SVE VIŠE LAŽNIH KOMPONENTI I UREĐAJA NA TRŽIŠTU: Posledica globalne krize čipova | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE VIŠE LAŽNIH KOMPONENTI I UREĐAJA NA TRŽIŠTU: Posledica globalne krize čipova

Novi veliki problem za celu industriju tehnologije nije lako rešiv!

  Izvor: SMARTLife/ Unsplash/ Jorge Salvador

U proteklih godinu dana mogli ste da primetite da postoji nestašica računarskih komponenti, PlayStation 5 i Xbox Series X konzola, kao i druge tehnologije.

Razlog za tako nešto može da se nađe u globalnoj pandemiji koronavirusa i otežanoj proizvodnji čipova.

Možda će vas zanimati:

Osnivač IDEA (Nezavisni distributeri udruženja elektronike), Stiv Kabrija smatra da će ova dva problema uticati na to da će se na tržištu pojaviti električni uređaji sa lažnim komponentama, što će izazvati posledice kada su u pitanju dugotrajnost i pouzdanost opreme izrađene od nekvalitetnih komponenti.

On je za ZDNet izjavio da "globalna nestašica otvara vrata kriminalcima da eksploatišu tržištem elektronske opreme", a napomenuo je da je već video rane znakove ovog problema. "Kompanije koje nikada nisu bile ocenjene od neke druge kompanije u industriji, pokazuju značajne količine delova kojih nema mnogo na tržištu" - otkrio je Kabrija.

Falsifikati nisu novi problem u ovoj industriji, ali bi veliki problem mogao da nastane zbog tih čipova. Takvi uređaji su uglavnom završavali u rukama onih koji žele da uštede zbog čega se i odlučuju na takve uređaje, dok je cilj novih falsifikovanih čipova da završe u rukama proizvođača kako bi iste stavile u svoje uređaje.

Rizik korišćenja ovakvih lažnih čipova, čak iako toga niste svesni, ne treba podceniti. Uglavnom se koriste dve metode kako bi se napravila kopija čipseta, oni mogu da ga "kloniraju" gradeći ih od početka ili da ih recikliraju. U oba slučaja, proizvod može da prođe osnovne standarde kvaliteta, ali neće proći kroz proces testiranja što je uobičajno za autentične proizvođače istih. Pitanje je vremena koliko će da traju, kao i pod kakvim uslovima se nalaze. Ako kojim slučajem proizvođači budu koristili takve komponente, onda će zaista biti velikih problema.

Zanimljivo da je Odbor za oružane snage Senata 2012. godine otkrio više od milion električnih uređaja koji su imali takvu komponentu u sebi, a koji su stigli iz Kine. Tu opremu je koristila njihova mornarica, Air Force i Special Operations, a skoro deset godina kasnije i dalje postoje slični problemi.

"Mislim da kompanije previše misle o ispunjavanju potražnje, a ne o problemima sa lažnim kopijama. Ja sam izričito zabrinut za medicinsku i vojnu industriju, kao i za sva poslovanja koja se tiču bezbednosti, čak i kada je u pitanju automobilska industrija" - zabrinut je Majkl Peht, profesor mašinskog inženjerstva na Univerzitetu u Merilendu i osnivač kompanije CALCE.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA