ANDROID 12: Kad stiže i šta sve novo donosi sa sobom? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANDROID 12: Kad stiže i šta sve novo donosi sa sobom?

Sledećeg utorka počinje Google I/O konferencija, pa se nadamo da ćemo videti skoro finalnu verziju novog Google operativnog sistema za pametne telefone. Evo šta znamo o Android 12 OS-u do sad.

  Izvor: YouTube / Printscreen / 9to5Google

Google je najavio Android 12 u februaru i od tada nismo čuli nikakve zvanične informacije. Prema dosadašnjem iskustvo, novi OS bi trebalo da očekujemo krajem leta, obično u avgustu i septembru, prvo na Pixel telefonima i modelima koji su deo Android One ekosistema. Ako zaista bude tako i Google na konferenciji za pet dana predstavi Andorid 12, onda možemo očekivati da javni beta test krene već tokom ovog meseca.

Kada Android stiže na moj telefon?

U zavisnosti od toga koliko vam je telefon star, postoji šansa da Andorid 12 i nije planiran za vaš uređaj. Međutim ako posedujete neki od novijih telefona, potrebno je da pratite objave proizvođača vašeg telefona (Samsung, Xiaomi, OnePlus…). Kada ažuriranje bude spremno za vaš telefon, u 99% slučajeva ćete dobiti obaveštenje da treba da ga preuzmete, a ručno možete proveriti u opcijama koje se uglavnom nalaze u Sistem/Napredne opcije/Ažuriranje sistema.

 Android 12
Android 12
Izvor: Google Developers Blog

Šta novo donosi Android 12?

Kao i svaki veliki update sistema, Android 12 sa sobom donosi ozbiljne promene. Evo nekih za koje smo čuli da se spremaju: redizajnirana obaveštenja, promena opcija privatnosti, akcije na duplo kuckanje telefona, režim za korišćenje jednom rukom, rotacija ekrana koja prati vaše lice, upravljanje obrisanim stvarima…

Redizajnirana obaveštenja

Znate da Google prati trendove i svaki put dobijamo neki novi dizajn koji je sada moderan, pa ni sa Android 12 situacija nije drugačija.

Možda će vas zanimati

Nova obaveštenja će biti modernija i funkcionalnija, šta god to značilo. Kada pritisnete obaveštenje, ono će vas voditi direktno u aplikaciju ili do neke funkcije, na primer direktnog odgovora na poruku, smanjujući broj klikova potreban da uradite nešto što ste hteli od samog početka.

Prema informacijama koje su objavljene na XDA Developers, postojaće i opcija rangiranja obaveštenja prema prioritetima, kako biste one bitne uvek videli, dok će manje važne aplikacije biti pomerene na dno liste.

 Android 12 beta
Android 12 beta
Izvor: YouTube / Printscreen / 9to5Google

Promena opcija privatnosti i kuckanje po telefonu

Ove promene su najavljene na zvaničnom Android Developers blogu i u pitanju su promene koje omogućavaju više transparentnosti i kontrole. Ovo znači da ćete imati više informacija o tome kako se kolačići koriste na različitim sajtovima i kako aplikacije izvoze informacije.

Android će takođe uvesti nove gestove koji omogućavaju akcije kuckanjem poleđine telefona. Ove akcije i gestovi će biti grupisani u podešavanjima gde će se nalaziti lista akcija koje možete podesiti poput pauziranja muzike, aktiviranja lampice i slično.

Režim za korišćenje jednom rukom

Prečice koje omogućavaju jednostavnije korišćenje velikih telefona jednom rukom će sada biti implementirane na sistemskom nivou. Google inženjeri su osmislili da se polje za pretragu smesti na dno ekrana, a tu je i „silky home“opcija koja prilagođava interfejs za upotrebu jednom rukom.

 Android 12 režim za korišćenje jednom rukom
Android 12 režim za korišćenje jednom rukom
Izvor: YouTube / Printscreen / 9to5Google

Rotacija ekrana koja prati vaše lice

Ova opcija radi upravo to. Telefoni sada menjaju orijentaciju ekrana u zavisnosti od toga kako ga držite. Sa Android 12 ćete moći da birate automatsku rotaciju koja rotira ekran u zavisnosti od toga kako je vaša glava okrenuta, na primer kada ležite. Sajt 9to5Google naglašava da je ovo opcija planirana za Pixel telefone, ali nas ne bi čudilo da bude implementirana na sistemskom nivou.

Recycle bin

Korpa za otpatke sa Windows 95 stiže i na Android telefone. Neki proizvođači su kroz svoj UI omogućavali slične opcije, ali se čini da se sa Android 12 OS-om ide korak dalje. Ova opcija postoji i na starijim verzijama telefona, ali nije dostupna korisnicima. Ako bude implementirana, svako od nas će imati mnogo više kontrole nad obrisanim stvarima i prostorom koje one zauzimaju.

Ovo nisu sve novosti koje donosi novi Android, ali ćemo svakako mnogo više znati za jedno pet dana, kada ćemo najverovatnije dobiti neke konkretne informacije, datume i spisak novina.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

darko

samsung i motorola (imao oba) na svom UI imaju vec sve ove opcije. google je samo prealikao ovo bulvalno 1 stavku nisam video a da vec nemam tu opciju sad na motoroli sa android 10 ili samsungu sa android 11

Davor

@darko Tako je.