AMERIKANCI TVRDE - KINA PREUZIMA TSMC: Hoćemo li stvarno doživeti kataklizmičan scenario i III svetski rat zbog čipova? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AMERIKANCI TVRDE - KINA PREUZIMA TSMC: Hoćemo li stvarno doživeti kataklizmičan scenario i III svetski rat zbog čipova?

Prilično oštar i rekli bismo krajnje neoprezan izbor sagovornika Fox News mreže stavlja na sto stvari o kojima mnogi nisu ni razmišljali - kinesku invaziju na najveću fabriku čipova i potencijalni Treći svetski rat!

 TSMC poluprovodnici i čipsetovi proizvodnja 1.jpg Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Gotovo sve moderne kompanije koje proizvode mobilne telefone, kompjutere, gedžete i bilo šta što u sebi sadrži iole komplikovaniji čipset zavisi isključivo od jedne kompanije sa Tajvana.

Osim tog problema, postoji još jedan - to su istovremeno i najveće kompanije na svetu bez čijih uređaja bi svet gotovo stao, makar u smislu u kakvom ga danas znamo.

Možda će vas zanimati

Iza kompanija kakve su Apple, AMD, Intel, nVidia, ARM, MediaTek, Qualcomm, pa i svih sličnih kompanija koje koriste njihove delove ili komponente (Samsung, Huawei, Nokia, HONOR, Sony, HiSense…) stoji istip proizvođač čipova i poluprovodnika - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company LTD, u narodu poznatiji kao TSMC.

Već prolazimo kroz najveću krizu dostupnosti i proizvodnje čipova od kada se oni proizvode i mada se tom problemu kraj nazire tek od 2023. godine svet bi mogao vrlo brzo da zadesi novi - Kina bi mogla da preuzme kontrolu nad ovom tajvanskom kompanijom.

Iako se o ovome nije razmišljalo, makar ne naglas, američka mreža Fox News tvrdi da ima pouzdane izvore, koji tvrde da se Kina sprema upravo na to - da preuzme TSMC i stavi ga pod svoju kontrolu. I dok Fox News (očekivano) ne navodi svoje izvore, ova mreža tvrdi da o istom već neko vreme razmišljaju “mnogobrojni svetski eksperti“, bez obzira na činjenicu što bi preuzimanju TSMC-a morao da prethodi čitav niz promena, koje bi dovele do krupnih geopolitičkih razdora, kako na samom tlu Kine, tako i globalno.

Ugroženi i automobili

Nije samo smartfon i PC industrija ugrožena - nedostatak čipova pogađa i auto industriju. Proizvodi se manje tradicionalnih i posebno pametnih, električnih automobila, koji se umnogome oslanjaju na različite vrste čipova TSMC i drugih kompanija širom sveta.

Fox News ne propušta nijednu priliku da Kinu jasno okarakteriše represivnim komunističkim režimom, a tvrde da bi preuzimanje TSMC-a toj ekonomski nepobitno važnoj svetskoj sili dalo prednost nad svim zemljama, posebno SAD, kao i da bi dovelo do potpuno drugih pregovaračkih pozicija Kine i Amerike u sve žešćem ekonomsko-industrijskom hladnom ratu.

Izveštaj Fox News mreže podržao je Majkl Mekkou, član Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, koji je izjavio: "Ako Komunističkoj partiji Kine date kontrolu nad velikim delovima industrije poluprovodnika, ona će imati značajnu prevagu nad svojim trgovinskim partnerima, i koristiće je kao svoju nadmoć. U prošlosti su Kinezi jasno pokazali da kada imaju snagu, oni je i koriste".

Komentarišući ovu izjavu i moguću situaciju koju konstruiše Fox News, direktor konsultantske kompanije Baron, Džeremi Ferčgot na sličan način opisao je moguću situaciju: "Količina uticaja koju bi Kina dobila nad globalnom i ekonomijama drugih zemalja preuzimanjem Tajvana zbog [njegove] kritične uloge u lancima snabdevanja poluprovodnicima bi joj zapravo bila najveći adut". Ipak, Ferčgot ide nekoliko koraka dalje i prilično neoprezno naglašava da bi bilo koja vrsta poremećaja u lancu snabdevanja poluprovodnicima "ovekovečena kineskim preuzimanjem Tajvana mogla da dovede do rata".

Džeremi Ferčgot zaključuje da "kineska ekonomija zavisi od ekonomskih odnosa s njenim partnerima i onima koji joj to nisu. Ali, zavisnost Amerike od Kine u pogledu raznih kritičnih dobara daje Kini nešto slično pravu veta na određene spoljnopolitičke odluke".

Tokom 2020. godine čak 63% svih čipova globalno dolazilo je sa Tajvana i samo 12% iz SAD, dok je kina proizvela 16%

Kako navodi Fox News, američki stručnjaci navodno “ne spavaju noćima zbog činjenice da preko 90% najmoćnijih čipova na svetu proizvodi TSMC, kojem Kina preti preuzimanjem“. Čak i hipotetičko ujedinjenje Tajvana sa matičnom Kinom prestravljuje američke političare i zvaničnike, koji čak vide mogućnost da Kina krene u Treći svetski rat kako bi se obračunala sa konkurentima.

Na ovu temu govorio je i Ajzak Stoun Fiš, direktor američke kompanije za procenu rizika od Kine, Strategy Risk, koji je zaključio TSMC-Kina temu vrlo uznemirujućom izjavom: "Mislim da ono što Peking trenutno radi jeste ispitivanje pozicija i koliko daleko sme da ide bez izazivanja vojnog odgovora SAD. I nejasno je da li to Peking radi, jer planira bilo kakvu vrstu akcije u narednim mesecima ili u narednih godinu, dve. Ali, rekao bih da je rat oko Tajvana verovatniji sada, nego u bilo kom trenutku poslednjih decenija"

Ni TSMC, ali ni kineski zvaničnici nisu komentarisali ove Fox News navode i izjave ljudi koji su govorili na temu kineskog preuzimanja ove kompanije.

Na kraju, ne treba izgubiti iz vida, a u svetlu ove priče, američko lobiranje da se proizvodnja čipova TSMC kompanije otpočne na tlu SAD, o čemu se već godinama priča, ali nijedan od planova nije čak ni blizu realizacije...

Šta vi mislite o ovoj priči?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Критичар

Поздрав свима. Само да споменем успешан покушај покретања огољеног Линукса на микроконтролеру. Иако скромнијих могућности, чип од 0.80$ је покренуо Линукс а прикачени видео контролер који се могао срести у двд плејеримса је направио слику са десктопом. Сада већ широко распрострањен другачији приступ већ отвара бројне могућности. Све најлепше читаоцима и редакцији желим.

LoL

A zabrane američkih vlasti da kineske kompanije kupuju regularno delove? To je u redu? Naravno da će Kinezi preduzeti nešto kako ne bi propali. Amerikanci mogu samo da gledaju i cvile.