PC PRODAJA SKOČILA 50% zahvaljujući radu od kuće | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PC PRODAJA SKOČILA 50% zahvaljujući radu od kuće

Pandemija je uslovila da veliki broj zaposlenih ostane kod kuće, što je uzrokovalo porast tražnje za PC računarima, sa nezabeleženo velikim godišnjim rastom.

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Pejmon Hodaee

Prema najnovijem izveštaju kompanije Canalys, koja se bavi istraživanjem tržišta, PC tržište je nastavilo snažni trend rasta i u prvom kvartalu 2021. godine, kako po prodaji desktop, tako i laptop računara i to sa čak 55% rasta u odnosu na prošlu godinu.

Sa brojkama od 82,7 miliona isporučenih jedinica, ovo je najveći rast još od Q1 2012. godine. Ako se pogleda detaljni izveštaj, vidi se da su najbolje prodavani laptopovi, jer su mnoga mala preduzeća počela oporavak poslovanja nakon udarca usled pandemije. Na godišnjem nivou, broj isporučenih laptopova se povećao za skoro 80%, stižući do cifara od 67,8 miliona jedinica.

Možda će vas zanimati

 Desktop rast nije bio tako veliki, posebno nakon ne tako obećavajućih brojki u 2020. Nakon nekoliko loših kvartala, stanje se malo popravlja za desktop računare i desktop radne stanice, sa 5% lošijom prodajom i ukupno 14,8 miliona jedinica, kada se poredi godina za godinom.

Na godišnjem nivou, broj isporučenih laptopova se povećao za skoro 80%

Svih pet najboljih proizvođača PC-jeva imaju dvocifren rast u odnosu na Q1 2020. Lenovo je i dalje broj jedan sa četvrtinom tržišta pod svojom kapom, i 61% godišnjeg rasta, sa 20,4 miliona isporučenih jedinica. HP svoj rast prodaje može da zahvali velikoj isporuci Chromebook računara, sa 19,2 miliona prodatih jedinica i 64% rasta u Q1 2020. Dell je treći sa 12,9 miliona jedinica i 23% godišnjeg rasta. Apple i Acer su na četvrtom i petom mestu sa 6,6 miliona, odnosno 5,7 miliona jedinica. Interesantno je da je godišnji rast koji je ostvario Apple najveći sa 105,2%, dok je drugi najveći upravo pomenuti Acer sa 82,1%.

 laptopovi
laptopovi
Izvor: SmartLife / Unsplash / Olena Sergienko

Zajedno, top pet proizvođača obuhvataju 78,5% svih PC isporuka u Q1 2021.

Sa oporavkom tržišta, mala preduzeća se vraćaju u posao, ponovo angažujući radnike. Interesantno je da je rad od kuće i dalje popularan, kao i rad sa udaljenih lokacija, gde su kafići i dalje popularna destinacija za digitalne nomade. U svakom slučaju PC proizvođači srećno trljaju ruke, jer je ova industrija jedna od malobrojnih koja je dobila veliki vetar u leđa usred pandemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA