mogućnosti, novi dizajn i još ponešto. Ono što vam se ne kaže na tim najavama je da su nove verzije operativnih sistema uvek optimizovane za novi hardver koji se tradicionalno predstavlja tokom leta.

Komplikovana optimizacija

Upravo zbog toga ažuriranja sistema treba da reše dva potencijalna problema. Prvi problem je obezbeđivanje podrške za nove čipove, kako bi OS, sa svim svojim novim funkcionalnostima radio na novom hardveru. Drugi problem je rešavanje postojećeg hardvera koji nema mogućnosti da podrži novine koje implementira novi OS.

Možda će vas zanimati

Ovaj drugi je malo komplikovaniji, jer kada dizajnirate novi OS, koji se oslanja na nove mogućnosti da bi pravilno funkcionisao, a onda morate da ga prepravljate tako da radi sve to isto, samo bez pomenutih novina, to baš nije tako jednostavno.

Problemi sa hardverom

Vaš telefon, star nekoliko godina dobio je novi OS, ali ne podržava neke od mogućnosti, i to je sasvim OK. Ono što korisnicima nije OK je to što deluje da je sada novi operativni sistem učinio telefon dosta sporijim, nego što je to bilo do sad. Da bismo razumeli zbog čega ovde nastaju problemi, moramo da razumemo kako funkcioniše dizajn čipova.

SoC

Apple je do skora koristio čipove drugih proizvođača za svoje uređaje, ali se u poslednjih nekoliko godina vratio nekadašnju politiku – da sami dizajniraju nove čipove. Kako se pametni telefoni sastoje od više različitih čipova koji kontrolišu različite aspekte upotrebe, više ne govorimo o pojedinačnim čipovima, već o čipsetovima, grupi čipova ili skraćeno SoC (System on Chip). Ovo znači da se ceo sistem i sve što mu je potrebno nalazi u okviru jednog čipa, koji u ovom slučaju dizajnira Apple.

Čak i kada neko sam dizajnira svoje čipove, može biti teško da se predvidi šta će korisnici želeti u budućnosti od svojih telefona. Samim tim niko i ne može precizno da zna koje su nove mogućnosti koje će doneti nove generacije čipova.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

haha

zato što posle godinu dana dobije anžuriranje koje uspori telefon da pomisliš da ti treba novi

Daki

S9+ dve i po godine radi kao i prvog dana, nijedan problem

Beogradska seljačina

Ništa od ta 3. "Programeri" sa mesečnim kursevima od 300€, nepismena deca bez potrebe za (u)poznavanjem maternjeg jezika, kamoli korenja reči, porekla pojmova, toponima, ko će tu da čita 500-1000 strana o nekom programiranju - kad nije ni Bukvar čitao. Odrasli na Teletabisima, Sunđerima, Mašama i medvedima, sinhronizovanim i standardizovanim za pasterizovanje mozga... Nikada nismo bili bliže fiksnom telefonu nego danas.