PC, INTERNET, PAMETNI TELEFON: Šta je naredna velika tehnološka prekretnica? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PC, INTERNET, PAMETNI TELEFON: Šta je naredna velika tehnološka prekretnica?

Pitanje koje sve više postaje popularno je šta možemo da očekujemo od naredne tehnološke ere: metaverse, blockchain ili kvantne računare?

 Metavers interpretacija Izvor: SmartLife / Unsplash / Richard Horvath

Ako podelimo istoriju tehnologije na bitne prekretnice i izume, treba da se zapitamo šta je naredna “velika stvar” ove grane industrije. Ako odvojimo izum radio aparata, telegrafa, pa i televizora u posebnu kategoriju, sledeća velika prekretnica je svakako PC era.

Možda će vas zanimati

Era personalnih računara

Avgusta 1981. godine IBM je predstavio prvi personalni računar otvorene arhitekture sa MS-DOS i kasnije Windows operativnim sistemom. Međutim, kako to biva, pored hardvera, ono što obeleži epohu je i softver, a u ovom slučaju to je bio VisiCalc na Apple II računaru, aplikacija za rad sa tabelama.

 VisiCalc
VisiCalc
Izvor: SmartLife / Wikipedia

Internet era

Druga velika prekretnica dogodila se 1995. godine sa Netscape IPO. Osnova nove tehnologije bila je web browser (današnji pregledač), alat koji je mogao da pretvori Internet u nešto što svako razume i koristi. Početak ove ere bio je obeležen ozbiljnom borbom za kontrolu pregledača, borbu u kojoj je Microsoft praktično uništio Netscape i zauzeo 90% tržišta, da bi posle toga dobio tužbu zbog monopolističkog položaja, koju je kompanija jedva preživela.

Sa softverske strane, aplikacija koja je obeležila Internet eru, bez ikakve sumnje je Facebook. Facebook je osmislio i zaokružio koncept društvenih mreža, prirodno se pozicionirajući na sam vrh tržišta koje je kreirao.

Možda će vas zanimati

Pametni telefoni

Era u kojoj se sada nalazimo počela je 2007. godine, tačnije u januaru 2007. godine kada je Apple predstavio prvi iPhone i pokrenuo lavinu pametnih telefona. Iako su Nokia, Sony-Ericsson, HP i mnogi drugi pre toga imali svoje pametne telefone, nijedan to nije uradio tako dobro kao Apple.

 Apple događaj
Apple događaj
Izvor: SmartLife / YouTube / Apple

Za razliku od prve dve velike ere, ovoga puta ne postoji jedan dominantni operativni sistem, već se radio o duopolu Apple iOS i Google Android operativnih sistema. Ono što je obeležilo ovu eru sa softverske strane su aplikacije za komunikaciju, bilo da se radi o SMS, MMS, iMessage, Viber, WhatsApp ili nekoj drugoj platformi, komunikacija je doživela potpuno drugu formu. Iako možda tako ne izgleda, era pametnih telefona polako dostiže svoj vrhunac i vreme je za promenu. Novu, tehnološku prekretnicu.

Šta sad?

Ukoliko je era pametnih telefona zaista na svom vrhuncu, šta dolazi sledeće? Američko-kanadski kniževnik Vilijem Gibson je rekao da je “budućnost već tu, samo nije pravilno raspoređena”. I zaista, oko nas ima mnogo stvari koje polako, ali sigurno napreduju u tehnološkoj industriji.

Možda će vas zanimati

Metavers je skup ogromnih virtuelnih okruženja koje podseća na video igre i koje po nekima služi da se bogati pojedinci zabavljaju u svojim klimatizovanim pećinama dok se planeta polako, ali sigurno kuva, a manje srećni pojedinci imaju problema da dišu čist vazduh. Metavers je idealan način da pobegnete od neprijatne realnosti koja vas okružuje.

 Facebook Ray Ban Stories Wayfarer model
Facebook Ray Ban Stories Wayfarer model
Izvor: SmartLife / YouTube / Ray Ban Films / Screenshot

Druga dva kandidata koji bi mogli da obeleže novu eru su kriptografija (blockchain tehnologija) i kvantni računari. Međutim, i tu postoji jedna velika kontradiktornost: naši trenutni kripto alati obezbeđuju sigurnost, jer ključevi koji se koriste ne mogu da se razbiju sa aktuelnim računarima ni za milion godina. Sa druge strane, ukoliko kvantni računari zažive, njima će to poći za rukom za nekoliko nanosekundi.

Možda i jeste pravi trenutak da priznamo da smo kao vrsta previše pametni za naše dobro.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Demolition man. Odgledajte pa makar bez zvuka.

Standardno

Odličan zaključak u poslednjoj rečenici.