HUAWEI ZAOBILAZI AMERIČKE SANKCIJE: Srećom postoje alternative koje se mogu itekako koristiti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HUAWEI ZAOBILAZI AMERIČKE SANKCIJE: Srećom postoje alternative koje se mogu itekako koristiti

Jedna od sankcija koje su najviše pogodile mobilno poslovanje kompanije Huawei su one koje ograničavaju korišćenje tehnologije razvijene u Americi. Huawei zbog toga više ne može da pravi svoje Kirin čipsetove koji se baziraju na ARM arhitekturi.

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Laura Ockel, SmartLife / riscv.org

Huawei je davno shvatio da je borba sa američkom administracijom uzaludna, pa su se okrenuli ka pronalaženju alternativa za sve tehnologije koje su zabranjene sankcijama. ARM arhitektura sprečava Huawei da pravi svoje Kirin čipsetove, jer se baziraju na najšire rasprostranjenoj tehnologiji mobilnih procesora, pa su u potrazi za alternativom inženjeri okrenuli open-source RISC-V arhitekturi.

ARM i x86

Da biste razumeli o čemu se radi, moramo prvo objasniti razliku između ARM i x86 arhitekture. Intel je sedamdesetih godina razvio x86 arhitekturu, koja je kasnije evoluirala u x64, dok je ARM arhitektura razvijena krajem osamdesetih godina prošlog veka. Glavna razlika između x86 i ARM arhitektura se ogleda u tome što x86/x64 koriste kompleksni set instrukcija (CISC) sa velikim brojem naprednih funkcija, dok ARM koristi smanjeni set instrukcija (RISC) sa ograničenim brojem instrukcija.

 Intel procesor
Intel procesor
Izvor: SmartLife / Unsplash / Niek Doup

Možda će vas zanimati

U suštini RISC arhitektura ima jednostavne instrukcije koje se mogu izvršiti u jednom taktu procesora (ciklusu). Ovo znači da kompleksni zadaci često zahtevaju izvršavanje više instrukcija. Nasuprot RISC principima rada, CISC arhitektura omogućava obavljanje više kompleksnih zadataka po jednom taktu (ciklusu) procesora. RISC arhitektura zahteva više ciklusa za završetak kompleksnih zadataka, ali u pogledu potrošnje, ova arhitektura je efikasnija od CISC, što je čini idealnom za korišćenje u mobilnim uređajima.

Šta je RISC-V?

RISC-V je predstavljen 2010. godine i podržava 32, 64 i 128-bitne CPU-ove. Ova tehnologija koristi CPU arhitekturu koja se bazira na load-store topologiji. Ovo znači da CPU ne može da radi direktno sa podacima u memoriji, već se oni prebacuju iz memorije u interne registre CPU, pre nego što se podaci obrađuju. Zbog load-store tehnologije RISC-V arhitektura je sporija od CISC pandana, ali njena jednostavnost omogućava mnogo jednostavniji dizajn hardvera, a samim tim i manje dimenzije.

 Huawei HiSilicon Kirin čip
Huawei HiSilicon Kirin čip
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Iako u suštini koriste veoma slične tehnologije za funkcionisanje, ARM i RISC-V se razlikuju pre svega po licencama. Dok je RISC-V tehnologija otvorenog koda, ARM je vlasništvo kompanije koja ju je razvila i samim tim se njeno korišćenje plaća.

RISC-V je arhitektura koja ima otvoreni standard i koristi RISC principe funkcionisanja, sa manje instrukcija u poređenju sa CISC arhitekturom

Pored licenciranja treba napomenuti i da je RISC-V relativno nova platforma, koja zbog toga nema veliku podršku kada su u pitanju softver i okruženja za programirane. Sa druge strane iza ARM je ogromna zajednica, struktura za podršku i biblioteke koje dizajnerima i programerima olakšavaju život.

Huawei telefoni sa RISC-V arhitekturom?

Ukoliko jedan od velikih igrača kao što je Huawei pređe na RISC-V arhitekturu, to znači da se investira u razvoj, da raste zajednica i podrška koja je preko potrebna za dalji napredak nove arhitekture. Huawei je otišao korak dalje i predstavio svoju prvu ploču baziranu na RISC-V arhitekturi i dao je razvojnim timovima koji razvijaju Harmony OS i ekosistem aplikacija oko njega.

Možda će vas zanimati

Novi Huawei glavni kontrolerski čip se zove Hi3861 i čini srce sistema. Pored njega, tu su i kontroler za serijski, kao i USB-C port. Nova ploča sa Hi3861 čipom je namenjena pre svega IoT tržištu, što omogućava HiSilicon razvojnom timu da unapređuje svoju platformu i da je prilagodi za pametne telefone, tablete, nosive uređaje i PC-jeve.

Za sada Hiawei nije zvanično potvrdio da će koristiti RISC-V umesto ARM arhitekture za svoje pametne telefone, ali prelazak na alternativu otvorenog koda ima itekako smisla za Huawei, kompaniju čije su ruke svezane američkim sankcijama. U suštini RISC-V će, u odnosu na ARM samo doneti prednosti i manju cenu koštanja, a ako ekosistem krene da se razvija ARM bi mogao ozbiljno da bude ugrožen u budućnosti, jer je jedina prednost koju sada ima masovno korišćenje svoje skupe tehnologije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tommy Gavin

Puna podrška Huawei-ju. Sad se vidi koliko je šteta što nije uspio i Ubuntu na mobilnim uređajima, jer je apsolutno potrebno više različitih tehnologija, kako hardvera tako i softvera, kako bi se onemogućio svjetski policajac broj 1 u nametanju vlastitih političkih i drugih stavova.

Drndoid Nikad Više!

Huawei tone na tržištu. Nebitno je kakve procesore, memoriju i ostalo ugrađuju u aparate. To je bitno samo ložanama koji u kafiću mere čiji je bolji. Korisnici postepeno odustaju od Huawei iz istog razloga zbog kog je i Windows Phone posustao. Manje aplikacija, alternativne varijante ne funkcionišu na način na koji su korisnici navikli. Pre neki dan je moja majka otišla da obnovi ugovor kod operatera. Htela je da zameni svoj Huawei star dve godine novim uređajem. Njoj treba, pored poziva i SMS, da pogleda aplikaciju banke, Viber i vesti. To je sve. Prodavac joj je objasnio da ne uzima novi aparat, jer joj aplikacija za banku neće raditi, tako da je do daljnjeg ostavila stari aparat. Za sad joj na starom Huawei (koji ima pravo na Google servise) funkcioniše aplikacija banke, ali već sada gledamo čime ćemo ga zameniti. Na žalost, to neće biti Huawei. Krivo mi je za Huawei, to je bio jedini kršdroid u koji sam mogao da se zakunem i da ga preporučim kad me neko pita šta da kupi a nema para za iPhone.

Gagi990

@Drndoid Nikad Više! Kako nece raditi kada rade? Jos vecina aplikacija od banki su u storu, pri tome aurora store resi sve. Ne razumijes nesto a to bez Googla je bolje jer I Apple je bez googla, a ljudi ako razmisljaju kao ti jesu oni koji se boje promena. Koristio Huawei i sada imam jeftiniji model kao sekundarni telefon i telefon kida. Koristim trenutno drugi samo jer firma trazi taj precizno model za posle ni uredjaj. Telefon bez googla je bolji, sigurniji, manje vuce baterija, Kirin 9000 je u klasi SD888, a bolji od Exynosa 2100.A to je cip iz prosle godine, a zamisli tek novi. Druga stvar dizajn i izrada na strani Huaweia, druga stvar ne moze se bez googla a zasto? Sve mozes koristiti osim YouTube, tu instaliras YouTube vanced i milina, licno koristim vanced vec 3 godine I pre sankcija.