PRAVO NA POPRAVKU: Apple, Samsung i Microsoft javno prozvani | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVO NA POPRAVKU: Apple, Samsung i Microsoft javno prozvani

CEO i ko-osnivač kompanije iFixit otkrio je kako kompanije manipulišu dizajnom svojih proizvoda kako bi sprečili da neko drugi popravlja njihove uređaje.

  Izvor: SmartLife / YouTube / iFixit / Printscreen

Na virtuelnom javnom saslušanju pred Komisijom australijske vlade, iFixit CEO Kajl Viens je obelodanio kako kompanije kao što su Apple, Samsung i Microsoft onemogućavaju servisima da dođu do potrebnih alata i rezervnih delova potrebnih popravku uređaja kao što su pametni telefoni i laptopovi.

Možda će vas zanimati

U svom svedočenju Viens je rekao da proizvođači sprečavaju servisere čak i da kupuju rezervne delove, opstruišući na taj način korisnike da poprave svoje uređaje. Jedan od primera koje je Viens izneo je nemački proizvođač baterija – Varta, koji prodaje svoje baterije velikom broju kompanija. Jedna od njih je i Samsung, koji koristi njihove baterije za Galaxy seriju bežičnih slušalice. Ali kada serviser kontaktiraju kompaniju Varta da kupe delove potrebne za popravku, dobiju sledeći odgovor:

„Ne možemo da vam prodamo tražene delove, jer nam to ne dozvoljava ugovor sa kompanijom Samsung“.

 iPhone baterija
iPhone baterija
Izvor: SmartLife / YouTube / iFixit / Printscreen

Ovakvi odgovori postaju sve učestaliji i kod drugih proizvođača, što rezultuje nemogućnošću popravke uređaja, osim u zvaničnim servisima, koji u većini slučajeva zamene uređaj, umesto da ga poprave, čak i kada se radi o malim kvarovima. Primećuje se i da je u porastu trend da se kupci sve više informišu o tome koji je uređaj najjednostavnije popraviti, što utiče na izbor pri kupovini. 

Možda će vas zanimati

Viens kaže da je po ovom pitanju kompanija Apple najgora, jer ovo rade sa čipovima u svojim računarima. Naveden je primer čipa koji kontroliše punjenje na MacBook Pro. Postoji standardna verzija ovog čipa, i postoji Apple verzija ovog čipa, koja je blago izmenjena, ali dovoljno da nijedna druga verzija ne može da radi na MacBook Pro. Naravno, kompanija koja pravi ove čipove ima ugovor sa Apple koji im ne dozvoljava da ih prodaju takozvanim „trećim licima“.

Surface Book 2 rastavljanje
Izvor: YouTube / iFixit

Bolje uništiti nove delove, nego ih prodati nekom drugom

Ono što je strašno je što je nedavno kompanija iz Kalifornije koja se bavi recikliranjem kontaktirana od strane Apple da reciklira rezervne delove koji su i dalje novi i nekorišćeni. Viens kaže da Apple u Kaliforniji prestaje da pruža podršku za uređaje starije od sedam godina. Predstavnik Apple je kontaktirao kompaniju za recikliranje i rekao da imaju nekoliko skladišta punih rezervnih delova koje treba reciklirati. Nakon sedam godina, umesto da se novi rezervni delovi prodaju na tržištu, Apple njih uništava, kako nezavisni servisi ne bi mogli da dođu do njih.

Da ne bude da je sve crno, novi Apple iPhone 12 zaista ima unapređeno kućište, i znatno je izdržljiviji od svojih prethodnika i konkurenata, ali ipak, nesreće se dešavaju i mnogu biti veoma skupe.

Kada je Microsoft u pitanju Viens je naveo Surface laptop. Kompanija iFixit ocenjuje uređaje po stepenu „popravljivosti“ od 1 do 10. Surface laptop je dobio 0. Sa zalepljenom baterijom koju morate iseći da biste došli do drugih delova, ne postoji šansa da bilo šta uradite sa ovim uređajem ako se nešto pokvari. Možete da ga bacite u kantu i kupite nov, što je način na koji se kompanija Microsoft dizajnom bori protiv nezavisnih servisera.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Haha

Zabraniti im rad dok ne promene neke stvari nisu pogodni za ekologiju i brava

Mirko

To kad su ljudi halavi, na svaki nacin zele da zarede sto vise, nema tu moralnosti oko profita. Svedoci smo IT i Auto industrije i ostale industije gde se kvalitet i dugostrajnost robe smanjuje a cena istih proizvoda raste. Sad krenuli zadnjih godina da ogranicavaju mogucnost popravke uredjaja a vec posle garantnog roka uredjej crkne u vecini slucajeva. Zele da svake 2 godi kupujes nov proizvod. Covek koji radi posteno i prima platu, bez slobodonog vremena, bez vremena za vaspitavanjem dece (i posle se cudimo kakva nam je omladina) postao rob kapitalistickog sistema. Jos te reklamama, ukidanjem prava na popravku, teraju da kupuje svake 2god nove uredjaje samo da ti uzmu pare da njima bude najbolje jer ni oni sami ne znaju sta da rade sa tim silnim milijardama.Robovlasnistvo drustvo oduvek postojalo i dan danas postoji ispod maske kapitalizma, samo se promenuo nacin ispoljavanja. Bilo je nade za siromasne u kriptovalutama da zarede nesto umesto toga to postalo piramidalna sema prevare za 80% rudara.

Beogradska seljačina

Proziva ih već 5-6 godina Luis Rosman na YT, jer zalemi 2-3 pina i naplati 15$, a u ovlašćenom servisu traže 1000$ za celu novu ploču bez rada, pa opet samo tužbe dobija, u sred NYC.