APPLE I INTEL PRVI DOBIJAJU NOVE 3 NM ČIPOVE: Korak ispred konkurencije: bolje performanse i manja potrošnja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE I INTEL PRVI DOBIJAJU NOVE 3 NM ČIPOVE: Korak ispred konkurencije: bolje performanse i manja potrošnja

U jeku globalne nestašice čipova, Intel se pridružuje kompaniji Apple i postaje jedan od primarnih TSMC kupaca.

  Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Ukratko, zbog pandemije, kriptovaluta i raznih drugih razloga, trenutno je velika nestašica čipova na globalnom nivou. Ovde ne govorimo samo o čipovima za procesora, grafičke karte i pametne telefone, već i o čipovima u automobilima, televizorima i tehnici uopšte. Jedan od glavnih proizvođača čipova tajvanski TSMC nedavno je objavio da su spremni za novu generaciju čipova izrađenu u 3 nm proizvodnom procesu.

Možda će vas zanimati

Rangiranje kupaca

Ono što je bitno je da TSMC ima klasifikaciju svojih kupaca prema dugogodišnjoj saradnji, ceni i količinama, pa je opšte poznato da je jedan od alfa kupaca (prioritetnih) kompanija Apple, a ubrzo će joj se pridružiti i Intel, koji ima svoje fabrike čipova. Iako Intel već godinama unazad proizvodi čipove, oni nisu toliko napredni kada su novi proizvodni procesi u pitanju. Bar ne koliko i TSMC. Upravo zbog toga je Intel od TSMC zatražio prve količine novih 3 nm čipova i izgleda postao novi alfa kupac. Sa druge strane, skoro svi proizvođači čipova najavljuju ogromne investicije u nove fabrike, što najbolje govori o trenutnom stanju i tržištu.

 TSMAC 8-inčni wafer
TSMAC 8-inčni wafer
Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Intel planira da nove čipove koristi za procesore za PC i servere, dok će Apple koristiti nove čipove za svoje desktopove, laptopove, telefone i tablete. Trenutno je aktivna faza testiranje dizajna novih čipova korišćenjem TSMC N3 procesa (3 nm), a spekuliše se da ovaj proizvođač planira da u narednih nekoliko nedelja test produkciju. Ako su ove informacije tačne, to znači da su Intel i Apple već finalizirali dizajn svojih CPU-ova i SoC-ova, ali je nejasno da li imaju funkcionalne čipove.

Komercijalna proizvodnja krajem 2022. godine

Prema trenutnom planu, komercijalna proizvodnja 3 nm čipova je najavljena za drugu polovinu 2022. godine. Intel je najavio da u 3 nm TSMC proizvodnom procesu prave najmanje dva proizvoda – jedan za prenosne računare i drugi za servere. Za sada nema više detalja o ovim procesorima, ali je Intel već potvrdio da TSMC pravi Xeon serverske procesore za njih.

Možda će vas zanimati

Sa druge strane Apple planira da svoje SoC čipove koristi za iPad tablete krajem 2022. i početkom 2023. godine. Ne treba zaboraviti da Apple koristi iste čipove za svoje iPad Pro tablete i Mac računare, kao i da postoji velika šansa da će novi Bionic iPhone čipovi biti napravljeni takođe u 3 nm proizvodnom procesu.

 Porast performansi mobilnih procesora sa prelaskom na 3 nm proizvodni proces
Porast performansi mobilnih procesora sa prelaskom na 3 nm proizvodni proces
Izvor: SmartLife / TSMC

Šta ova priča o čipovima znači za korisnike?

Ako vam ova priča o čipovima i njihovoj primeni postaje dosadna napomenućemo da je TSMC najavio da u odnosu na 5 nm (N5) proizvodni proces, N3 omogućava 10 do 15% bolje performanse, do 30% manju potrošnju, do 70% bolju gustinu logičkih kola, i do 20% veću gustinu memorije. Prema izjavama TSMC čelnika, ova kompanija planira da koristi N3 za računare visokih performansi, ali i pametne telefone, koji postaju sve kompleksniji.

 Poboljšanja u odnosu na 5 nm proizvodni proces
Poboljšanja u odnosu na 5 nm proizvodni proces
Izvor: SmartLife / TSMC

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA