ZAKONIMA NA RUDARENJE KRIPTOVALUTA: Ispituje se koliko potrošnja energije utiče na okruženje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAKONIMA NA RUDARENJE KRIPTOVALUTA: Ispituje se koliko potrošnja energije utiče na okruženje

Rudarima se poručuje da je jedino rešenje prelazak na obnovljive energije, ali je najveći problem što nema dovoljno razvijenih baterija koje mogu da skladište ovakvu "struju", pa višak solarne i "snage" dobijene iz vetra odlazi u nepovrat.

Regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama od kompanija koje se bave rudarenjem kriptovaluta traže da otkriju koliko energije troše, a kako bi ustanovili kako će to uticati na okolno stanovništvo i životnu sredinu.

Osam članova američkog Kongresa uputilo je pisma na adrese šest kompanija koje rudare Bitcoin, a pitanja se tiču potrošnje energije i uticaja na okruženje.

Možda će vas zanimati

Budući da se rudarenje ove digitalne valute dovodi u vezu s velikom potrošnjom energije i visokom emisijom ugljen-dioksida, sve je više onih koji su zabrinuti – Kina je na primer uvela ograničenja svojim rudarima koji su se potom okrenuli Kazahstanu, sve dok i tamo nisu počele restrikcije struje.

Jasno je da rudarenje utiče i na lokalne ekosisteme, ali i na cenu struje, pa su članovi Kongresa izabranim kompanijama uputili upite baš o tome – koliko struje troše, odakle ta energija dolazi, te kako planiraju dalji rast.

Eksperti već neko vreme raspravljaju o tome da li kriptovalute mogu da posluže za promociju obnovljivih energija – to bi bilo vrlo korisno, jer je krajnje vreme da se pređe na zeleniju potrošnju. Rudarenje nekih kriptovaluta guta ogromne količine struje – da je Bitcoin zemlja, zauzimao bi 27. mesto kada je količina potrošene električne energije u pitanju (godišnje utroši više struje od Ukrajine). Ta energija se stvara iz fosilnih goriva, a to zagađenje samo pogoršava već postojeću klimatsku krizu.

Kao primer za to kako rudarenje Bitcoin valute utiče na sredinu, može da posluži jedna stara elektrana koja je pretvorena u postrojenje za „kopanje“. Zgrada se nalazi u oblasti Finger Lakes u državi Njujork, u blizini jezera koje se, kako tvrde meštani, zagrejalo od kada su se doselili kripto-rudari.

Građani koji žive u blizini elektrane tvrde da je jezero toplije nego pre, budući da fabrika dnevno usisa, te izbaci oko 400 litara vode koja služi za hlađene uređaja. Temperatura vode koja se ispušta u jezero često prelazi 40 stepeni Celzijusove skale, tako da je voda u jezeru pod konstantnim uticajem. Kompanija Greenidge Generation LLC staru fabriku koristi kao postrojenje za rudarenje već više od godinu dana, što utiče na stabilnost ekosistema, ali i šireg okruženja, jer se u atmosferu svakodnevno ispuste velike količine ugljen-dioksida.

Eksperti tvrde da je ovo odlična ilustracija toga kako rudarenje kriptovaluta utiče na životnu sredinu, a već se neko vreme ističe da ukupna energija koja se godišnje u svetu potroši za rudarenje premašuje godišnju potrošnju nekih razvijenih zemalja. Uticaj na planetu je ogroman – u slučaju stare elektrane je to zagrevanje vode u jezeru, koje utiče na razvoj algi, što dalje ugrožava riblji svet i ceo ekosistem. U slučaju sveta je to zagrevanje čitave zemaljske kugle.

Nije pomenuta elektrana jedina stara fabrika koja Amerikancima sada služi za rudarenje – kompanija Stronghold Digital Mining je na primer kupila nekoliko postrojenja u Pensilvaniji, a do energije za rudarenje Bitcoin novčića se dolazi spaljivanjem otpada iz rudnika uglja (struja iz ovih elektrane se doduše koristi i za domaćinstva, kada za to postoji potreba). Na web sajtu kompanije piše da se spaljivanjem otpadnog uglja čisti okruženje koje je odavno zatrpano ovim materijalom, ali je istina drugačija – proces spaljivanja stvara štetne gasove, koji utiču na celu planetu.

Rudarima se poručuje da je jedino rešenje prelazak na obnovljive energije, ali je najveći problem što nema dovoljno razvijenih baterija koje mogu da skladište ovakvu energiju, pa višak solarne i energije dobijene iz vetra odlazi u nepovrat. Rudari bi mogli da troše upravo te viškove, da ne propadaju. Time bi se ostvarila višestruka dobit – rudari bi nastavili s iskopavanjem, a čista energija bi dobila reklamu.

Rudarenje i klimatske promene
Izvor: Smart Life/ @Coin Bureau

Postoji sumnja da su oni koji rudare spremni da naprave potrebne promene kako bi prešli na zelenu energiju, jer je dobit ono što je u centru pažnje. U prethodnih nekoliko godina se globalni centar iskopavanja kriptovaluta iz Kine preselio u Sjedinjene Američke Države (više od trećine procesa se sad obavlja tamo), a posledice utiču na ceo svet.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Snežana

Oho... Počinje regulacija bitkoina u Americi, drži gaće!!!