ETHEREUM 2.0 JE OTKAZAN: Šta se menja i šta to znači za rudare?  | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ETHEREUM 2.0 JE OTKAZAN: Šta se menja i šta to znači za rudare? 

Ethereum fondacija objavila je da odustaju od Ethereum 2.0 i da će naredni korak nositi drugi ime i imati malo drugačije promene.

 Ethereum novčići na grafikonu sa cenama Izvor: SmartLife / Unslash / Drawkit Illustrations

Od kada je prvi put predstavljen plan za prelazak na Ethereum 2.0, fondacija na čelu sa Vitalikom Buterinom nekoliko puta je unosila bitne promene u planove. Sada je objavljeno da će evolucija Ethereum mreže biti drugačija i da nije fer da više govorimo o Ethereum 2.0, već je vreme da se promeni i terminologija.

Ovo znači i da kada vas neko pita: "Kada će da stigne Ethereum 2.0", slobodno možete da mu odgovorite: "Nikada".

Možda će vas zanimati

Zvanično objavljenje Ethereum fondacije glasi da se odustalo od "Ethereum 2.0" u korist "Consensus layer", odnosno novog "Sloja saglasnosti". Novo brendiranje, iako nosi nesretnu nomenklaturu ima zdravu logiku iza sebe. Ethereum 2.0 je trebao da bude evolucija Ethereum blokčejna, a ne potpuno nova mreža.

Šta je sa rudarima?

Nažalost, novi sloj saglasnosti ne menja mnogo po pitanju održavanja mreže, koja će preći sa Proof-of-Work (PoW) na Proof-of-Stake (PoS)blokčejn. Ovo znači da će moćni rigovi uskoro morati da pronađu novi novčić za kopanje, ili će konačno doći vreme da se sve te silne grafičke karte vrate u ruke onima kojima zaista pripadaju – gejmerima.

Raslojavanje

Kako je vreme za potpuno novu Ethereum mrežu, postoje neki elementi koji su dobro funkcionisali i koji neće biti promenjeni, već će se spojiti sa novim komponentama. Ovo znači da će Eth1 biti "execution layer", odnosno "izvršni sloj", a Eth2 će biti pomenuti sloj saglasnosti.

Možda će vas zanimati

Izvršni sloj će biti mesto gde će se nalaziti pametni ugovori i mrežna pravila, dok će sloj saglasnosti imati zadatak da osigura da svi uređaji rade za mrežu i ponašaju se u skladu sa pravilima, odnosno kažnjavati one koji tako ne rade.

 Ethereum novčići na gomili
Ethereum novčići na gomili
Izvor: SmartLife / Unsplash / Executium

Kako zarađivati u PoS lancu

Da podsetimo, da biste postali validator za Ethereum mrežu kada se pređe na PoS sistem, potrebno je da založite ("stake" u PoS nazivu) 32 ETH novčića u pametni ugovor, čime se garantuje da ćete poštovati pravila mreže. Tada postajete validator koji pomaže procesu validacije blokova i održavanja bezbednosti mreže, a zauzvrat dobijate nadoknadu za svoju investiciju u vidu ETH novčića i proces validacije, kao što to rudari rade danas.

Mutne radnje

U slučaju da vam padne na pamet da počnete da radite mimo pravila, sloj saglasnosti služi da to detektuje i da vas kazni, tako što će vam oduzeti određenu količinu ili sve novčiće, u zavisnosti od toga šta ste uradili, a prema pravilima pametnog ugovora za koji su novčići vezani. Na vama je da procenite da li vam se to isplati, jer 32 ETH novčića danas vrede nešto preko 80.000 dolara.

Možda će vas zanimati

Kada mreža bude spremna, dva nova sloja će se spojiti u Ethereum blokčejn, a sloj saglasnosti će zameniti aktuelni sistem rudarenja. Ovde će glavnu ulogu imati Ehtereum fondacije, kao neprofitna organizacija, koja će pomagati u koordinisanju i finansiranju tehničkog razvoja Ethereum blokčejna.

Objašnjen Ethereum 2.0
Izvor: YouTube / Finematics

Svetionik

Faza 0 tranzicije koja se do 25. januara 2022. godine zvala Ethereum 2.0, takozvani "Beacon lanac" (svetionik) otpočela je u decembru 2020. godine. Ovaj lanac je dizajniran za koordinaciju procesa zalaganja ETH novčića. Beacon lanac je bio spreman mnogo pre drugih elemenata Ethereum 2.0 lanca, pa je razvojni tim predložio način da se pređe naPos sistem bez potrebe da se udaljava od trenutne mreže.

Ethereum razvojni tim se polako, ali sigurno udaljavao od Eth2 terminologije još od leta 2021. godine, kada su specifičnosti Proof-of-Stake koncepta dobile svoje definicije i postale jasan pravac razvoja.

Kada je plan daljeg razvoja mreže u pitanju, ništa bitno se nije promenilo. Zalaganje novčića i deljenje lanca obezbeđuje da ne dođe do zagušenja mreže i da sve radi brzo i efikasno. Da ponovimo, proces deljenja lanca, takozvani "Sharding" je proces horizontalnog deljenja baze podataka kako bi se podelilo opterećenje. U Ethereum mreži ovaj koncept omogućava smanjivanje zagušenja mreže i povećavanje broja transakcija po sekundi kreiranjem novih lanaca poznatih kao "Shards" (delovi).

Prevare i novi datumi

Predviđanja evolucije mreže ponovo su pomerena za kraj ove i početak naredne godine, a Ethereum fondacija navodi da je promena naziva tranzicije jedan od načina da se izbegnu prevare. Mnogi korisnici su upali u zamku, jer su pristali da "zamene" ETH za ETH2, pod izgovorom da je nova mreža potpuno drugačija - a nije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA