ONI SU NAS NAJVIŠE RAZOČARALI U PRETHODNOJ GODINI: Nekima se slepo verovalo, a od nekih ništa nismo ni očekivali! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ONI SU NAS NAJVIŠE RAZOČARALI U PRETHODNOJ GODINI: Nekima se slepo verovalo, a od nekih ništa nismo ni očekivali!

Šta je vas najviše razočaralo u 2020. godini iz sveta tehnologije?

  Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen / Netflix Is A Joke

Izlišno je govoriti o tome koliko je 2020. godina bila loša za sve nas, ipak i ona je prošla i verovatno ćemo još dugo pričati o njoj.

Šta je to ta sporna godina donela kada je u pitanju svet tehnologije, mnogo toga nas je oduševilo, ali isto tako je bilo stvari koje su nas iznervirale.

Možda će vas zanimati:

Kako smo jedan period bili zatvoreni u svojim kućama, upravo su nas te tehnologije "održavale u životu", to jest, one su nam pomogle da ostanemo sabrani u teškim vremenima. Kako to obično biva, na kraju godine se sumiraju utisci, te se biraju najbolje i najgore stvari. Ovaj tekst je posvećen ovim lošijim stvarima koji će za naredne godite služiti za nauk!

PlayStation 5, Xbox Series X i grafičke karte RTX

Često se može među gejmerima voditi rat koji sistem je bolji za igranje, ali ono što je zajedničko za sve njih je da su nebrojano puta izvisili. Kako je pandemija koronavirusa uticala na to da se skrate zalihe i proizvodnja računarskih komponenti, konzola i još mnogo toga, brojni potencijalni kupci su neretko ostajali bez mogućnosti da kupe iste.

Fijasko je krenuo sa grafičkim kartama RTX 3090 i RTX 3080 koje uopšte nisu jeftine (RTX 3090 košta 499 evra, dok je RTX 3080 699 evra). Iako sumanute cene nisu zaustavile PC igrače da ih što pre nabave, ali zato jeste nestašica istih. Kompanija nVidia je potvrdila da će nestašica grafičkih karti trajati i u narednom periodu, dok za to vreme njihov najveći rival, AMD likuje preko društvenih mreža.

Da nije samo PC zajednica izvukla deblji kraj najbolje pokazuje debakl kompanija Microsoft i Sony. Stigla je najnovija generacija konzola, PlayStation 5 i Xbox Series X su veoma brzo postale najtraženije stavke za sve praznične poklone. Ipak, debi ovih konzola je obeležio veliki broj prevara, skandala, pljački, lažnih oglasa i raznih malverzacija. Takvi internet oglasi nisu zaobišli ni Srbiju, ni kompanija Amazon nije ostala imuna na prevare, te su pojedine mušterije umesto PS5 konzole dobile hranu za mačke

Kolika je bila nestašica, ali i potražnja, najbolje svedoči snimak u kom su se dve devojke potukle za PlayStation 5! Poražavajuće da Microsoft i Sony ništa nisu uradili kako bi sprečili masovnu kupovinu njihovih konzola koje su se potom našle na oglasima po tri puta većoj ceni, ukoliko ih je neko i kupio, sasvim moguće da je dobio betonski blok!

Društvene mreže

Izlaskom dokumentarnog filma The Social Dilemma podignuta je svest o tome šta društvene mreže rade sa ličnim podacima svojih korisnika. To nije sprečavalo mega korporacije da i dalje nastave da profitiraju na takav način. Američki Kongres je čisto radi reda ispitao nekoliko puta u ovoj godini šta Zukerberg, Dorsi, Bezos, Pikai i mnogi drugi rade sa privatnošću korisnika, te se na YouTube platformi mogu naći  brojne kompilacije koje ismevaju ovaj sud i njegove "osuđenike".

Mi smo u ovoj godini na više načina pokušali da ukažemo na značaj privatnih podataka, kao i zaštite istih, kroz razne savete, vesti, informacije i mnogo toga drugog. Da stvar bude još gora, te društvene mreže su u više navrata kažnjivane, ali te novčane kazne su bile mizerne, bukvalno samo delić njihovog bogatstva. Razvijanjem veštačke inteligencije i mašinskog učenja stičemo utisak da će društvene mreže biti još pohlepnije, te da nam tek predstoji prava slika onogo što su one radile svih ovih godina. Treba i spomenuti sve više lažnih informacija i vesti koje su se pojavljivale na društvenim mrežama, ali i to kako se se one ophodile prema istim!

A gde je punjač?

Kompanija Apple je još jednom negativno šokirala industriju mobilnih telefona, ovog puta su izbacili slušalice i punjač iz paketa iPhone 12 telefona. Glavni razlozi za to kako ističu iz te kompanije su očuvanje prirode i to što korisnici imaju veliki broj punjača?! Ubrzo su konkurentske kompanije počele da se rugaju ovakvoj odluci kompanije Apple, a kako stvari stoje, upravo će to biti trend u narednoj godini, te tako možemo videti da će već pojedini Android telefoni dolaziti bez punjača i slušalica, počev od kompanije Xiaomi! Recite nam šta vi mislite o ovoj temi i glasajte u našoj anketi!

Anketa

Da li uz telefon treba da se dobijaju slušalice i punjač?

  • DA! To je osnovna stvar svakog telefona.

    94.88% (852)

  • NE! Imamo dovoljno punjača i slušalica, ovako se čuva okolina.

    5.12% (46)

Da li uz telefon treba da se dobijaju slušalice i punjač?

Rezultati

Quibi

Jedan od najvećih promašajeva u ovoj godini je aplikacija Quibi! Ta američka platforma za strimovanje kratkih serija i filmova na mobilnim telefonima svoju propast može pripisati koronavirusu. Iako bi pomislili da će striming platforma biti uspešna u doba karantina, malo ko je hteo da gleda na svojim telefonima sadržaje od 10 minuta, a tek da plaća za iste. Quibi je bio limitiran samo za američko tržište, te sa svega nešto od milion korisnika je ubrzo postao istorija, kada uzmete u obzir da Disney+ koji ima 50 miliona i Netflix striming platformom koja ima preko 180 miliona korisnika, shvatate zašto se isti veoma brzo ugasio, posle samo šest meseci!

Google Photos

Kompanija Google je u novembru objavila da će početi da naplaćuje usluge aplikacije Google Photos. Ovakva odluka nas je poprilično razočarala jer će zaista neke od sjajnih usluga biti dostupne samo korisnicima Google One servisa. Ipak, iz te kompanije ističu da će korisnici i dalje moći da čuvaju svoje fotografije nastale u periodu od pre tri godina, ali da iste neće moći da otpreme ukoliko su visokog kvaliteta. Očekuje se da Google predstavi plaćanje članiranine na mesečnom nivou ili u sklopu paketa na više meseci ili godinu dana.

Cyberpunk 2077

Za kraj smo ostavili možda i najinteresantniju stavku, u pitanju je video igra Cyberpunk 2077! Ideja za ovu igru je nastala pre osam godina, iako njen razvoj nije počeo iste godine, za to je kriv The Witcher 3: Wild Hunt, kompanija CD Projekt Red je imala dovoljno vremena da korisnicima dostavi igriv naslov. Umesto toga, vlasnici PlayStation 4 i Xbox One konzola su dobili "Frankenštajnovo čudovište" prepuno bagova, gličova i tehničkih problema. PC zajednica je nešto bolje prošla, ali i u izdanju za računare su se mogle naći greške koje su bile neprihvatljive za jednu AAA video igru!

Sve to nije sprečilo Cyberpunk 2077 da se odlično proda, ali sve laži i obmane CD Projekt Red studija su stigle na naplatu kada su njihovi investitori podneli tužbu iz tih razloga! Skandalozan izlazak ove igre je nateralo kompanije Sony i Microsoft da istu povuku iz svojih online prodavnica. Ni razna izvinjenja CD Projekt Red studija nisu pomogla ovom studiju da "spere ljagu sa svog imena". Zaista neverovatno da su obmanama i lažima za svega nekoliko dana srušili reputaciju dobrog izdavača koji ceni svoje korisnike! Cyberpunk 2077 će svim ljubiteljima video igara služiti za nauk da ništa više ne dižu u nebesa, pošto je hajp za ovu igru bio ogromana, da je prosto bilo nemoguće ga ispuniti. Makar je CD Projekt Red sebi olakšao to preopterećenje izazvano tim hajpom, tako što je sebi pucao u nogu.

Šta je vas najviše razočaralo u 2020. godini iz sveta tehnologije?

Još jedna stvar za kraj!

Glasajte za Telefon 2020. godine!

Anketa

Izbor za Telefon godine 2020:

  • Xiaomi Mi 10T Pro 5G

    26.56% (51)

  • Samsung Galaxy Note20 Ultra

    18.75% (36)

  • Apple iPhone 12 Pro Max

    15.1% (29)

  • Huawei P40 Pro

    14.58% (28)

  • Nijedan ne zaslužuje tu titulu.

    4.17% (8)

  • Neki drugi.

    3.65% (7)

  • Motorola RAZR 5G

    3.13% (6)

  • Realme 7 Pro

    3.13% (6)

  • ASUS ROG Phone III

    2.6% (5)

  • HONOR 9X Pro

    2.08% (4)

  • Wiko View5 Pro

    2.08% (4)

  • ZTE Nubia RedMagic 5S

    1.56% (3)

  • LG Velvet

    1.04% (2)

  • OnePlus 8T Pro

    1.04% (2)

  • TCL T10 Pro

    0.52% (1)

Izbor za Telefon godine 2020:

Rezultati

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA