Pokrenut novi Wi-Fi standard: Opis, ime, šta nudi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokrenut novi Wi-Fi standard: Opis, ime, šta nudi

Wi-Fi povezivanje će postati kvalitetnije, a imena, koja Wi-Fi standardi nose razumljivija svima.

  Izvor: MONDO portal.

Nisu svi Wi-Fi standardi isti, naravno i odrediti kojoj generaciji vaš Wi-Fi uređaj pripada može biti prilično izazovan zadatak. Recimo, standard 802.11n je prethodnik 802.11ac standarda.

Ne samo zbog komplikovanih standarda i imena, Wi-Fi Alliance, alijansa, koja stoji iza Wi-Fi standarda, odlučila je da pojednostavi stvari i predstavi novi Wi-Fi standard 802.11ax, koji će se jednostavno zvati Wi-Fi 6.

Pročitajte i ovo: Novi tip kućnog interneta

Nov pristup imenima ili nomenklaturi Wi-Fi standarda je, zapravo smišljen kako bi pomogao i proizvođačima uređaja i operatorima i korisnicima, kako bi na najlakši način razumeli, koju generaciju Wi-Fi standarda koriste i koje su njene mogućnosti. Tako se standard 802.11n sad zove Wi-Fi 4, standard 802.11ac je dobio ime Wi-Fi 5.

 WiFi, WiFi 6, Wi-Fi, Wi-Fi 6 Izvor: Promo / Wi-Fi Alliance

Evo kako je tekao i razvoj Wi-Fi standarda i kako se klasifikuje po novom imenu, od prvog do upravo najavljenog: Wi-Fi 1: 802.11b (1999), Wi-Fi 2: 802.11a (1999), Wi-Fi 3: 802.11g (2003), Wi-Fi 4: 802.11n (2009) i Wi-Fi 5: 802.11ac (2014).

Najnoviji Wi-Fi 6 je osmišljen s namerom da olakša uparivanje uređaja, poboljša kvalitet veze, omogući manje smetnje i donese veće brzine u ličnoj i poslovnoj Wi-Fi upotrebi. Novi Wi-Fi standard će dobiti konkretnije specifikacije uskoro, a za korisnike će biti dostupan tokom 2019. godine. Cena uređaja sa novim standardom neće biti značajno veća od uređaja, koji su sad u prodaji, ali se određena korekcija cene nagore svakako očekuje. Netgear je jedna od kompanija, koja će prva među Wi-Fi kompanijama ponuditi nove uređaje sa Wi-Fi-jem 6.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA