BRITANSKA VLADA BLOKIRA KUPOVINU ARM-a: Ipak moramo još nešto da proverimo | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BRITANSKA VLADA BLOKIRA KUPOVINU ARM-a: Ipak moramo još nešto da proverimo

Akvizicija britanskog ARM-a od strane američke kompanije NVIDIA ne ide baš onako kako su se nadali jedni i drugi. Britanska vlada je zaustavila proces dok podrobno ne ispita koje su prave namere američke kompanije.

  Izvor: SmartLife / NVIDIA, SmartLife / ARM

Krajem prošle godine NVIDIA je objavila da je dogovorena akvizicija britanske kompanije ARM za 33,5 milijardi dolara. Međutim, britanski sekretar zadužen za digitalno poslovanje, kulturu, medije i sport, Oliver Džejms Dauden je objavio da se brine za nacionalnu bezbednost, te da će se kupovina stopirati dok se ne proveri koje će biti implikacije procesa akvizicije.

 Nvidia logo
Nvidia logo
Izvor: SmartLife / NVIDIA

Iako je do juče sve bilo u redu, nekome se upalila crvena lampica i pomenuti sekretar je izdao obaveštenje o intervenciji. Ovakva intervencija je moguća po zakonu, ukoliko postoji sumnja da će dva ili više preduzeća prestati da postoje nakon akvizicije, ili ukoliko se utvrdi da će kompanija koja kupuje potpuno asimilovati kupljenu kompaniju u svoje poslovanje, tako da ona prestane da bude prepoznatljiva.

Možda će vas zanimati

Kupovina će se stopirati dok se ne provere implikacije akvizicije

U ovom slučaju, britanska vlada se brine da će kupovinom ARM-a NVIDIA u nekom trenutku zatvoriti ovu kompaniju ili je potpuno integrisati sa svojim poslovanjem, tako da ona prestane da postoji. Iako su predstavnici američke kompanije NVIDIA prethodno izjavili da će zadržati predstavništvo ARM-a u Kembridžu, ARM brend, i da ova akvizicija neće uticati na postojeći model otvorenog licenciranja koje ARM nudi i koji omogućava neutralnost kupaca, ovo izgleda nije zvučalo dovoljno uverljivo nekome u vladi Ujedinjenog kraljevstva.

Jako je interesantno da vlada Tereze Mej nije imala nikakvih problema da 2016. godine proda ARM japanskom SoftBank konglomeratu za 40 milijardi dolara od kojeg NVIDIA otkupljuje ARM za 21,5 milijardi dolara u deonicama i 12 milijardi dolara u kešu.

Možda će vas zanimati

Oliver Dauden je izjavio da je trenutno aktivna prva faza istrage, koja će odrediti da li će biti potrebna druga faza, koja bi za ishod mogla da ima blokiranje prodaje.

Pored podignutih obrva u britanskoj vladi, ni Kina ne gleda blagonaklono na prodaju ARM-a američkoj kompaniji, posebno u svetlu najnovijih dešavanja i sankcija američke vlade kineskim kompanijama. Na ovaj način, Amerika bi imala veliku koncentraciju tehnološki moćnih kompanija u svom vlasništvu od kojih zavisi dobar deo poznate tehnologije, što Kina nikako ne želi.

 NVIDIA GPU
NVIDIA GPU
Izvor: SmartLife / NVIDIA

Kako su poluprovodnici postali sve bitnija stvar na globalnom tržištu, što je posebno dobilo na značaju usred pandemije korona virusa, trgovinski rat između Amerike i Kine i nedostatak čipova na globalnom planu su dodatno zategli odnose i podigli tenzije između svetskih velesila.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA