POPRAVKA IPHONE TELEFONA? Novi zakon primorao Apple da objavi ocene svojih uređaja! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POPRAVKA IPHONE TELEFONA? Novi zakon primorao Apple da objavi ocene svojih uređaja!

Zakon koji ima za cilj da sačuva životnu sredinu.

  Izvor: MONDO / Apple

Evropski parlament je na kraju novembra prošle godine glasao za predlog „pravo na popravku“ koji može značajno da utiče na industriju mobilnih telefona.

Sa ovim predlogom korisnici će imati više slobode u popravci svojih uređaja, dok će proizvođači morati da se pozabave životnim vekom njihovih proizvoda.

Možda će vas zanimati:

Prva zemlja koja je uvela ove promene je Francuska, a upravo tamo je ovaj zakon "počeo sa radom". Proizvođači telefona, ali i ostalih električnih uređaja su dužni da na svoje proizvode "zalepe" etiketu, odnosno ocenu od jedan do deset kako bi se korisnici mogli informisati o nivou popravljivost proizvoda koji su na tržištu. Parametri za uspostavljanje ocena su izračunati prema lakoći rastavljanja uređaja, ceni, dostupnosti rezervnih delova i pristup informacijama o popravci.

Sada je kompanije Apple na francuskom sajtu te kompanije dodala ove ocene za iPhone i MacBook uređaje. U zavisnosti od modela telefona, te ocene varijaju, a najnoviji iPhone 12 i svi njegovi modeli su dobili ocenu šest od deset, dok su iPhone 11 modeli ocenjeni sa 4,5 do 4,6.  

Bolja ocena novijeg modela leži u tome što iPhone 12 možete lakše da rasklopite, dok su i pojedini delovi jeftiniju u odnosu na cenu telefona. Što se tiče MacBook modela, rezultat varira od 5,6 pa sve do ocene sedam, prenosi The Verge. Apple je na svom sajtu objavio i kako su njihovi uređaji dobili te ocene, odnosno kakav je kriterijum ocenjivanja (Poslednja slika u galeriji).

Iako je ovo dobar prvi korak u davanju slobode korisniku, čini se da proizvođači ovih uređaja mogu i da izmanipulišu ovim ocenama, pošto veće ocene mogu da se dobiju ukoliko proizvođač da više informacija o ažuriranju softvera. Tamošnja vlada se nada da će povećati broj popravljenih telefona u narednih pet godina, tako što će koristiti ove ocene kako bi edukovali mušterije i naterali proizvođače da što bolje proizvode izbacuju na tržište.

Sve ovo ima za cilj da se smanji broj bačenih mobilnih telefona, odnosno da se smanji otpad. Kako je ovaj zakon još uvek na svom početku, tek u 2022. godini ćemo videti kako se sve više kompanija vodi ovim sistemom. Možda bi ovakva inijacitiva mogla da se proširi u budućnosti i na druge proizvode, a sve kako bi se sačuvala okolina.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA