OBRIŠITE ove aplikacije sa telefona, odmah! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBRIŠITE ove aplikacije sa telefona, odmah!

Ovih devet aplikacija ne bi trebalo da se nalaze ni na jednom telefonu, upozorili su stručnjaci.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Poznata kompanija Trend Micro, koja se bavi bezbednošću softvera i hardvera, ponovo je, relativno brzo, izdala novu listu sa još devet aplikacija (tabela u galeriji i dole), koje su pretnja po svaki Android telefon.

Maliciozna aplikacije, o kojima je opet reč, u mogućnosti su da na instaliranom telefonu aktiviraju jedan od čak 3.000 poznatih malvera, advera i drugog neželjenog softvera, koji krade korisničke podatke, prikazuje reklame i “češlja“ unutrašnjost telefona bez znanja korisnika.

Možda će vas zanimati:

Nažalost, pre nego što su otkrivene, ovih devet aplikacija instalirano je preko 470.000 puta, što znači da je zaraženo najmanje toliko telefona i da je to razlog povećanog broja prikazivanja neželjenih reklama, kao i drugih problema, koje korisnici Android telefona s ovim virusima imaju.

Dodatan problem, osim prikazivanja reklama i instaliranja virusa na telefon, dokazano je da ovih devet aplikacija preuzima i kontrolu nad korisnikovima Facebook i Google nalozima, otkrivajući lozinke i korisnička imena iz podataka telefona. Nije nužna pojava da virus zaključava nalog - jednostavno, on se kroz spam mejlove i poruke nudi i drugim korisnicima, pretvarajući se da je korisnik, čiji je nalog preuzet.

Na taj način bi broj zaraženih telefona mogao biti drastično veći od ovih pola miliona zvanično poznatih.

Kad dospeju u korisnikov telefon, odmah po instalaciji, aplikacije se maskiraju u sistemske aplikacije i nemoguće ih je izbrisati, a u meniju ne ostavljaju ikonicu, kako korisnik ne bi posumnjao ni na šta. Takođe, ove aplikacije onemogućuju zaštitu Google Play prodavnice - Google Play Protect - kako bi mogle dalje da “vršljaju“ po uređaju korisnika.

Sve aplikacije, zahvaljujući svojoj izradi duboko se implementiraju u sistem telefona i omogućavaju same sebi, bez znanja korisnika, dozvole u Android sistemu (pročitajte šta to sve znači), kako bi mogle da se “razmnožavaju“, čitaju mejlove, SMS poruke, skeniraju slike i video snimke, šalju ih, prikazuju oglase i niz drugih aktivnosti. Špijuniranje putem mikrofona, kamere i ekrana je još jedan vid iskorišćavanja uređaja za ciljano prikazivanje reklama, a malver je u mogućnosti i da otvara veb stranice, menja internet podešavanja i koristi GPS i čak zaključa uređaj i traži novac za otkup.

Usled svega ovoga, otkriva još jedna poznata kompanija za zaštitu, malver je u stanju da korisniku napravi račun za internet ili makar istroši sav internet iz paketa. Mnogo gora stvar je to što ima mogućnost da otkrije kredencijale za korišćenje mobilnog bankarstva, ako su takve aplikacije instalirane na telefonu i zaista finansijski ošteti korisnika. Otkriveno je da je u bazi aktuelnih malvera korišćenih u ovim napadima, ukupno preko 260 mobilnih bankarskih aplikacija, što napadačima daje široku mogućnost napada i otkrivanja mehanizama za napad - mnoge aplikacije su iste u svim delovima sveta, samo prevedene na druge jezike.

Evo i svih devet aplikacija sa opisom i brojem preuzimanja dosad:

 Zlonamerne aplikacije, Loše aplikacije Android, Android reklame problem, Reklame Android brisanje Izvor: MONDO / Micro Trend

Kako se zaštititi od malver i zlonamernih aplikacija

Kao i uvek do sada daćemo vam nekoliko univerzalnih saveta u vezi sa tim kako da povećate bezbednost svog uređaja i kako da se zaštitite od zlonamernih aplikacija:

  • Ne preuzimajte aplikacije pre čitanja komentara
  • Kad čitate komentare obratite pažnju da ne smeju biti isti
  • Ne preuzimajte aplikacije, koje su preuzete malo puta i
  • Proverite programera, idite na njegov sajt, potražite informacije na internetu.

Nažalost, ako ste instalirali neku od ovih aplikacija, koje se lažno predstavljaju da su čistači sistema i druge aplikacije za održavanje Android telefona, ne preostaje vam ništa drugo, nego da pokušate da ih samostalno otkrijete u sistemskim aplikacijama, blokirate i deinstalirate ili da izvršite fabričko resetovanje telefona na početna podešavanja.

Ovo poslednje je ekstremna mera i radi se tek nakon što napravite rezervnu kopiju podataka, jer briše sve sa telefona!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi