WI-FI 6 i 6E: Šta je, kako radi i zbog čega treba da pređete na njega | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WI-FI 6 i 6E: Šta je, kako radi i zbog čega treba da pređete na njega

Srbija kaska za svetom kada je 5G implementacija u pitanju, ali kako najviše vremena provodimo nakačeni na Wi-Fi, možda je pravo vreme da unapredimo svoju kućnu mrežu.

 Brzina Izvor: SmartLife / Unsplash / Marc Olivier Jodoin

Većina korisnika u Srbiji ruter koji koristi dobila je od svog provajdera. On verovatno stoji iza TV-a, blinka i ne dira se, osim kada "zelena lampica prestane da treperi". Ono što većina ne zna je da ukoliko zamenite svoj Wi-Fi ruter boljim, kvalitet interneta koji će svi ukućani ne može da se meri sa onim što sada imate.

Možda će vas zanimati

Imajte na umu i da je ruter koji ste dobili od svog provajdera verovatno najgori/najjeftiniji mogući ruter koji ispunjava tražene specifikacije provajdera. Naime, oni svoju zaradu ostvaruju prema brojkama, prema kojima je ruter samo trošak. Provajderi upravo zato neće potrošiti dodatna novac da bi vama obezbedili kvalitetniji signal, već će se potruditi da dobijete apsolutni minimum, po ugovoru.

 Ruter provajdera
Ruter provajdera
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Šta je Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 odnosno 802.11ax je najnoviji Wi-Fi standard, koji je tehnički dostupan još od 2019. godine, od kada polako popunjava rafove prodavnica tehnike. U prevodu, ako svoj ruter niste kupili 2021. godine ili ako ste ga dobili od provajdera, velika je šansa da ne podržava Wi-Fi 6.

U poređenju sa Wi-Fi 5 (802.11ac) Wi-Fi 6 obezbeđuje nove radio kanale, ali i bolji protok. Pored toga, da bi se poboljšao protok podataka između povezanih uređaja, Wi-Fi 6 ruteri koriste MU-MIMO i OFDMA tehnologije, a razlike mogu ići i preko 50%.

 Promene Wi-Fi standarda
Promene Wi-Fi standarda
Izvor: SmartLife / Wi-Fi Alliance

MU-MIMO i OFDMA

MU-MIMO dozvoljava ruteru da oformi snop ka svakom klijentu, simultano prenoseći informacije. Na taj način se smanjuju smetnje među klijentima i povećava protok, jer više klijenata može istovremeno da prima iste podatke. OFDMA omogućava da više klijenata dobijaju različite frekventne domene u okviru dostupnog spektra. Na taj način se kanal od 80 MHz može podeliti na više delova, tako da više klijenata simultano može da prima različite tipove podataka kroz isti spektar.

Možda će vas zanimati

Kada ga uporedite sa Wi-Fi 4 (802.11n) ruterom, koji su najpopularniji u Srbiji, novi ruteri će vas prosto oduvati svojom brzinom i kvalitetom signala. Iako je teoretski maksimum 802.11n rutera 300 Mb/s, velika je šansa da nijedan od njih neće moći da prebaci 100 Mb/s. Poređenje u performansama je podjednako kao kada za igranje koristite integrisanu Intel grafiku, a onda kupite NVIDIA RTX 3060 grafičku kartu.

Bolji domet

Većina Wi-Fi 6 rutera koje smo probali imaju odličnu pokrivenost, čak osetno bolju od one koju obezbeđuju Wi-Fi 5 ruteri, kako po pitanju kvaliteta signala, tako i po pokrivenosti.

Ako ste pažljivo čitali naslov, videli ste da smo u njemu pomenuli i Wi-Fi 6E, a da u tekstu o njemu ni traga ni glasa. Wi-Fi 6E je suštinski isti kao Wi-Fi 6, ali dodaje rad na 6 GHz, koji omogućava još bolji protok za sve povezane uređaje. Ukoliko koristite Wi-Fi 6E kompatibilan uređaj, a kupili ste Wi-Fi 6E ruter, pored standardnih 2,4 i 5 GHz, pojaviće vam se i 6 GHz kao nova opcija. Kao i sa 5 GHz, brzina je znatno poboljšana, ali je domet isto tako smanjen i prilično opada kada naiđe na prepreke kao što su zidovi i drugi uređaji.

Sa brzinama koje u realnim uslovima prilaze gigabitnim vrednostima (128 MB/s), Wi-Fi 6/6E je na dobrom putu da potpuno zameni žičnu mrežu.

 Wi-Fi 5 ruter
Wi-Fi 5 ruter
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

I dalje visoka cena

Iako je 2021. godina idealni trenutak da kupite novi ruter, morate imati na umu da njihova cena još uvek nije ispod 20.000 dinara, i to za osnovne modele, dok su oni koji podržavaju 6 GHz još skuplji. Sa druge strane, većina modernih telefona podržava brze prenose podataka, a to znači da ćete bežičnim putem moći da prebacujete podatke sa jednog na drugi uređaj mnogo brže nego što ste to radili preko kabla.

 Wi-Fi 6 adapter
Wi-Fi 6 adapter
Izvor: SmartLife / Marko Nešović / Samsung Galaxy Z Fold 3 / Printscreen

Takođe, o Wi-Fi 6 ruteru u 2021. godini ne smete da razmišljate kao o nepotrebnom trošku, već kao o investiciji koja će bar nekoliko godina osiguravati da imate vrhunske bežične performanse u svom domu ili kancelariji.

Ono što takođe treba da znate je da kada se na Wi-Fi 6 ruter poveže Wi-Fi 5 laptop, on će raditi sa Wi-Fi 5 brzinama, pa ukoliko planirate da unapredite kućnu mrežu, nije na odmet da proverite koji vaši uređaji uopšte podržavaju novi standard.

 Rad na računaru
Rad na računaru
Izvor: SmartLife / Pexels / Thirdman

Promena mreže

Naravno, tu su uvek adapteri koje možete iskoristiti za vaše desktop ili laptop računare, ali treba imati na umu da ni oni nikako nisu jeftini, i da im je cena oko tri do četiri puta veća od klasičnih N ili AC bežičnih adaptera. Takođe, dekstop računari podržavaju i adaptere u vidu kartica, pa tu možete uštedeti koji dinar, a kada su laptopovi u pitanju, ukoliko nemate neki ultrabook na kojem je sve integrisano, velika je šansa da samo možete kupiti novu Wi-Fi karticu i zameniti postojeću.

Možda će vas zanimati

Kako je tehnologija još uvek relativno nova pretpostavljamo da će tek krajem leta prošle godine na tržište stići laptopovi sa bržim Wi-Fi adapterima koji podržavaju Wi-Fi 6E. Sa druge strane flagship telefoni novije generacije već usvajaju nove adaptere, praveći prostora za sve brži prenos podataka.

Zašto je Wi-Fi 6 super za gejming
Izvor: YouTube / TechQuickie

Pametna investicija

Ako već planirate da unapredite neki deo svojih računara, novi ruter je definitivno stvar sa kojom ćete osetiti najveću razliku u performansama na većem broju uređaja. Kada tako posmatrate stvari, investicija od dvestotinak evra nije prevelika kada znate da ćete u narednih nekoliko godina imati vrhunske bežične performanse na svim uređajima u mreži. Sa druge strane, ako još uvek niste spremni na ovakvu investiciju, pogledajte nekoliko trikova sa kojima možete ubrzati postojeći internet u vašem domu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MarkoDE

Kupio sam neki kao dobar router na Amazonu, Honor router 3, 65 eura, jel to taj standard jer mi je kolega baš rekao da uzmem taj model jer ima neki WiFi 6. Ja sam zadovoljan, mada kod mene nije neka komplikovana situacija i nisam neki profi korisnik.

Beogradska seljačina

Da u kući sedim sa 10 ljudi, dok svi istovremeno na telefonima/kompjuterima skidamo bog te pita šta i u kojim količinama, zabrinuo bih se pre svega za svoje i za njihovo mentalno zdravlje. Šta bismo to trebali da radimo, konkretno, ako može objašnjenje....

Petar

U Srbiji nemamo gde cestit wifi usb 3.0 adapter da kupimo. Koji god da je model u prodaji na sajtu proizvodjaca pise da je previse star i da nema novijih drajvera za njih od npr 2016 godine. Toliko o azurnosti nasih prodavaca i uvoznika opreme. Isto tako i sa cenama za ove rutere. Kasne u snizenju za celim svetom.