GOOGLE OD PROGRAMERA NAPRAVIO SERIJSKOG UBICU: I oni znaju žestoko da pogreše | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE OD PROGRAMERA NAPRAVIO SERIJSKOG UBICU: I oni znaju žestoko da pogreše

Nesvakidašnja priča o Google pretrazi, programeru i serijskom ubici.

  Izvor: SMARTLife / Pexels/ Caio

Zamislite scenu gde se spremate za važan intervju ili za prvi sastanak, dok osoba sa kojom treba da se sretnete odluči da vas pronađe na Google-u i rezultat pretrage joj kaže da ste vi serijski ubica?!

Verovatnoća da se tako nešto dogodi je izuzetno mala, ali nešto slično se dogodilo sa jednim programerom iz Ciriha.

Možda će vas zanimati:

Naime, Hristo Georgiev je dobio mejl od svog bivšeg kolege, a sadržaj istog je bila poruka upozorenja koja mu je otkrila da prilikom unosa njegovog imena u Google internet pretraživač, rezultat povezuje njegovu fotografiju sa Wikipedia člankom o serijskom ubici. Ispostavilo se da Georgiev deli svoje ime i prezime sa bugarskim serijskim ubicom koji je poznat kao "Sadista". On je ubio petoro ljudi u periodu od 1974. do 1980. godine.

Svako ko bi ušao na taj članak shvatio bi da to nije programer Georgiev. Ipak, ovakva greška može da ima i mnogo veće implikacije, na šta ukazuje Georgiev na svom blogu. Do greške je došlo kada je Google Knowledge Graph algoritam nekako pogrešno povezao njegovu fotografiju sa člankom o serijskom ubici. Google koristi Knowledge Graph u rezultatima internet pretrage kako bi skupio više informacija sa različitih "proverenih" izvora, kao što su Wikipedia, CIA World Factbook i slične baze znanja.

Te informacije su prikazane korisnicima odmah pored rezultata pretrage, a one se nalaze u kutiji. U galeriji ispod možete da vidite kako ona izgleda.

"Sve veći porast lažnih vesti i Cancel kulture je učinio ranjivim doslovno svakoga ko nije anoniman. Svako ko ima prisustvo na internetu danas, mora da vodi računa o svojoj online prezentaciji" - napisao je Georgiev u svom blogu, a prenosi AndroidAuthority. Srećom, Google je veoma brzo ispravio svoju grešku jednom kada se Georgiev obratio Hacker News portalu. Oni su ubrzali proces razrešavanja problema, te se njegova fotografija više ne nalazi pored opisa serijskog ubice.  

"Možda nije pametna ideja da dopustimo jednoj internet kompaniji da organizuje informacije sa celog sveta. Ja sam možda u poziciji da tražim kompenzaciju od Google-a, kako nisam u Americi i kako nemam nikog da me tamo zastupa, mislim da je pametnije da se fokusiram na neke produktivnije stvari" - zaključio je Georgiev.

Da li ste vi naleteli na pogrešne informacije sa rezultata Google pretrage?

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA