GOOGLE ĆE I DALJE PRATITI INTERNET PRETRAGU: Kolačići će ići svugde sa vama i to duže nego što se očekivalo | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE ĆE I DALJE PRATITI INTERNET PRETRAGU: Kolačići će ići svugde sa vama i to duže nego što se očekivalo

Google je odlučio da odloži ukidanje kolačića za 2023. godinu.

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Christian Wiediger

Kompanija Google je otkrila da će odložiti svoj plan za blokiranje third-party kolačića sa internet pregledača Chrome.

Uz pomoć kolačića se prati internet aktivnost korisnika i one omogućavaju oglašivačima da vas ciljaju sa reklamama.

Možda će vas zanimati:

Ove kločiće su blokirali brojni Google-ovi rivali, uključujući Apple, Microsoft i Mozilla-u. Kako prenosi BBC, kritičari kažu da zabrana kompanije Google tera oglašivače da direktno traže potrebne informacije od ovog tehnološkog giganta, što mu daje nepravednu prednost na tržištu. To je zbog toga što planiraju da zamene ovaj sistem sa njihovim FLoC sistemom.

Oni tvrde da je taj sistem bolji za privatnost korisnika, ali i da dalje omogućava reklamiranje. Njihov predlog već istražuje UK uprava za konkurenciju i tržište (CMA). Zabrana kolačića je prvobitno planirana za 2022. godinu, a sada je odložena tek za 2023. godinu. "Postalo je jasno da je potrebno vreme za ovaj ekosistem, kako bi ga napravili na ispravan način" - napisao je u svom blogu Vinej Goel, direktor inženjeringa za privatnost za Google Chrome.

Podaci kompanije GlobalStats kažu da Chrome ima 65% udela na tržištu širom sveta. Osnivač digitalne marketinške agencije AccuraCast, Farhad Diveka, ističe da je odlaganje dobra stvar za njegovu industriju: "Pozdravljamo ovakvu odluku i nadamo se da će Google uzeti potrebno vreme kako bi se konsultovao sa CMA, kao i sa drugim partijama na koje će uticati promene, uključujući oglašivače, agencije, izdavače i provajdere za reklamne i traking tehnologije" - rekao je on.

Novi Google predlog za privatnost je poznat i kao Privacy Sandbox. Njegova ideja je da predstavi taj FLoC sistem (The Federated Learning of Cohorts). Internet pregledači koji će imati FLoC će prikupljati informacije o navikama surfovanja, da bi potom odredili u koju grupu spada korisnik. Njih će potom da ubace u grupu sa ostalim korisnicima sličnih interesovanja, a sve kako se ne bi mogla izdvojiti individua. Inače FLoC (to jest Flock), u prevodu sa engleskog znači jato, stado, gomila, itd...

"FLoC nudi novi način preduzećima kako da priđu ljudima sa relevantnim sadržajem i reklamama tako što grupiše veliki broj ljudi sa istim interesima. Ovaj pristup efektivno krije individuu u masi i koristi obradu na uređaju kako bi istorija internet pregledača neke osobe ostala privatna" - objasnila je Četna Bindra, grupni menadžer proizvoda za poverenje i privatnost korisnika kompanije Google, na početku 2021. godine kako funkcioniše FloC.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA