Gradske vlasti odbile da plate Bitcoin ucenu, baze podataka zaključane | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradske vlasti odbile da plate Bitcoin ucenu, baze podataka zaključane

Propala ucena sajberkriminalaca, koji su tražili 400.00 evra za otkup zaključanih fajlova sistema JKP “Informatika“. Sistem se podiže iznova, a u sve uključena BIA.

  Izvor: JAROSLAV PAP/FOTO TANJUG

Serveri gradske uprave u Novom Sadu, ali i nekoliko drugih javnih službi u JKP "Informatika", hakovani su 1. marta, a hakeri su tražili 50 Bitcoin novčića da bi otključali sisteme.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ovo je nazvao najvećim hakerskim napadom u Srbiji otkad su uvedene savremene informacione tehnologije.

Možda će vas zanimati

Vučević je rekao za RTS: “Praktično je 1. marta u večernjim satima blokiran ceo informacioni sistem Novog Sada. Novi Sad je mnogo radio na tom polju i mi smo ceo grad umrežili. Napadom na naš sistem oni su praktično blokirali ceo grad. Lični podaci građana apsolutno nisu ugroženi, jer se nalaze na drugoj softverskoj platformi. Napad je izvršen na jedan sistem, gde su podaci javnih službi, grada Novog Sada, naših svih organa, a svi lični podaci građana se nalaze na drugoj platformi, koja nije obuhvaćena napadom. To vam sada odgovorno apsolutno tačno tvrdim, tako da građani nemaju razloga za brigu“.

Napominje da je sistem i programi bili pod zaštitom poznatog antivirus softvera, koji je kupljen i licenciran. "Radi se o sajber napadu ne grupe đaka ili studenata, radi se o međunarodnom terorizmu. I velika naftna kompanija iz Hrvatske je bila napadnuta pre dve nedelje. Više gradova u Nemačkoj je trenutno napadnuto pod istim talasom sajberterorizma. Oni su od nas tražili da otkupimo naše podatke u kripto valuti u iznosu od 50 Bitcoin-a, pa posle je to palo na 20. Da prevedem, 50 Bitcoin-a na tržištu je negde oko 400.000 evra. Nismo, naravno, ništa platili. Sistem se polako podiže. Imamo veliku podršku BIA, policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal. Danas nam dolaze iz Vladine kancelarije za IT sektor. I premijerka je dala nalog da se i oni uključe. Oni su upali u naš sistem, pretpostavka je putem mejla, ubacili neke svoje algoritme i praktično zaključali sve podatke, uzeli našu bazu i onda se javili kao klasični ucenjivači“.

Gradonačelnik Novog Sada dodao je da od 3. marta rade građevinske dozvole, a da će već 4. krenuti objedinjena naplata, posle čega slede i predškolske ustanove, a vraćene su u rad i nadzorne kamere.

Kako ističe, gradska uprava nema nameru da plaća otkup.

Nije realno da plaćamo, i Novi Sad niko ne može da ucenjuje. Radi se o ozbiljnom internacionalnom sajberterorizmu. Nije ovo da je neko učinio sistem dostupnim i lako ranjivim. Radi se o kriminalcima, koji su veoma fokusirani i stručni za tu oblast, koji očigledno žele da zarade enormne iznose novca baveći se sajberterorizmom. Ovo je opomena za sve u Srbiji, ne samo za Novi Sad“, ističe Vučević.

On ukazuje da to što "smo gledali u filmovima, dešava se i kod nas".

Kako budemo napredovali u IT i digitalizaciji moramo biti svesni da moramo posebno voditi računa o daljoj zaštiti, posebno o zaštiti ličnih podataka građana. Moram da se zahvalim IT stručnjacima iz raznih kompanija, koji su došli da nam pomognu“, objasnio je Vučević.

Više o tipu sajber napada, koji je u ovom slučaju primenjen na gradsku upravu Novog Sada, ransomware, MONDO je upozoravao mnogo puta do sada, pa nije zgoreg da još jednom pročitate šta je taj napad, kako radi, kako se inicira i šta je rezultat svega, kao i kakve su mogućnosti napadnutom tj. žrtvi.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA