TSMC DALEKO OD FABRIKE ČIPOVA U EVROPI: Volja postoji, ali je proizvodnja poluprovodnika u EU još uvek samo dobra ideja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TSMC DALEKO OD FABRIKE ČIPOVA U EVROPI: Volja postoji, ali je proizvodnja poluprovodnika u EU još uvek samo dobra ideja

EU zove Tajvance da proizvode čipove u Nemačkoj, ali je još uvek prerano govoriti o tome…

  Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd

Kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) saopštila je krajem jula da je prerano reći da li će graditi fabriku u Nemačkoj, jer su razgovori s Evropskom unijom, koja nastoji da prevaziđe problem uvoza čipova u uslovima smanjene ponude, još u ranoj fazi.

Evropska komisija je pokrenula pregovore sa globalnim divovima, uključujući američki Intel i TSMC, u želji da pojača domaću proizvodnju poluprovodnika i zaštiti se od šokova u globalnom lancu snabdevanja.

Možda će vas zanimati

Tajvan i TSMC, najveći svetski proizvođač poluprovodnika, postali su glavni akteri u naporima za rešavanje problema nestašice čipova izazvane pandemijom, koja je primorala automobilske kompanije da smanje proizvodnju, a štetu je nanela i proizvođačima pametnih telefona, laptopova i drugih elektronskih uređaja.

"Trenutno ozbiljno radimo na razmatranju Nemačke, ali je to još uvek u vrlo ranoj fazi. Nastavljamo komunikaciju s našim glavnim klijentima u Nemačkoj kako bismo videli da li je to najcelishodnije i najefikasnije rešenje za naše klijente. Prerano je reći", izjavio je predsednik TSMC Mark Lju na godišnjem sastanku akcionara, odgovarajući na pitanje o mogućoj izgradnji pogona za proizvodnju čipova u toj zemlji EU.

TSMC je početkom jula najavio planove za izgradnju fabrika u Sjedinjenim Državama i Japanu usled globalne zabrinutosti što su kapaciteti najvećeg dela svetske proizvodnje vrhunskih poluprovodnika koncentrisani na Tajvanu, koji je, kako tumači Rojters, geografski blizu političkog rivala - Kine.

Proširenje fabrike TSMC-a u američkoj državi Arizona, vredno 12 milijardi dolara, podržaće potražnja tamošnjih klijenata, naročito onih u sektoru infrastrukture i nacionalne bezbednosti, rekao je Lju.

"Klijenti su podrška našoj globalnoj ekspanziji. Ići ćemo vrlo oprezno", naveo je on i dodao da će kupci proizvoda TSMC-a pomoći kompaniji da prepolovi troškove poslovanja u inostranstvu.

TSMC je najavio u 2021. da planira da uloži 100 milijardi dolara tokom naredne tri godine u povećanje kapaciteta, kako bi iskoristio “višegodišnje mogućnosti za rast“, budući da su pandemija kovid-19 i nove tehnologije pokrenuli globalnu tražnju za čipovima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA