DA LI BI TREBALO DA ISKLJUČUJETE RAČUNAR SVAKI DAN: Razlozi za i protiv i koliko utiču na kvalitet rada računara | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI BI TREBALO DA ISKLJUČUJETE RAČUNAR SVAKI DAN: Razlozi za i protiv i koliko utiču na kvalitet rada računara

Otkrijte nam vaše navike, koliko često gasite računar?

 Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Balkouras Nicos

Ukoliko imate naviku da često gasite računar, tako nešto može da naškodi njegovom hardveru, ali i značajno da smanji životni vek komponentama.

Ipak, isto tako računaru može da škodi i činjenica da je stalno uključen. 

Možda će vas zanimati:

Postoje zaista legitimni razlozi da ga držite i uključenim, ali i ugašenim, u nastavku teksta ćemo se osvrnuti na njih.

Naravno, konačna odluka će biti na vama jer sami morate da procenite šta vam najviše odgovara u zavisnosti od toga kako koristite računar.

Da li bi trebalo da isključite računar svako veče

Sve zavisi kako koristite vaš računar i koliko često. Ukoliko je to svaki dan nekoliko puta dnevno, bolje je da ga ostavite uključenim nego da ga ugasite. Proces paljenja računara značajno utiče na njegov hardver svaki put kada ga upalite.

Što mu je potrebno više vremena da se upali, to više nastaju posledice hardvera. Ako računar koristite svega nekoliko sati, jednom dnevno ili manje, onda je praktičnije da ga isključite pre nego što legnete.

Razlozi zašto da ostavite računar uključenim:

 • Duži životni vek vašeg računara - Računar koristi nalet energije svaki put kada se ponovo pokrene. Kao što smo napomenuli, proces paljenja utiče na unutrašnje komponente i polako smanjuje njihov životni vek
 • Dozvoljava redovnija ažuriranja softvera i skeniranje sistema - Idealno vreme da skenirate svoj računar kako bi proverili da li imate viruse ili druge pošasti je upravo tokom noći. I to ne mislimo samo na upotrebu antivirusa, već i na ažuriranje programa i ostalih rutinskih obaveza koje održavaju moć vašeg računara. Ažuriranja nekad zahtevaju da se računar restartuje kako bi bio vidljiv efekat, a to se uglavnom dešava automatski
 • Daljinsko upravljanje - Ukoliko vaš računar koristite kao server, onda mora da bude stalno uključen i
 • Manje ćete vremena potrošiti - Vašem računaru je potrebno vreme da ponovo upali sve programe i podatke ukoliko je pre toga bio potpuno ugašen.

Razlozi da ugasite računar:

 • Račun za struju - Kao što je to slučaj sa svakim električnim uređajem i računari koriste električnu energiju, te ne bi bilo na odmet da ugasite svoj kompjuter pre nego što legnete u krevet, ukoliko želite da smanjite račun za struju, ali ne očekujte da ćete "magično" prepoloviti račun
 • Pregrevanje računara - Kako sledi leto i vrućine, zagrevanje može značajno da utiče na performans vašeg računara, ali i na njegovu dugotrajnost. Veoma je važno i da vodite računa o sistemu hlađenja i da održavate vaš računar čistim. Sve unutrašnje komponente imaju ograničen životni ciklus, a vi možete da ga produžite tako što ostavite kompjuter da se odmara, odnosno ga ugasite i
 • Tišina - Računari znaju da budu bučni, ventilatori rade non-stop, a nekada ostane uključen i zvuk pa notifikacije znaju da prekinu miran san.

Poželjno je da se pripremite za leto, a mi smo već napravili detaljno upustvo "kako sprečiti pregrevanje računara". U nastavku možete da glasate u našoj anketi, kako bi imali u uvid kakve navike imaju naši čitaoci.

Anketa

Koliko često gasite vaš računar?

 • Gasim ga svaku noć pred spavanje.

  62.65% (255)

 • Znam da ga držim i upaljenim i ugašenim, sve zavisi koliko ga koristim

  18.67% (76)

 • Držim ga stalno uključenim.

  15.97% (65)

 • Na svaka dva dana gasim računar.

  2.7% (11)

Koliko često gasite vaš računar?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Admin

Moj savet vam je da na dnevnom nivou računar ide u "stand by" režim, a jednom nedeljno (ili jednom u dve nedelje) treba uraditi shut down ili restart. Prosto, tako najoptimalnije radi. Ako imate naviku da radite shut down ili restart svake nedelje, onda treba podesiti Windows da tada radi instalacije ažuriranja (za MacOS je bolje pustiti ga da sam instalira tokom noći). Nešto sam merio i jednako dobre performanse, kada se ovako radi ostvaruju i Windows i MacOS mašine.

Axe

Ne gasim ga vec duze vreme, majnuje se kripto :)

N

Ja ga drzim upaljenim ceo da a kad legnem ugasim ga.