PRVI PRAVI PC BIO JE IBM MODEL 5150, i danas slavi svoj 40. rođendan  | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVI PRAVI PC BIO JE IBM MODEL 5150, i danas slavi svoj 40. rođendan 

Iako su ga Commodore, Amiga i Apple uveliko pretekli na tržištu, IBM PC Model 5150 poznat je po tome što je bio prvi računar koji je koristio dostupne komponente i predstavio otvorenu arhitekturu - preteču današnjih desktop računara.

  Izvor: SmartLife / Wikipedia / Rama & Musée Bolo

Prvi desktop PC

Kako je uveliko kaskao za konkurencijom, IBM je pre tačno 40 godina želeo da uradi nešto što nikome dosad nije palo na pamet: da napravi PC od komponenata dostupnih na tržištu. I tako je rođena ideja današnjih desktop računara, a sve ostalo je istorija. Otvorena arhitektura u kojoj ste komponente mogli da menjate ukoliko želite bolje performanse nije počela sa Amiga, Commodore ili Apple računarima, nego sa IBM personalnim kompjuterom Model 5150.

Možda će vas zanimati

Iako su imali svoj RISC procesor, IBM inženjeri su ipak odlučili da koriste Intel 8088, dok je za operativni sistem izabran Microsoft PC DOS, kao i BASIC koji je bio deo ROM-a računara. Za tadašnjih 1.565 dolara, korisnici su dobijali monohromatski ekran visoke rezolucije preko MDA kartice, odnosno niske rezolucije preko CGA grafike.

Sistem je radio na munjevitih 4,77 MHz i imao 16 ili 64 kB RAM-a, koji se mogao nadograditi na, za to vreme neverovatnih 256 kB.

Računar je takođe imao pet slotova za proširenje u koje ste mogli smestiti više memorije, podršku za drugi ekran, štampač i igre. IBM je takođe ugradio i interni zvučnik za muziku, a računar je imao sistem za samo-dijagnostikovanje.

Štampač koji se mogao dokupiti uz IBM PC 5150 mogao je da štampa u dva smera sa 80 karaktera po sekundi u 12 različitih stilova, sa naprednim funkcijama kao što su provera ispravnog rada i signal za nedostatak papira.

Danas moderni desktop računari izgledaju malo drugačije:

Podatke ste mogli ubacivati preko dva 5,25’’ flopi disk drajva i opcionim kasetašem. Sistem nije imao hard disk jer ga matična ploča i softver nisu podržavali, dok je napajanje bilo krajnje nepouzdano. Danas, 40 godina kasnije, na redu je naredni tehnološki proboj - kvantni računari.

Slotovi za proširenje

Matična ploča je imala slotove za proširenje iz kojih je kasnije nastala ISA magistrala kao PC standard, preteča PCI i današnjih PCI Express slotova. IBM PC Model 5150 je bio veoma uspešan, gurajući celu industriju napred, posebno ogromno tržište kartica za proširenje i dodatnog softvera.

Jedan korisnik je uspeo da pre nekoliko godina dođe do neotpakovanog primerka novog IBM PC-ja 5170 iz 1988. godine. Pogledajte u snimku ispod kako je tada izgledalo kupiti nov računar.

IBM PC 5170 otpakivanje
Izvor: YouTube / LGR

Jedan prodavac je nakon početka prodaje imao čak 22 kupca koji su došli i ostavili depozit od 1.000 dolara za mašine za koje im niko nije mogao obećati datum isporuke. Do kraja 1982. godine prodavci su  prodavali po jedan računar dnevno, odnosno jedan računar svakog minuta na globalnom nivou. The New York Times je tada pisao: "Brizina i obim IBM uspeha je iznenadio mnoge, uključujući i sam IBM"

O uspehu ne treba pričati više od toga da su skoro potpuno izgurali Apple sa tržišta što je rezultovalo da Stiv Džobs dobije otkaz. Šest godina kasnije, 1987. proizvodnja ovog modela je ugašena.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Paper

Ne znam… PC sam u kući imao bukvalno od kako znam za sebe. Ćale je kupio prvi 1985, ja sam rođen 3 godine kasnije. Nekoliko sam ih sastavio sam i dosta sam se zanimao oko kompjutera. Pre nešto manje od dve godine mi je trebao novi komp i odlučio sam da kupim svoj prvi iMac. Iskreno, uopšte mi ne smeta ni zatvorena arhitektura. Sve se svodi za šta vam sprava treba. Samo jednu stvar znam sigurno, a to je da mi na pamet ne pada da kupim laptop. Jednostavno ih ne podnosim.

PC

@Paper Pa, iznutra, iMac poprilično liči na laptope. Ako ti je dok si imao laptop smetala ergonomija, mogao si da mu nakačiš eksterne periferije (monitor, miš, tastatura) i gotovo. Meni je proširivost PC-ja veoma bitna. Kućište mi je staro 16-17 godina, ploča, procesor i RAM 6 godina, grafička dve, jedan od diskova je nov, SSD-u ima nekoliko godina, a za stari hard bolje da ne razmišljam, jedno 12; jedan od monitora je možda godinu dana mlađi od toga, drugi je nešto noviji... Zvuči kao gomila krša, ali sa druge strane, to su i7, 16GB RAM-a, RX 580 8GB, boot SSD + 5TB HDD prostora, dva FHD monitora... tj više nego korektna konfiguracija, i to je lepota PC-ja: kad god mi je nešto zatrebalo, mogao sam da nadogradim samo tu komponentu, ili njih dve-tri, i mogao sam lako da nađem ono što mi treba, jer su sve komponente standardne. I nije nikakva nauka, izvadim staru komponentu, ubacim novu na njeno mesto i to je uglavnom to. Šta radiš kad na iMacu poželiš brži procesor ili grafičku? Odeš i kupiš nov iMac. Ceo. Šta radiš kad se nešto pokvari na njemu, a nije u garanciji? Na PC-ju izabereš jedan od brojnih modela jednog od više renomiranih proizvođača te vrste komponenata (potencijalno bolji od starog). iMac odneseš u jedini servis koji ih popravlja i tamo ti ugrade jedini kompatibilni deo i platiš onu cenu koju ti odrede. Jer je alternativa da ponovo kupiš računar. Ceo. Zato volim i cenim i maksimalno koristim modularnost i standardizovanost PC-ja.