NESTAŠCA ČIPOVA TRAJAĆE MAKAR DO JUNA 2023: Uticaće na dostupnost svih uređaja i automobila, ali i na njihove cene | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NESTAŠCA ČIPOVA TRAJAĆE MAKAR DO JUNA 2023: Uticaće na dostupnost svih uređaja i automobila, ali i na njihove cene

Proizvođači čipova iako vagaju kako će proizvodnja teći, saglasni su u jednom - nestašica će trajati!

 TSMC poluprovodnici čipovi nestašica Izvor: SmartLife / TSMC

Trenutna nestašica čipova stavila je ne samo tržište računara, nego i mobilnih telefona i automobila na ivicu izdržljivosti.

Širom različitih industrija došlo je do kašnjenja isporuka uređaja, do nestašica, ali i značajnog povećanja cena, koje je najviše bilo vidljivo u gejming industriji dodatno, zbog činjenice da kripto rudari koriste grafičke karte za kopanje Bitcoin i drugih kriptovaluta.

Možda će vas zanimati

STMicro kompanija, jedan od proizvođača komponenti za čipove, smatra da će nestašica trajati duže od 2022. godine i da će se preliti i na prvi deo 2023.

I IBM i TSMC se slažu da će se stvari vratiti u normalu, ali ne pre kraja 2022. godine ili početkom godine nakon te, što je kasnije potvrdio i Intel najavom svoje nove linije čipova, koja kreće ka tržištu tek od tog perioda.

Agencija Reuters objavila je da će se situacija sa čipovima polako normalizovati tokom 2022. godine, da bi se sve ispeglalo do polovine 2023. kada bi trebalo da potekne uobičajena proizvodnja.

U intervjuu datom pomenutoj agenciji direktor STMicro kompanije, Žan Mark Šeri, se osvrće na ozbiljnost situacije, napominjući da "to nije kao u prošlosti, kad su svi čekali da Microsoft objavi novi operativni sistem koji će povećati potražnju za velikim količinama računara" i objašnjava: "Ono što imamo je globalni pomak i problem".

Kao igrači i proizvođači računara, previše smo svesni poteškoća pri kupovini komponenata trenutno. Srećom, čini se da su proizvođači poluprovodnika barem usaglašeni kada će nestašica nestati u potpunosti. Da li će to zaista biti tako? Teško je reći, a tržište je, kako smo konstatovali, prilično krhko.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zglobni Skoč

Sve je to veštački izazvano sa ciljem uništenja industrije.Trbe to sve rešiti jednim globalnim ratom protiv celokupnog režima.

Beogradska seljačina

Osudiše nas da primamo platu iz kreveta još godinu dana. Robija bre ovaj zapad.