RESTARTUJETE TELEFON SVAKI DAN: Banalna stvar koja će rešiti najčešće probleme | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RESTARTUJETE TELEFON SVAKI DAN: Banalna stvar koja će rešiti najčešće probleme

Nekad je puko isključivanje i uključivanje telefona odmah potom i najefikasnije rešenje za najveći broj smartfon problema, ali ne samo zbog toga…

 Restartujte telefon svaki dan Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Znate onu situaciju kad nešto na kompjuteru krene po zlu, pa vas neko kome verujete da zna kako da vam pomogne posavetuje da ga isključite i uključite?

Upravo takva banalna preporuka može biti od pomoći ne samo za sve tehničke uređaje, nego i za Android pametne telefone.

Možda će vas zanimati

Greške se dešavaju čak i najboljim telefonima, jer Android je takav - vremenom zaista može da se uspori sam od sebe i bez posebnog razloga.

U situacijama kad problem nije očigledan pravo rešenje je gašenje aplikacija i restartovanje telefona.

I ne, ne mislimo ovde na hardverski reset i na brisanje podataka, da ne bude zabune, nego na puko pokretanje operativnog sistema uređaja iznova, znate ono -isključeno, uključeno.

Najčešći znak da je telefon na neki način preopterećen jeste neuobičajeno kašnjenje prilikom odziva na komande, piše Android Central. Recimo, pritisnete dugme za utišavanje zvuka, a ono reaguje posle par sekundi. Takođe, ekran može da pošašavi ili da se aplikacije učitavaju sporo. U tim situacijama ne mora da znači da je problem hardver ili nešto veliko. Jednostavno - Android je zabagovao, da se tako izrazimo i pokretanje iznova će u najvećem broju slučajeva rešiti stvar.

Sve više aplikacija non-stop želi da radi u pozadini i to može da pravi problem. Neke aplikacije ne rade najbolje na svim verzijama operativnog sistema, a neke čak rade bolje na određenim brendovima telefona i to sve zajedno može da izazove povremene probleme, koji se lako reše restartovanjem uređaja.

Možda će vas zanimati

Neke aplikacije su takve da koriste memorijske resurse dok god ih ima i tu se misli na radnu RAM memoriju pre svega. Takve aplikacije proizvode tzv. memory leak problem, koji se rešava dnevnim restartovanjem telefona i praktično otimanjem zauzetog dela RAM i druge memorije od takvih aplikacija. Pravo rešenje za ovaj problem jeste to da aplikacija bude popravljena tj. da je programer ažurira, ali do tada je restart telefona jednom dnevno sasvim prihvatljiva alternativa.

Kad se telefon isključi, pa uključi sve što radi u pozadini se primorava da krene ispočetka, a to ne uključuje samo sistemske procese, nego i aplikacije sa dozvolom da rade non-stop u pozadini. Ovde se ne misli ni na jednu posebnu aplikaciju niti brendu telefona, nego na situaciju, koja je realan i za mnogo korisnika svakodnevan Android problem.

Restartovanjem se osvežava i relocira tj. premešta VRAM memorija koju koristi GPU tj. grafička jedinica čipseta, a dolazi i do ponovnog pokretanja komunikacionih servisa, kao i rasterećenja hardverskih resursa telefona.

Zbog svega ovoga par minuta dnevno za restart će biti dobra terapija za bolji rad mnogih Android telefona.

U svakom slučaju je dobar savet svima da u novoj godini pročiste svoj telefon od nepotrebnih aplikacija, ali i da provere koje aplikacije imaju dozvolu za rad u pozadini i da ih isključe svim aplikacijama koje nužno ne moraju da budu non-stop aktivne.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 13

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alex

Ja sam moj P30 Pro resetovao jednom godišnje, a imao sam 100 aplikacija u njemu

Bojan

Da, dobra preporuka! Ali, to morate da radite, samo ako imate, telefone poput Zaomi. Ako imate solidan telefon, recimo Samsung, onda mozete jednom nedeljno.

Fale

Ko je lud da resetuje uredjaj svaki dan, restart moze.