SNAPDRAGON UZVRAĆA UDARAC: Nova era pametnih telefona je tu i brža je nego ikad | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNAPDRAGON UZVRAĆA UDARAC: Nova era pametnih telefona je tu i brža je nego ikad

Novi Snapdragon mobilni čip dobija novo ime, bolje performanse, novi procesor za obradu slike (ISP) i još mnogo toga.

 Snapdragon 8 Gen 1 čip ispred telefona Izvor: SMARTLife / Qualcomm

Sa sve većim brojem novih mobilnih čipova koji su izašli ove godine, najpoznatiji proizvođač mobilnih čipova na svetu – Qualcomm našao se u nezgodnoj situaciji. Pritisak je dolazio sa nekoliko strana. Prvo je Apple predstavio novi Bionic sa iPhone 13, onda je Google predstavio svoj Tensor čipset, sa potpuno drugačijom filozofijom, okrenuvši se mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji. Na kraju je MediaTek sa novom generacijom Dimensity mobilnih čipova probio mentalnu AnTuTu barijeru od milion poena, bacivši rukavicu u lice kompaniji Qualcomm.

Možda će vas zanimati

Sa druge strane, Qualcomm Snapdragon 888 čipset, iako izbor najboljih telefona na tržištu, nije se pokazao previše po pitanju potrošnje i zagrevanja. U međuvremenu, Qualcomm je odlučio da promeni nomenklaturu, jer je ova sadašnja postala malo konfuzna za praćenje.

 Snapdragon nove serije
Snapdragon nove serije
Izvor: SMARTLife / Qualcomm

Snapdragon 8 Gen 1

U tom svetlu, kompanija je predstavila Snapdragon 8 Gen 1, novu generaciju čipova za pametne uređaje koji bi trebali da uvedu telefone i laptopove u novu eru mobilnih računara.

Primetili ste da umesto očekivanog "Snapdragon 898" novi čip će se zvati "Snapdragon 8 Gen 1", dok će slični nazivi biti i za čipove srednje klase: "Snapdragon 6 Gen 1" umesto "Snapdragon 695". Qualcomm kaže da je nova nomenklatura rezultat istraživanja i da su fokusne grupe najbolje reagovale na numeričku oznaku koja se sastoji samo od jednog broja.

Šta je sve novo

Nova generacija najjačeg Snapdragon 8 Gen 1 čipseta ima unapređen skoro svaki aspekt svojih CPU mobilnih performansi. Prema informacijama koje je podelio Qualcomm brza Cortex X2 jezgra nude 20% bolje performanse u odnosu na prethodnu generaciju (Snapdragon 888), i to uz 30% bolju grafiku i 25% manje potrošnje.

Možda će vas zanimati

Kako bi odgovorili na unapređene AI performanse Google Tensor čipseta, Snpadragon 8 Gen 1 ima novi AI endžin 7. generacije koji nudi četiri puta bolje AI procesiranje nego pre, sa duplo više deljene memorije. Pored toga, tu je i novi Sensing Hub treće generacije koji obezbeđuje bolje AI performanse pri maloj potrošnji.

 Snapdragon 8 Gen 1 čipset mogućnosti.jpg
Snapdragon 8 Gen 1 čipset mogućnosti.jpg
Izvor: SMARTLife / Qualcomm

Primećujete da je i Qualcomm usvojio Google filozofiju po kojoj AI postaje sve bitniji deo svakog novog čipa, što je i logično, jer se radi o kompanija koja dizajnira softver za najveći broj pametnih telefona na svetu.

Bolje kamere

Qualcomm je u svoj novi čipset dodao i Snapdragon Sight, deo zadužen za kamere, sa 18-bitnim ISP-om (procesor slike) koji može da snima 8K HDR video sa naprednom obradom slike u uslovima slabog svetla. Slično je uradio i MediaTek sa svojim novim Dimensity 9000 čipsetom, ali je još jedan kec u rukavu kompanije Qualcomm posebni bokeh endžin za video, kao i endžin koji ispravlja distorziju slike sa ultra-širokougaone kamere, nešto što je ova kompanija inače jako dobro radila.

5G unapređenja

Iako živimo u zemlji u kojoj ovo nije previše bitno, Qualcomm je u Snapdragon 8 Gen 1 implementirao svoj X65 5G modem koji omogućava teretske brzine do 10 Gb/s, što je mnogo bolje od konkurentskih rešenja koje i dalje nemaju podršku za mmWave 5G. Dodajte tome i da ovaj modem omogućava Wi-Fi 6 i Wi-Fi 6E podršku, i jasno je da će novi Snapdragon čipset umeti da iskoristi sve prednosti novih bežičnih konekcija.

Ni gejmeri nisu zaboravljeni

Novi Adreno Frame Motion Engine koji je implementiran u čipset treba da obezbedi veći broj frejmova po sekundi za moderne igre i glatke animacije. Sa druge strane Audiokinetc tehnologija obećava zvuk u igrama kao na konzolama, ali hajde da sačekamo da stignu novi telefoni sa Snapdragon 8 Gen 1 čipovima, pa da pričamo kako to zaista radi u praksi.

Nove mogućnosti Snapdragon 8 Gen 1 čipseta
Izvor: YouTube / Snapdragon

Sve zavisi od proizvođača

Kao što to obično biva, treba imati na umu da iako Qualcomm omogućava sve ovo sa svojim čipsetom, od proizvođača ipak zavisi šta će njihovi telefoni podržati od svih raspoloživih tehnologija. Qualcomm je rekao da će novi uređaji sa Snapdragon 8 Gen 1 čipom da se pojave najverovatnije pred kraj 2021. godine, što je prijatno iznenađenje, jer nećemo mnogo čekati da vidimo šta sve može nova generacija mobilnih čipova.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA