GOOGLE PIXEL 6 TELEFONI: Potpuno drugačija filozofija preti konkurentima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE PIXEL 6 TELEFONI: Potpuno drugačija filozofija preti konkurentima

Google je najavio svoje Pixel 6 i Pixel 6 Pro telefone, ali umesto detaljnih specifikacija, fokus je ovoga puta bio na novom Google Tensor čipsetu koji je nazvan po Tensor jedinicama (TPU) koje Google koristi u svojim data centrima.

 Google Pixel 6 Pro i Google Pixel 6.jpeg Izvor: SmartLife / Google

Tensor čipset se sastoji od različitih čipova: CPU, GPU, 5G modema, mobilnog TPU za AI poslove i Titan M2 čipa za bezbednost. Za sada Google nije objavio nikakve informacije o CPU, GPU i 5G modemu.

Jesen

Možda će vas zanimati

Google Pixel 6 telefone očekujemo na jesen i deluju kao da će u svim sferama biti konkurentni najvećim igračima na tržištu. Kada je dizajn u pitanju, ove godine Google se odlučio na stakleni sendvič, sa aluminijumskim ramom, premijum izgled koji sve češće viđamo kod najskupljih modela.

 Google Pixel 6 i Pixel 6 Pro
Google Pixel 6 i Pixel 6 Pro
Izvor: SmartLife / Google

Ovakav dizajn prati i premijum cena, pa ne treba očekivati da Pixel 6 bude cenovno pristupačan telefon, već model koji će i cenom biti sličan konkurentima kao što su iPhone 12 i Samsung Galaxy S21, a to znači lepo preko 1000 evra.

Ono što znamo

Pixel 6 Pro će biti opremljen blago zakrivljenim velikim 6,7-inčnim QHD+ ekranom i osvežavanjem od 120 Hz. Aluminijumski okvir je ispoliran kao ogledalo, i uklapa se u potpuno sjajni izgled nove Pixel serije, što nagoveštava da će se otisci prstiju zadržavati i kada samo pomislite na njih.

Na zadnjoj strani Pixel 6 Pro ima tri kamere: novu glavnu kameru, širokougaoni senzor i 4x telefoto kameru, ali ćemo za detalje morati da sačekamo još malo. Za sada Google navodi samo da novi glavni senzor ima mogućnost upijanja 150% više svetla, što je impresivno s obzirom na to da znamo da je glavna kamera kod Pixel 5 telefona bila odlična. Kućište kamera je impozantnih dimenzija na zadnjoj strani i neverovatno podseća na dizajn starijih modela TCL telefona, koji su imali slično rešenje. Posle ogromnog kućišta na Xiaomi Mi 11 Ultra, izgleda da je velika „grba“ sa kamerama na leđima telefona nešto što ćemo sve češće viđati.

Običan Pixel 6 će biti nešto manjim dimenzijama, sa 6,4-inčnim FHD+ ekranom sa osvežavanjem od 90 Hz, sa ravnim ivicama i mat okvirima. Dodatna razlika između Pro i obične verzije bi trebala da bude i količina memorije, a oba telefona će imati isti Tensor čipset, Titan M2 bezbednosni čip i senzor otiska prsta smešten ispod ekrana. Google navodi i da će se dva telefona razlikovati i po bojama.

Bekstvo iz Qualcomm kandži

Nakon što je Apple rešio da se odvoji od jednog od najvećeg proizvođača čipova na svetu – kompanije Qualcomm, Google je krenuo istim smerom. Qualcomm trenutno ima slabašnu konkurenciju u vidu Samsung, MediaTek i Huawei čipsetova. Sa druge strane Tensor nije isto što i Apple A serija čipova, pa ih ne treba mešati. Tensor je Soc (System on Chip) rešenje koje sadrži različite komponente koje je Google dizajnirao i licencirao od drugih.

Možda će vas zanimati

Kao što smo napomenuli, Google za sada nije otkrio ko je napravio CPU, GPU, kao ni njihove performanse i potrošnju, iako se prema šturim izjavama razvojnog tima ne očekuje ništa manje od vodećeg rešenja na tržištu. U informacijama na Google blogu, ova kompanija svesno skreće pažnju sa gigaherca i gigabajta, da bi se fokusirala na mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, oblasti u kojima Google ima veliku prednost.

 Google Tensor čipset
Google Tensor čipset
Izvor: SmartLife / Google

Sa fokusom na komponente pored CPU, GPU i RAM-a, Google govori i o bitnim čipovima koji utiču na rad i svakodnevno korišćenje telefona poput baterije, kvaliteta mreže i slično. Google takođe navodi da su novi čipovi u Tensor čipsetu ključni delovi mnogih stvari koje Pixel telefoni mogu da rade, ne kao nezavisno AI jezgro kao npr. kod Apple telefona.

Specijalizacija različitih elemenata

Google je u razvoj svog čipseta ušao sa idejom diferencijacije i specijalizacije zasebnih elemenata čipseta, kako bi svaki od njih imao posebne zadatke i obavljao ih na specifičan način. Ovako je moguće dobiti veći skok u performansama nego prostim povećanjem frekvencije dobro poznatih komponenata, što se pokazalo kao spor način napredovanja.

TPU unutar Tensor čipseta je najbitniji deo novih telefona, jer se njihova snaga ogleda u mašinskom učenju koje utiče na kvalitet fotografija i video snimaka. Izgleda da će TPU biti komponenta sa kojom Google želi da ostvari prednost u odnosu na konkurente. Kod slika ovo znači da će telefon automatski slikati po nekoliko fotografija, a onda će se TPU fokusirati na bitne elemente poput lica, kako bi se odabrala fotografija koja je najoštrija, a onda kombinovala sa širokougaonom, da bi se dobio najbolji kvalitet fotografije. Slična tehnika se koristi i kod video snimaka, pa TPU obrađuje svaki frejm u realnom vremenu, kako bi kvalitet video snimaka bio podjednako dobar, a Google je to pokazao na 4K video snimku u 30 fps.

Google Pixel 6 Tensor čipset
Izvor: YouTube / Marques Brownlee

Naravno TPU će se koristiti i za druge oblasti u kojima su mašinsko učenje i veštačka inteligencija jako dobri, poput prevođenja teksta i automatskog prebacivanja glasa u tekst u realnom vremenu. Pored TPU, Titan M2 bezbednosni čip dodaje nekoliko nivoa hardverske bezbednosti na svoje telefona, dok će Tensor čip imati i poseban procesor koji će se baviti procesima male potrošnje poput ambijentalne svetline.

Možda će vas zanimati

Rasterećivanje CPU-a

Razdvajanje različitih zadataka na različite čipove znači i rasterećivanje glavnih jezgara i omogućavanje da se performanse fokusiraju na bitne stvari. O bateriji Google nije pričao mnogo više od izjave da računaju na jedan dan autonomije, što je u skladu sa prethodnim Pixel telefonima.

 Google Pixel 6
Google Pixel 6
Izvor: SmartLife / Google

Tržišni udeo

Ono što mora da se promeni sa Pixel 6 telefonima je tržišni udeo Google. Pixel telefoni su ograničeni samo na nekoliko tržišta (ne i Srbija) od kojih je SAD najveće, a i tamo imaju marginalni udeo koji se kreće oko 3%. Plan je da se to promeni sa Pixel 6 serijom i sa nešto agresivnijim marketingom koji bi trebao da pokaže rezultate u prazničnoj sezoni pred kraj godine.

 Google Pixel 6 serija
Google Pixel 6 serija
Izvor: SmartLife / Google

Da li će Pixel 6 modeli biti dovoljno dobri da osvoje srce većeg broja korisnika širom sveta ostaje nam da vidimo za koji mesec, ali se čini da je Google diverzifikacija korak u pravom smeru i pravo osveženje na tržištu pametnih telefona.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Next

Kasno. Pixel linija je predugo na tržištu i ljudi već imaju formiran stav prema njoj. Sada je kasno vaditi se.