KONAČNO LAPTOP SA IZMENJIVIM KOMPONENTAMA: Sve se menja – od matične ploče i baterije do tastature i zvučnika | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KONAČNO LAPTOP SA IZMENJIVIM KOMPONENTAMA: Sve se menja – od matične ploče i baterije do tastature i zvučnika

Ideja iza 13,3-inčnog Framework laptopa je da se predstavi prenosivi računar čije se komponente mogu zameniti, unaprediti i popraviti od strane korisnika, bez potrebe odlaska u servis.

  Izvor: SmartLife / Framework

Inženjeri kompanija Apple, Lenovo i HTC zajedno su se skupili da bi projektovali posve drugačiji laptop, sa karakteristikama koje se uveliko razlikuju od koncepta laptopa kakvog ga mi danas poznajemo. Zbog svojih dimenzija proizvođači laptopova najčešće integrišu komponente do te mere, da je jedino moguće zameniti memoriju i eventualno HDD/SSD, mada novije generacije ultrabook računara imaju zalemljenu memoriju i SSD direktno na ploči.

Modularan koliko je to moguće

Framework je osmišljen kao modularan model koji, u slučaju da nešto prestane da radi, ne morate bacati u kantu, već prosto zamenite neispravnu komponentu. Sa obe strane laptopa nalaze se slotovi za proširenje, koji za povezivanje koriste USB-C gen 3.2 konektor, tako da prema potrebama možete dodati veći SSD, ali i proširiti broj USB portova, dodati HDMI ili display port i slično.

Možda će vas zanimati

Pet šrafova sa donje strane otvaraju poklopac, čime se uklanja i deo sa tastaturom, a ukoliko želite da sami sklopite svoj laptop iz delova možete uštedeti čak 300 USD, umesto da odmah dobijete sklopljeni uređaj. S obzirom na to da su ga osmislili inženjeri koji su hteli da naprave praktičan i funkcionalan uređaj, Framework sadrži sve što vam je potrebno i ima one specijalne male stvari kojima vas kupuje poput fizičkog poklopca za kameru i mikrofon.

 Framework modularni laptop
Framework modularni laptop
Izvor: SmartLife / Framework

Prema priči predstavnika kompanije koja stoji iza Framework laptoa, inženjeri su kontaktirali proizvođače komponenata i zamolili ih da im daju spisak stvari koje poseduju i koje im se najviše sviđaju. Onda su osmislili najbolji način da te komponente integrišu tako da ih je kasnije moguće zameniti i nadograditi, ukoliko se za tim ukaže potreba.

QR kodovi na komponentama

Kada otvorite laptop, možete videti da sve komponente imaju QR kodove na sebi, koji vode do elektronskog uputstva, sa svim potrebnim informacijama koje vam mogu zatrebati, poput kompatibilnosti i kako nadograditi ovaj deo. Na svakoj komponenti je jasno i krupnim slovima ispisano šta ona predstavlja, tako da je i laicima u startu jasno gde se koja komponenta nalazi.

 Framework modularni laptop zamena komponenata
Framework modularni laptop zamena komponenata
Izvor: SmartLife / Framework

Čak su i šrafovi različitih tipova i dužina obojeni različitim bojama, tako da nećete slučajno zaviti duži šraf nego što je potrebno u pogrešnu rupu i tako oštetiti nešto. Inženjeri su otišli i korak dalje, pa se u unutrašnjosti nalazi nekoliko dodatnih šrafova različitog tipa, čisto ako u procesu popravke izgubite neki.

Filozofska razlika

Umesto da dizajniraju unutrašnjost laptopa tako da korisnici ne mogu da zamene nijednu komponentu sami, Framework ima potpuno drugačiju vodilju. Većina komponenana je napravljena tako da korisnici mogu da iz promene, a oni čak prave uputstva i dokumentaciju kako bi edukovali korisnike kako da to najbolje urade. Otprilike dijametralno drugačije od onoga što rade svi ostali proizvođači prenosnih računara. Unutrašnjost laptopa poseduje smernice na kojima piše šta sve morate da uradite, i koje konektore treba da otkopčate pre nego što izvadite određenu komponentu.

Možda će vas zanimati

Ukoliko se odlučite da sami sklopite svoj laptop, dobićete kutiju sa različitim IO dodacima, pa ćete moći da sami birate broj i raspored konektora, koje smo pomenuli na početku. Takođe, sve komponente i dodaci su detaljno izlistani na sajtu, tako da korisnici tačno znaju koje komponente imaju poput tipa memorije, kontrolera, vrste interfejsa i očekivanih performansi. Nešto što današnji proizvođači laptopova kriju kao zmija noge.

CPU je i dalje nezamenjiv

Ono što treba znati je da je CPU i dalje zalemljen na ploču, jer proizvođači ne prodaju procesore sa podlogama, već ih je neophodno ugraditi u ploču. Međutim Framework laptop poseduje matičnu ploču koja može da radi i van kućišta laptopa, što znači da je i nju moguće zameniti ukoliko se za to ukaže potreba. Umesto da bacite staru kada je zamenite, Framework je obezbedio i CAD crteže, kako biste mogli sami da napravite kućište za staru ploču i iskoristite je za drugi računar.

U poređenju sa klasičnim laptopovima, kod većine je moguće unaprediti HDD/SSD, možda memoriju i wireless modul, ukoliko je u obliku PCIe kartice. Ono što ne možete da promenite su baterija, tastatura, zvučnici, pa čak i konektore i njihov broj. Kada su matične ploče u pitanju Framework trenutno nudi tri kombinacije, od koje su dve sa Core i7 i jedna sa Core i5 procesorom 11. generacije, (Tiger Lake) ali naglašavaju da u budućnosti možemo očekivati druge x86 i ARM, pa čak i RISC-V procesore.

Možda će vas zanimati

Ako vam se sviđa Framework laptop koncept za 999 dolara dobijate Core i5-1135G7 sa 8 GB RAM-a i 256 GB SSD skladišta. Ukoliko kupite verziju koju sami sklapate cena je 749 USD! Za 300 USD više dolazi Performance model sa Core i7-1165G7, 16 GB RAM-a i 512 GB skladišta, dok Profesionalni model ima vPro Core i7-1185G7 sa 32 GB RAM-a i 1 TB skladišta.

Framework laptop
Izvor: YouTube / iFixit

Nezamenjive komponente

Ono što ne možete da menjate je 13,5-inčni ekran sa odnosom 3:2 i 2256x1504 piksela, koji nije osetljiv na dodir, kao ni GPU, koji je integrisan u CPU, što neće obradovati one koji su planirali da se igraju na Framework laptopu. Sa druge strane Intel Iris Xe grafika je bolja od prosečnih integrisanih rešenja, i ponudiće vam dovoljne performanse za manje zahtevne igre kao što je League of Legends. Ono što možete je da promenite izgled, prostom zamenom magnetnih okvira, koji dolaze u raznim bojama, a ako zamenite i tastaturu i touchpad, vaš laptop može veoma brzo dobiti potpuno nov izgled. U paketu se nalazi i šrafciger koji vam je potreban da otvorite laptop i zamenite neku komponentu koja se nalazi unutra.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA