UBRZAJTE INTERNET U VAŠOJ KUĆI: Od puža golaća do maksimalne brzine uz svega par lakih trikova! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UBRZAJTE INTERNET U VAŠOJ KUĆI: Od puža golaća do maksimalne brzine uz svega par lakih trikova!

Omogućite vašem internetu nesmetani rad, a on će vam se odužiti efikasnošću!

  Izvor: fizkes/iStockphoto

Internet je jedna od najvažnijih stavki jednog modernog domaćinstva, da nema njega verovatno bi se više družili sa ostalim ukućanima, što verujemo da ne biste želeli!

Šalu na stranu, kućni internet je veoma popularan u našoj zemlji, detaljniju statistiku pogledajte klikom na ovu rečenicu!

Možda će vas zanimati:

Da bi on nesmetano radio potrebno je da obezbedite odgovarajuće uslove, a neki od ovih saveta će vam pomoći i da ubrzate vaš internet koliko god je to moguće.

Odaberite dobro mesto za vaš Wi-Fi ruter

Na početku najjednostavniji savet, možda vam deluje šašavo, ali zaista deluje. Jedna od najboljih stvari koje možete uraditi za vaš ruter da pokriva što više prostora je da ga stavite na otvoreno! Nemojte da ga stavljate u ćošak ili na policu gde uopšte ne prilazite! Uvek imajte u obzir da taj ruter šalje konekciju, što znači da distanca može da bude uzrok problema. Ukoliko imate kuću na više spratova, a više vremena provodite na gornjem spratu, odlična ideja bi bila da podignete vaš ruter na višu visinu.

Ako vaš ruter ima antene, podignite ih! Što je bolja vaša internet konekcija, to će vaš internet biti brži!

Povežite vaše uređaje sa ruterom preko kabla

Možda volite da gledate razne video snimke, strimove, filmove, realno ko ne voli, zar ne? Ukoliko ste povezani preko Wi-Fi mreže, optimalno je da budete blizu rutera. Ukoliko imate luksuz nabavke i instaliranje dodatnih kablova, trebalo bi da povežete sve uređaje koji imaju tu opciju, sa vašim ruterom! Žičana konekcija nema problema kao što to ima povezivanje preko Wi-Fi mreže, što znači sigurniji/stabilniji i brži internet, a to omogućava gledanje video snimaka u kvalitetnijoj rezoluciji.

Ako kojim slučajem nemate više mesta na vašem ruteru, postoji nadogradnja uz pomoć network switch (zovu ih kod nas i Svičeri, Svič uređaji...) sprave koji služi kao spliter (odvajač) koji vam omogućava da povežete još uređaja.

Wi-Fi pojačivač signala

Ukoliko pomeranje rutera i povezivanje preko kabla nije opcija, predlažemo da pogledate Wi-Fi pojačivače signala. Kao što samo ime kaže, ovaj uređaj povećava signal vaše Wi-Fi mreže. Ona dobija signal od vašeg rutera, te je pojačava. Uglavnom se uključuju u struju.

Proverite vaš modem

Uobičajno vam internet servis provajder pošalje ljude koji vam instaliraju internet , nakon čega ga vi ostavite da radi po svom... Ukoliko imate stariji modem, sasvim je moguće da on ne može da podnese brzinu skidanja, odnosno otpremljivanja (download/upload) vašeg interneta kojeg plaćate. Ako zaista imate lošiji modem od interneta, pre nego što nabavite novi pozovite operatere vašeg provajdera kako biste instalirali novi modem preko telefona.

Pregledajte vaš ruter

Pogledajte ga baš pažljivo! Kada ste ga dobili? Koliko je brz? Ukoliko je star, vreme je da ga zamenite! Želite da prtljate po vašem ruteru, povežite se preko interfejsa i nađite QoS (Quality of servis – kvalitet usluge). Preko nje možete da stavite prioritete saobraćaj vaše mreže. Ako hoćete da gledanje video klipova uvek bude kvalitetno, uvek možete da stavite prioritet na tu opciju. Možete da izaberete koji uređaji dobijaju brzinu, kao i protok mreže! Postoje zaista dosta opcija u podešavanju rutera! 

Da li su vam ovi saveti pomogli?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA