QUALCOMM I AMAZON ĆE POGURATI INTEL: Najavljeni novi čipsetovi, drugačija šema imena i saradnja najvećih američkih firmi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

QUALCOMM I AMAZON ĆE POGURATI INTEL: Najavljeni novi čipsetovi, drugačija šema imena i saradnja najvećih američkih firmi

Qualcomm i Amazon prve su kompanije koje su naručile Intel čipsetove novog proizvodnog postrojenja ove kompanije.

  Izvor: SmartLife / Intel

Kompanija iza Snapdragon čipsetova koristiće SoC modele Intel kompanije, koji će biti zasnovani na 20A tehnološkom procesu, koji koristi novu RibbonFET arhitekturu tranzistora i obećava unapređenu potrošnju energije tj. smanjenje potrošnje.

Ipak, ne radujmo se prerano - prvi primerci iz Intel postrojenja izaći će tek do 2024. godine.

Možda će vas zanimati

Web Services ogranak kompanije Amazon (AWS) oslanjaće se na nova rešenja Intel kompanije za IFS pakovanje, iako se za Amazon zapravo neće proizvoditi nikakvi čipsetovi.

Ovakvim promenama poslovanja Intel kompanija zaista najavljuje realizaciju svog već ranije otkrivenog plana da se vrati u vrh proizvodnje poluprovodnika do 2025. godine. Istovremeno sa sklapanjem poslova sa Amazon i Qualcomm kompanijom Intel je objavio novu politiku imenovanja svojih čipsetova, kao i plan proizvodnje koji otkriva da će Alder Lake čipsetovi 12. generacije stići negde tokom ove godine.

Šema imenovanja pomoću klasičnih naziva se menja u korist brojeva, pa će sledeći čipset izrađen u tehnologiji od 10 nanometara američke kompanije zvati Intel 7. Ovaj model već je u proizvodnji i obećava povećanje performansi za 10 do 15 procenata.

Tokom 2023. godine stiže nam i Intel 4, izrađen u tehnologiji od sedam nanometara, a koji će biti baziran na EUV litografiji i doneti povećanje performansi za petinu.

I na kraju, ne možemo a da ne spomenemo da je ovo iskorak koji je Intel kompaniji bio neophodan kako bi uhvatio priključak za daleko odmaklim konkurentima TSMC i Samsung.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA