SRBIJA MEĐU NAJVIŠE NAPADANIM ZEMLJAMA TOKOM 2021: U svetskom vrhu smo po broju sajber udara na industrijske sisteme | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA MEĐU NAJVIŠE NAPADANIM ZEMLJAMA TOKOM 2021: U svetskom vrhu smo po broju sajber udara na industrijske sisteme

Ciljani sajber napadi na industrijske sisteme i veća oslonjenost na društvene mreže obeležili 2021. godinu u Srbiji.

  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Globalna COVID-19 pandemija, sa kojom se svet suočava već drugu godinu zaredom, promenila je našu realnost na mnogo načina kada je reč o sajberbezbednosti, kako na privatnom tako i na poslovnom planu.

Dok je u Srbiji primetan pad broja pretnji, one postaju ozbiljnije i jasnije usmerene ka lukrativnijim ciljevima: nedovoljno zaštićenim industrijskim postrojenjima ili kompanijama koje su napravile propuste u osiguranju zbog hibridnog modela rada, a pojedinci u sve većoj meri koriste društvene mreže i online servise kako bi zadovoljili svoje potrebe, ali se i povezali sa svojim kolegama, prijateljima i porodicom.

Možda će vas zanimati

Internet više nije samo prostor u kojem tražimo zabavu ili način da se povežemo sa prijateljima.

Globalna povezanost i društvene mreže preuzele su neke od važnih funkcija društvenog života, kao što su logistika, servisi državne uprave ili bankarstvo, pa čak i oni koji su se najduže opirali čarima online sveta, sad se već povezuju preko instant poruka sa kompanijama i naručuju hranu i potrepštine za isporuku na kućnu adresu.

Ipak, ovi procesi imaju ozbiljne posledice po privatnost.

Kompanije žele bolje uvide u online aktivnosti svojih korisnika, kako bi unapredile sopstvene usluge, ali i procedure kako bi predupredile zloupotrebe i prevare.

Digitalna transformacija je nastavila svoj ubrzan tempo i tokom 2021. godine, što znači i da internet postaje bogatiji za sve veću količinu podataka. Mnoge kompanije su prihvatile hibridni model rada koji omogućava istovremenu mogućnost rada iz kancelarije ili od kuće što pred njihova IT odeljenja postavlja neophodnost osiguravanja da oba modaliteta budu bezbedna i sigurna za kompaniju.

To znači da kompanije moraju da obezbede sve uređaje svojih zaposlenih kojima oni pristupaju mreži i daljinski i na lokaciji, postave virtuelne privatne mreže (VPN), pređu na servere u Cloud-u i brzo uspostave korišćenje novih softvera za saradnju.

Sve ovo je u velikoj meri opteretilo bezbednosne timove koji moraju da štite organizacije od sajber napada, ali sada širom udaljene, hibridne i sve izazovnije infrastrukture, uz optimizaciju budžeta namenjenih za IT bezbednost.

Srbija najčešće na udaru sajber kriminalaca

Prema nalazima kompanije Kaspersky, u Srbiji je tokom 2021. registrovan blagi pad ukupnog broja pretnji u odnosu na prošlu godinu, posebno kada je reč o broju napada na Web, PC i mobilne uređaje (-7,32%). U odnosu na prošlu godinu, i broj ukupnih detekcija napada ransomware u Srbiji je drastično opao (za 78,23%). Ovo i nije iznenađujuće, jer su se korisnici u Srbiji prošle godine suočili sa naglim skokom pretnji prvenstveno usled nespremnosti kompanija da adekvatno obezbede njihov rad od kuće, ali i niskog nivoa prepoznavanja pretnji tokom rada od kuće.

Zabrinjavajuća je činjenica i da je Srbija ove godine neretko bila u vrhu liste zemalja sa najvećim procentom napada na industrijske sisteme, pa je u novembru 2021. zauzela i prvo mesto, sa udelom od 39.4% industrijskih računara koji su pretrpeli neki vid napada.

"Činjenica da je Srbija tokom ove godine često bila u samom vrhu zemalja sa najvećim procentom napada na industrijske sisteme pokazuje koliko je zaista važna zaštita industrijskih računara. Očigledno je da ovi sistemi u Srbiji sajber kriminalcima predstavljaju interesantnu metu upravo zbog nižeg stepena zaštite. Pored izostanka pouzdanih sajberbezbednosnih rešenja, edukacija zaposlenih o osnovama sajber bezbednosti postaje sve bitnija u odbrani korporativnih resursa", izjavio je Dragan Davidović, direktor B2B poslovanja za Istočnu Evropu.

Ukupan broj registrovanog finansijskog malvera beleži smanjenje od 20% napada, ali razlozi za ovaj pad su samo delimično u činjenici da banke tradicionalno najviše ulažu u svoju i IT sigurnost svojih korisnika.

U skladu sa globalnim trendom, došlo je do ukrupnjavanja nekoliko manjih banaka u veće, pa je zabeleženi broj napada na jedinstvene korisnike naizgled manji, ali su ti napadi izuzetno sofisticirani i napredni i nose ogroman rizik.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

srecom radim za strance i nije me sramota koliko malo pravih strucnjaka iz oblasti IT imamo. Proizvodnja nesposobnih visokokvalifikovanih informaticara vam je zasluzna za ovo