GOOGLE I MICROSOFT OTKOPALI RATNE SEKIRE: Primirje trajalo celih pet godina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE I MICROSOFT OTKOPALI RATNE SEKIRE: Primirje trajalo celih pet godina

U aprilu 2021. godine istekao je dogovor koji su 2016. potpisali direktori kompanija Microsoft i Google o prestanku lobiranja ove dve kompanije jedna protiv druge.

  Izvor: SmartLife / Wikipedia

Prema pisanjima Bloomberga dva tehnološka giganta koja su konkurenti na polju web pretrage, cloud tehnologije i veštačke inteligencije, okončali su petogodišnje primirje, pa očekujemo da će lobiranje obe strane jednih protiv drugih uskoro ponovo da počne. Pre pet godina, dva nova čelnika obe kompanije, Satja Nadela i Sundar Piča dogovorili su se da će prestati sa svojim toksičnim odnosima i otpočeti novo poglavlje. U aprilu su se obe kompanije zakačile oko predloga koji bi naterao Google da plaća onima koji objavljuju vesti za sadržaj i prepucavale oko tehnologije za prodaju oglasa, a Google je odnedavno ponovo "na tapetu" antimonopolskog regulatora EU.

Sada, kada je primirje isteklo, deluje da nijedna kompanija ne želi da produži ili napravi novi dogovor.

Možda će vas zanimati

Svako drži svoju stranu

Sa strane kompanije Microsoft, nesuglasice su uglavnom oko jednakog pristupu oglašivača pretraživačima kada organizuju kampanje koristeći Google tehnologiju, i kreiranju robusnog ekosistema za plaćanje kreatora sadržaja. Sa druge strane Google veruje da se Microsoft buni, jer smatra Google pretnjom njegovom Azure cloud servisu i Office aplikacijama.

 Google pijaca
Google pijaca
Izvor: SmartLife / Unsplash / Rajeshwar Bachu

Rupe u oklopu

Prvi znaci da primirje neće dugo potrajati počeli su da se pokazuju pre više od dve godine, kada je Microsoft protestvovao protiv Google Search Ads 360 alata koji dozvoljava oglašivačima da upravljaju oglasnim kampanjama na više pretraživača, jer nije išao u korak sa novim mogućnostima i tipovima oglasa u Bing pretraživaču. Ovo je dovodilo do toga da je za oglašivače bilo bolje i jednostavnije da kupuju Google nego Bing oglasni prostor. Ono što je posebno interesantno je da ovakvo ponašanje kompanije Google ne samo da pogađa Bing, već i Yahoo, već i DuckDuckGo pretraživače koji koriste Bing tehnologiju.

Tužakanje samo kao krajnja mera

Prema dogovoru koji je trajao do skoro kompanije su se dogovorile da ne smeju da se žale regulatorima, i da moraju da probaju da svoje probleme reše zajednički, pri čemu je finalna instanca dogovor dva CEO-a.

Možda će vas zanimati

Za sve ovo vreme samo jednom, prošle godine, desilo se da obe kompanije nisu mogle da se dogovore, i da su se svi kanali komunikacije pokazali neuspešnim. Tada se Microsoft žalio regulatorima u Velikoj Britaniji i SAD oko problema sa tehnologijom oko oglašavanja, što je na kraju nateralo Google da sedne za sto sa predstavnicima kompanije Microsoft i dogovori nove uslove pod kojima će Google Search Ads 360 raditi.

 Google logo
Google logo
Izvor: SmartLife / Unsplash / Kai Wenzel

Tajni projekat koji je kompaniji Google doneo milione

Kompanija Google se u decembru prošle godina našla pred sudom u Teksasu zbog svog tajnog projekta Bernanke, uz pomoć koga je zarađivala više stotina miliona dolara godišnje. Prema navodima iz tužbe, Google je prikupljao podatke korisnika za svoje partnere, to jest oglašivače, da bi iste potom iskoristili za podešavanje svojih sistema oglašavanja tako da Google bude u prednosti u odnosu na partnere oglašivače u svojim uslugama, kao što su Search, News, GMail i itd.

Giganti pred problemom

Prestanak sukobljavanja ove dve kompanije dolazi tačno u vreme novih regulacija i aktivnosti protiv formiranja trustova velikih kompanija uključujući Google, Apple, Facebook i Amazon. Tokom maja predloženo je nekoliko zakona koji imaju za cilj da smanje dominaciju ovih velikih kompanija i njihovu tržišnu snagu, a američko Ministarstvo pravde trenutno prelistava Google sistem oglašavanja, kako bi se ispitalo da li je tu sve po zakonu.

Možda će vas zanimati

Prema izvorima koji su želeli da ostanu anonimni, kompanije Bloomberg sa Kapitol Hila, Google lobisti su u više navrata pominjali Microsoft u razgovorima oko toga zbog čega nove regulacije i aktivnosti zaobilaze Microsoft, iako ova kompanija po svim kriterijumima potpada pod njihov nadzor. Navodi se i da je u prvoj polovini ove godine Google investirao 2,7 miliona dolara u federalno lobiranje u SAD, dok je Microsoft platio malo manje – 2,6 miliona za isti period.

 Surface Pro laptop
Surface Pro laptop
Izvor: SmartLife / Unsplash / Ashkan Forouzani

Ne ratuje se na svim poljima

S druge strane Google i Microsoft produbljuju svoju saradnju na drugim poljima, pa tako Microsoft Edge browser koristi Google Chromium tehnologiju, a Microsoft prodaje Android telefon Duo. Prošle nedelje Microsoft je najavio svoj novi OS koji će podržavati Android aplikacije preko Amazon App Store, što znači da ove dve kompanije ne moraju da ratuju baš na svim frontovima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA